Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

İran devrede

İran devrede

Türkiye’de ana muhalefet partisinin yemin etmemesi konuşuluyor. Başka bir şey konuşulmuyor desem abartı olmaz. Elbette bu sorunun hızla, hattâ hemen çözümlenmesi lâzım. Zira Türkiye’nin dışarıya verdiği fotoğraf -ki çok önemlidir- bozuluyor...
Hükûmet kurulmak üzere. En önemli konu, yeni anayasadır. Ama nisbeten uzun vâdelidir. Aylarca uzayacaktır. Suriye ise kapımızdadır, kapımızı çalmak teşebbüslerinde bulunuyor. Telâşa düştü. Stratejik müttefiki İran’ı imdada çağırdı. Suriye’yi Türkiye’nin ve Batı’nın takdirine bırakırsa Akdeniz sahilleri ile ilgisi kesileceğini bilen Tahran, harekete geçti.
Tahran politikasının değişmez ilkeleri, aleyhindeki problemleri milletlerarası arenada erteletmek ve bunu, karşıtı olan devletleri tehditle birlikte yapmaktır. Karşıtı devlet İsrail’dir. Yahudileri denize döküp geldikleri ülkelere geri verinceye kadar mücadele, Humeynî rejiminin millî cihâdıdır. ABD ve bir ölçüde AB de İsrail’e destek verdikleri için, İran onlara da karşıdır.
Karşıtlığın boyutları tüyler ürpertici gibi görünüyor ama, biraz İranlıların dünya edebiyatına geçmiş abartı (mübalağa) karakteri şeklinde anlamak da kabildir. Pazartesi günü yapılan Millî Güvenlik Kurulu toplantısında Suriye ve terör konuşuldu.Ama İran tehdidinin boyutları henüz telaffuz edilmemişti.
Suriye’deki azınlık iktidarının âkıbeti bellidir. Bu iktidar, belli âkıbeti geciktirmek için, Türkiye’yi işe karıştırıp İran müdahalesinden medet umabilir. Orta Doğu’da elbette Amerika’nın da karışacağı bir savaş sonunda ne kadar insanın öleceği, nice beldelerin harab olduğu, Şam’daki iktidarın umurunda bile değildir.
İran resmen ilân etti: “İki bin kilometre menzilli füzelerimiz var. Siyonist rejimi ve bölgedeki ABD üslerini vurmak için kâfidir. Gerekirse daha uzun menzillilerini de yaparız” dedi. İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, bu en uzun menzilli (yani New York’u vurabilecek) füzelerin yapıldığını ve 10 günlük askerî tatbikatta ucuna atom bombaları (nükleer başlık) konmuş olanların da tecrübe edildiğini Avam Kamarası’nda milletvekillerine söyledi. İngiliz istihbaratı ünlüdür, hattâ üstündür. Böyle boş lâf edilmez. İran hemen yalanladı ama nükleer silâh yapmak üzere bulunduğu açıktır. Böyle bir dünyada, yanı başımızda bu gelişmeler olurken, en büyük güvencemiz parlamenter sistemimizin şânına halel getirecek şeylerden kaçınalım. Krizi hemen çözelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi