Rahim Er

Rahim Er

Sivil Cumhuriyet

Sivil Cumhuriyet

Türkiye, genel seçimlere gidiyor. Üç partili seçim yaşanmakta. MHP için bir baraj tökezlenmesi vuku bulursa önümüzdeki dönem bağımsızlardan aşılama bölge partisi hariç iki partili yasama dönemi başlayacaktır.
MHP genel başkan yardımcılığına kadar gelmiş bazılarının kaset skandalına karışmaları, bu partiye büyük ziyan verdi. Elbette yatak odalarındaki günahı deşifre etmek de günahtır. Ama o konumdaki insanların böyle bir vebali omuzlamaları da daha büyük günah. Bu işlere yatkın mizaç sahiplerini sorumluluk mevkilerine taşımak da insan seçememe zaafına örnek. Devlet Bahçeli’yi hayli tedirgin bir psikolojide görüyoruz.
CHP artık ne ortanın solundadır, ne sosyal demokrattır ve ne de demokratik soldur. Bir kaset düzenlemesiyle partinin başına geçici bir isim getirildi. Kemal Kılıçdaroğlu, kendini geçici görevle getirenleri eleyerek kalıcı olma hırsında ama bunun uzun vadeli olması beklenemez. Suç unsuru raporlarla yıllarca hastanelerde kaçak hayatı süren Mehmet Haberal’ın partinin başına geçeceği daha şimdiden söyleniyor. Bu partinin yine bir doğal genel başkanı var, Süleyman Demirel.
CHP yeni dönemde Ergenekoncuların iltica etiği bir İttihad ü Terakki devam partisi olmuştur. Kılıçdaroğlu yeni CHP diyor ya. O söz bu anlamda doğrudur. Sosyal demokrat değil, yukarıdaki özelliklerde statükocu sağcı parti.
Batılı anlamda sosyal demokrat parti AK Parti’dir.
Son bir ay seçimler için tayin edici devre...
Bu bir ay grafiği belli edecektir.
İktidar partisinde AK Parti eşittir Recep Tayyip Erdoğan realitesi ortadadır. Vatandaş bu simaya oy veriyor. Tayyip Erdoğan, yerini dolduran bir lider, çok çalışkan bir hizmet ehli, iyi bir aile reisi, salih bir mü’min, halkın değerleriyle konuşan bir gönül adamıdır. Miting meydanları zaman zaman sohbet meclisine dönmekte.
İktidar partisinin avantajı proje üretebilmesi.
CHP havanda su dövüyor, sataşma dışında bir şey dediği yok.
AK Parti genel başkanının bu bir ayda kendi proje ve stratejilerini anlatması, kavgacı gibi bir imaja imkân tanımaması en akıllısı olacaktır.
Takma akılla yedi adım gidilir. CHP oylarında çok fazla bir kıpırdama olmayacağı kanaatindeyiz. AK Parti açık ara önde olacaktır. Ancak, bu önde olma aralığı tek başına anayasa yapma ve en azından anayasayı referanduma götürme salahiyetini bu partiye vermelidir.
12 Haziran 2011 yeniden doğuştur. En büyük karakteristiği sivil anayasa inşa edebilmesi olacaktır. Anayasa sivil olursa Cumhuriyet de sivil olacak, Tek parti diktatoryası da darbeler dönemi de sandığa gömülecektir. Ya kalkınmış dünyalılar gibi insanca sivil hayat.
Veya vesayet altında klasik rejim...

> diyoruz ki...
Kılıçdaroğlu, kendini geçici görevle getirenleri eleyerek kalıcı olma hırsında ama bunun uzun vadeli olması beklenemez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi