Rahim Er

Rahim Er

Temiz aile

Temiz aile

Kadını korumak için ne kadar geç kalmışız. Bu geç kalışla kim bilir kaç kadın hayatından, sağlığından veya iffetinden oldu? İstikbaline titizlenen cemiyet, kadını korumak zorundadır. Kadın ya annedir veya anne adayıdır. Evladı yetiştiren annedir. Doğuran kadın, ne kadar anne ise çocuklar o kadar sağlamdır. Cennete anaya hürmet edilerek gidilir. Sevgili Peygamberimizin -aleyhisselam- “Cennet anaların ayakları altındadır” hadisleri meşhurdur.
Gariptir, modernite ile şiddet ve tefessüh paralel gitmekte. Kadını yani anayı veya ana adayını ve çocuğu, bir adım sonra da gencini koruyamayan cemiyetin geleceği çürüktür. Devletin ‘kadına şiddet’ denen vahşete el koyması yarınları kurtarma adına sevindirici bir gelişmedir.
Terör, kelime anlamıyla şiddet demektir. Terörist sadece sokakta veya dağda değil.
Kadına şiddet uygulayan evdeki o koca da teröristtir, magandadır, insanlık tarafı hayli çökmüş biridir.
Sevmişsin, almışsın, eş yapmışsın, çocuklarının anası olmuş. Sana birçok hizmetler etmiş. O öfke dolu sözleri söylerken, o tokadı vururken, o bıçağı çekerken, o zalim kurşunu sıkarken hiç mi insan tarafın, İslam tarafın aklına gelip de o iyiliklerden birini hatırlamıyorsun? Aynı hayatı paylaştığın, pişirdiğini yediğin, temizlediğini giydiğin bir insana bu kötülüğü hangi insafla layık görürsün?
Elektronik kelepçe iyi fikir.
Fakat yetmez.
Çünkü, her kadın polise gitmeyecektir. Bazısı korkacak, bazısı çocuklarını düşünerek bağrına taş basacaktır vs.
Bunun bir önceliği olmalı...
O da mânevî tedbirdir.
Aileye, sabır, muhabbet, dayanışma ve feragat ruhunun aşılanması gerekir. Mânevî eğitim şart. Felaket, sadece dayak değil ki, boşanma daha mı az felaket? Mânevî tedbir, cami, okul, medya, aile iş birliğiyle gerçekleşebilir.
Bazen telkin, kanunî müeyyideden daha caydırıcıdır.
Mevzuat, artık İslamiyeti keşfetmeli, keza bu işler için teşkil edilecek hey’etlerde müftü gibi din adamları da olmalıdır. Erkeğin vicdanına kadının da çocuğun da Allah’ın emaneti olduğu, onların kendisine haklarının geçeceği silinmez harflerle yazılmalıdır. Önce insandaki görünmeyen canavara kelepçe vurulmalı.
Obeziteden kurtulmak, annelerimizin, büyükannelerimizin sofralarına dönmekle mümkün olduğu gibi aile huzuruna dönmek de büyükanne ve büyükbabaların yeniden aileye katılmasıyla mümkün olacaktır. Nine veya dedesinden masal, menkıbe, kıssa ve hatıra dinleyerek büyüyen çocuk şefkati tanır, merhametli olur.
Çekirdek aile, aile hayatımıza terstir.
Temiz toplum, temiz aileyle kurulabilir.


> Kadına şiddet uygulayan evdeki o koca da teröristtir, magandadır, insanlık tarafı hayli çökmüş biridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi