Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Allah zâlimleri sevmez

Allah zâlimleri sevmez

Muhterem Müslümanlar! Zulüm Allah'ın en şiddetli ifadelerle yasakladığı bir melanettir.

Zulüm, bir şeyin gereğini değil de zıddını yapmaktır. Haddi aşmaktır. Haksızlık yapmaktır. Uygunsuz söz, fiil ve davranışlar hep zulum diye adlandırılır.

Zulüm adaletin zıddıdır. Adalet fazilet, zulüm ise haysiyetsizliktir.

Zulüm ebedi sürüp gitmez. Zâlimler yaptıklarının cezasını er-geç çekerler. Ahirette, zalimlerin ne bir dostu ne de şefaatçıları olmaz.

Zalimle dost olmak ve zulmüne göz yummak da zulümdür.

Şirk de büyük bir zulümdür. Zâlimlerin cezası büyüktür. Çünkü onlar Allah'ın emirlerini dinlememişlerdir.

Kur'ân-ı Kerim'de buyurulur ki:

"• Zalimlerin hiçbir dostu ve sözü dinlenecek şefaatçısı yoktur." (Mü'minûn Suresi: 18)

"• Zulmedenlerin yardımcısı olmaz." (Hac Sûresi: 71)

Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) hadislerinde buyurmuştur ki, onlardan birinin meâli şöyledir:

"Zulümden sakınıp kaçınız. Çünkü zulüm, kıyamet gününde zalime zifiri karanlık olacaktır.

Cimrilikten de sakınınız. Çünkü cimrilik sizden önceki ümmetleri helâk etmiş, onları birbirlerinin haksız yere kanlarını dökmeye, haramları helal saymaya sevketmiştir." (Müslim, Birr 56)

Zulüm yapanların kalbleri kararmış, hidayet nurundan nasiplerini alamamış kimselerdir. Hidayet nurundan nasiplenenler Allah'ın azabından korkarlar.

Biraz önce sizlere arz ettiğim hadis-i şerifin mealinden anlaşıldığı gibi Peygamberimiz Efendimiz (s.a.v.) Mü'minlerin cimrilikten de sakınmalarını emretmişlerdir.

Cimrilik dünyada da ahirette de helâk eder, Hadiste beyan edilen cimrilik her işte ve her iyilikte cimri davranmayı ifade eder. Cimrilik, dinimizin helâk edici huylardan saydığı bir davranıştır. Üstün bir fazilet olarak bilinen cömertliğin tam zıddıdır. Allah (c.c.) cömertleri sever, över ve cimrileri de kötüler.

Cimri, Allah'ın olan malı, ihsan edilen iyilikleri, Allah'ın kullarına vermekten yüz çeviren kimsedir. Bu durum Kur'ân-ı Kerim'de şöyle ifade edilir:

"De ki: Siz Rabbimin rahmet hazinelerine sahip olsaydınız, o zaman bile, harcamakla tükenir endişesiyle elinizi sıkı tutardınız; İnsanoğlu zaten daima cimridir." (İsra Sûresi: 100)

Zengin cimri davranır, fakir de sabırsız olursa, toplumun dengesi bozulur. Zira her toplumda zenginler de fakirler de bulunur. Asıl olan bunların birbirlerine yardımcı olmalarıdır. Aksi hâlde toplumda çatışmalar, kan dökmeler başlar. Bu da o toplumun helâkine sebep olur. Öyle bir manzara oluşur ki, insanlar helâlleri haram, haramları da helal görmeye başlarlar.

Zengin ile fakir arasındaki mesafe açıldıkça, zulüm artar. Zulümün artması, yayılması yıkılışa yaklaşıldığı alâmeti olur. O hâlde cimrilik zulmün sebebidir. Allah (c.c.) zâlimleri sevmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi