Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Besmelesiz yapılan işler karışık olur

Besmelesiz yapılan işler karışık olur

Her mü'minin her an şeytandan Allah (c.c.)'a sığınması gerekir. Çünkü şeytan, "besmelesiz" yapılan işlere karışmayı ve ortak olmayı, onlardan istifade etmeyi kendisine ait bir hak olarak görür. Ebu Hureyre (r.a.) şeytanın bu iştahından korunmak için:

"Ben, onu ve zürriyetini o taşlanmış şeytandan sana ısmarlarım" (Âl-i İmran: 36, Enbiya: 44) ayetini okuyunuz dedi. (Müslim, Fezail 146. Ahmed bin Hanbel, Müsnet: c/2-223. 274) diye kaynaklarda bilgilendiriliyoruz.

Allah (c.c.), kullarını, şeytanlardan ve insan ve cin şeytanlarından korunmak için hem bir takım dualarla kendisine sığınmamızı istemiş ve hem de birtakım melekler tayin ederek onlara insanı koruma görevi vermiştir. Şu ayet ile bizlere bu husus beyan edilmiştir. Ayetin meali şudur:

"İnsanın önünden ve arkasından izleyenleri vardır. Onu Allah'ın emriyle gözetip korumaktadırlar." (Ra'd Sûresi: 11)

Sahih bir haberde denilmiştir ki: "Melekler sizi korumasaydı elbette sineklerin bala üşüştüğü gibi şeytanlar sizi kuşatırlardı. (Âlûsi: 3/137)

Tabarani'de geçiyor. Ebu Umame'den rivayet edilen hadiste şöyle beyan ediliyor:

"Mü'mine üçyüz altmış melek verilmiştir. Bunlar kişinin kendisinin gücünün yetmediği belâları ve zararları def ederler. Bunlardan dokuzu göze aittir. Ondan yaz gününde sizin bal tabağından sinekleri kovaladığınız gibi, zararları def ederler. Eğer onlar görünselerdi derelerde, bayırlarda ellerini uzatmış ağızlarını açmış olsaydı, şeytanlar onu çarpar, yok ederlerdi." buyuruluyor. (Ramuz el-Ehadis: 460-5)

Câlibi dikkatle anlıyoruz ki, ins ve cin şeytanlarının ve bilinen şeytanların saldırılarına karşı himaye ediliyoruz. Allah'ın emriyle melekler tarafından korunuyoruz. Bundan dolayı bizi korumakla görevli meleklere şeytanların bol bulunduğu yerlerden, işlerden kaçınmakla hem de faydaları bildirilen duaları okumak ve ibadetleri yapmakla yardımcı olmamız gerekmektedir.

Şeytandan korunmanın yollarından biri de hergün (Özellikle sabahları evden çıkmadan veya çıkıp da yolda giderken 7 Âyet'el kursi'yi okumaktır. Bu okuyuşta:

• Birinci defa okuyunca ön cihete,

• İkinci defa okuyunca arka cihete,

• Üçüncü defa okuyuşta sağ tarafa,

• Dördüncü defa okuyuşta sol tarafa,

• Beşinci defa okuyuşta ayak tarafına,

• Altıncı defa okuyuşta sema tarafına,

• Yedinci defa okuyuşta hüp diye içeriye çekerek bitirilirse Allah'ın izniyle Rabbimizin Hafiz isminin tecellisiyle muhafaza altına alınırız. Şeytanlar, ins ve cin şeytanları bize zarar veremez.

Ayrıca sabah namazının sünneti ile farzı arasında 41 defa Fatiha suresini okumak şeytanlardan korunmak imkanını sağlar.

Yâsin Sûresi'nin dokuzuncu ayetini okumayı da ihmal etmeyelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi