Erdal Şafak

Erdal Şafak

Kanellos'tan al haberi

Kanellos'tan al haberi

Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgo Papakonstantinu'ya. Daha geçen hafta "Dünyanın efendileri" ne "Bize acıyın" diye dil döküp durmuştu. Dünyanın efendileri? Bilderberg tabii.
(Not: 9-13 Haziran tarihleri arasında İsviçre'nin kayak merkezi Saint-Moritz'de toplanan Bilderberg kulübünde bu yıl Türkiye'yi 4 kişi temsil etti: Turkcell CEO'su Süreyya Ciliv, Koç Holding CEO'su Mustafa Koç, Bülent Ecevit'in bakanlarından Tayyibe Gülek Domaç ve Pekin& Bayar hukuk bürosunun ortağı Şefika Pekin.)
Ve Papakonstantinu, Saint-Moritz'deki çırpınışlarının meyvelerini alamadan koltuğundan oldu. Bundan böyle kuşlarla, böceklerle, çiçeklerle ilgilenecek. Çünkü Çevre, Enerji ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na getirildi.
Ekonomi Bakanlığı koltuğunda da bundan böyle Yunanistan'ın en güçlü, en tarihi soyadını taşıyan Evangelos Venizelos oturacak.
Hiçbir akrabalık bağının bulunmadığı büyük büyük büyük adaşı Elefterios Venizelos da hep zor günlerde "Kurtarıcı" olarak göreve çağırılırdı. "Büyük felaket"ten, yani Anadolu bozgunundan sonra olduğu gibi.
Evangelos Venizelos gibi büyük büyük büyük adaşı Elefterios Venizelos da 1923 sonunda hükümete geldiğinde ülkesini büyük bir çöküşün içinde, devletin kasasını da tamtakır bulmuştu. Açık açık Yunanistan'ın iflasını ilan etmişti.
O kadar müflis durumdaydı ki Yunanistan, Türkiye'ye savaş tazminatını ödeyememiş, Mustafa Kemal Atatürk'e "Size tazminat olarak para yerine toprak verelim" önerisinde bulunmuştu. Ankara da bunu olumlu ya da en azından anlayışla karşılamış, tazminat yerine Karaağaç'ı sınırlarına katmıştı.
Ülkesini düzlüğe çıkarması 10 yılını almıştı Elefterios Venizelos'un.
Peki junior Venizelos, büyük büyük büyük adaşının başarısını tekrarlayabilecek mi? Öyle bir umut var mı?
Konunun uzmanına sorduk. Kanellos'a. Hani şu Atina'nın devrimci ya da anarşist köpeğine. Her protesto gösterisinde en ön saflarda yer alan, adına Facebook'ta sayfa açılan, Wikipedia'da uzunca bir makaleye konu edilen dünyanın tek köpeğine.
Kanellos cevap niyetine şöyle bir gözlerini kıstı, derin bir solukla ciğerlerini doldurup olanca gücüyle havladı. Sonra da parlamentonun karşısındaki Sintagma Meydanı'na doğru yola çıktı. Yeni bir protesto gösterisine daha katılmak için. Tabii yine en ön saflarda...
Evangelos Venizelos'un işi zor. O kadar zor ki, Olympe tanrıları bile yardım edemez...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi