Rahim Er

Rahim Er

Doğu ve güney kanadına gelince

Doğu ve güney kanadına gelince

OMT/Osmanlı Milletler Topluluğu’nun bir de doğu ve güney kanadı var. Batı kanadında 19. Asrın son çeyreğinden bir kaç yıl öncesine kadar Bulgaristan ve Yunanistan’la zaman zaman kanlı savaşlar şeklinde cereyan eden ihtilaflar yaşadık. Bulgaristan’la en son Jivkov zulmü gündemdeydi. Yunanistan’la şu gün üstü küllenmiş olsa da kıt’a sahanlığı, 12 Ada, Kıbrıs hatta Batı Trakya, çekişme mevzuudur.
Doğu kanadında Ermenistan’la ihtilaf halindeyiz. Güneydoğu’da Irak topyekun bir kargaşa bölgesi. Kerkük, paylaşılamayan topraklar. Suriye ile bir Hatay problemi pompalanıp durdu. Burası ayrıca bölücü örgüte yıllar boyu yardım ve yataklık yaptı. Şimdi ise alev topu. Resmettiğimiz bu seyrin neticesinde komşularıyla ihtilaflı bir Türkiye ortaya çıkmakta. Bunun suçlusu Türkiye mi, onun Lozan’da kolunu kanadını kırarak bu coğrafyada yaşamaya mecbur eden düveli muazzama mı?
İkinci Dünya Harbi sonuna kadar süper güç İngiltere’ydi.
İngiltere, girdiği her coğrafyada problemler bıraktı.
Tarih, tabiat ve nüfus unsuru gibi tabiî mecraından koparıp cetvelle harita çizilince orada ihtilaf ve savaş kaçınılmazdır. Ege’de burnu sahillerimize çarpan adalar Yunanistan’a verilmiş, doğu ve güneyde petrol denizinden tecrit edilmişiz.
Coğrafyanın da tarihin de kanunlarına aykırı bu haritanın düzelmesi gerekir. Kaf dağının ardında kalmış bir Ermenistan’ın huysuzluktan kurtulması mümkün değildir. Irak, zaten sun’i bir devletken şimdilerde orada bir de sun’i Kürt özerkliği meydana getirildi.
Ermenistan, Sovyet, Irak ve Suriye Baas dikatörlükleri altında sindirilmişti. Bundan dolayı sesleri çıkamıyordu. Şimdi dikta rejimleri yıkıldığı ve yıkılmakta olduğu için ortalık yangın yeri.
Birinci Dünya Harbi haksızlıklarıyla çizilen haritalar, bugün artık eskimiş, soğuk savaş bitmiş ve dünya, yeni bir çağa girmiştir. Bu çağın adı ‘Türk Asrı’dır. Bin yılda şekillenen bir yapıyı dışardan gelip cetvelle bozarsanız başınız ağrıdan kurtulmaz. 15 yıl kadar önce kaleme aldığımız bir makalede bölge için konfederasyon ihtiyacını dile getirmiştik. Konfederasyonla federasyonu karıştırmamak lazım. Eğer dünyanın da bölgenin de huzura kavuşması isteniyorsa Yunanistan’dan başka Ermenistan, Irak, Suriye ve İsrail’in Türkiye’ye katılması gerekir. Katılması gereken devletler bunlardan ibaret değil. O yazımızda tafsilatı var. Bunların iltihakıyla Emeni ihtilafı, Karabağ meselesi, Kürt problemi, Filistin sancısı bitecektir.
Osmanlı Coğrafyasının batı kanadında da doğu ve güney kanadında da gerekli düzeltmelerin yapılması zamanın emredici hükmüdür.
Bölme, işgal gibi her yol denendi.
Fakat hiç biri sadre şifa olmadı.
Coğrafi restorasyon şart.
Rölöve planı mevcut...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi