Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

CIA Ankara’da

CIA Ankara’da

David Petraus’un Ankara ziyareti üzerinde fazla durulmadı. Orgeneral Petraus, Afganistan’daki NATO kuvvetleri başkomutanlığından alınmış, CIA başkanlığına atanmıştı. CIA, Birleşik Amerika’nın ünlü haber alma (istihbarat) örgütüdür. Bütçesi, Türkiye bütçesi kadardır. Sivil bir teşkilâttır. Doğrudan ABD Başkanı’na bağlıdır.
Petraus’un askerî üniforma ile gelmesi, Başkan’ın atamasının henüz Senato tarafından onaylanmaması sebebiyledir. Onay gelince, askerlikle ilişkisi kesilecek. CIA, Pentagon’a yani ABD savunma bakanlığına bağlı değildir. Kara, deniz, deniz piyadesi ve hava olmak üzere 4 sınıfa ayrılan Amerika silâhlı kuvvetlerinin her biriminin ayrı haber alma teşkilâtı mevcuttur.
General Petraus, Ankara’da Genelkurmay başkanımız ve Dışişleri Bakanımızla görüştü. CIA başkanlığı daha onaylanmadan ilk dış ziyaretini Türkiye’ye yapması üzerinde durmak gerekiyor.
Ne konuşuldu? Hangi mutabakatlara erişildi. Bunları bilemeyiz. Terör üzerinde odaklandığı söylendi. Amerika hâlâ Tâlibân ve el-Kaaide başta, Orta Doğu kaynaklı milletlerarası terör örgütleri ile savaş hâlinde. Bunları ortadan kaldıramadı. Halbuki Orta Doğu’ya, Irak’a müdahalesinin üç sebebinden biri terörü yok etmekti.
Amerika, PKK’yı terör örgütü olarak kabûl ediyor. Fakat PKK üzerine bir operasyon yapmadı. Sebeplerden biri Kuzey Irak Kürt otonomisini karşısına almamak olabilir. Irak’taki PKK hareketleri hakkında Ankara’nın yetersiz saydığı istihbarat vermekle yetindi.
Türkiye’nin İran için Brezilya paralelinde oy kullanması Washington’da bomba etkisi yapmıştı. Bu bakımdan PKK’yı icabında kullanmak üzere el altında bulundurduğu iddiası var. PKK, Türkiye’de, Irak’ta, Suriye’de ve İran’da teşkilâtlıdır. Suriye, PKK’nın en büyük koruyucusu ve destekçisi olmuştu. İran ise kendi PKK’sını etkisiz hâle getirmeye çalışıyor. CIA yeni başkanının evveliyetle Ankara’yı ziyaretinin mutlaka bir anlamı var.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi