Fatma Tuncer

Fatma Tuncer

Eşimi cezalandırmak için yapmıştım

Eşimi cezalandırmak için yapmıştım

34 yaşında bir bayanım. Eşimle, anlaşarak evlendik. İki çocuğumuz var. Evliliğimizin ikinci yılına kadar hiçbir sorunumuz yoktu. İkinci yıldan sonra eşim ailemin evime gelmesini istememeye başladı. Ne zaman onları ziyaret etmeye karar versem, ya da onlar bana gelmek isteseler evde büyük kavgalar oluyor. Bana, "Senin aileni istemiyorum, benim evime gelmeyecekler" diye bağırmaya başlıyor. İlk günlerde biraz alttan almaya çalıştım. Ama ben alttan aldıkça o baskılarını arttırdı. Bunu neden yaptığnı sorduğumda sinirleniyor ve kapıyı çarpıp gidiyor. Bir keresinde de, "Seni bana karşı dolduruyorlar" dedi ve elindeki gazeteyi yüzüme fırlattı. Oysa ailem "kızım yeter ki sen kocanla iyi ol da, bu bize yeter, istemiyorsa gelmeyiz" diyorlar. Biliyorum annemin içi yanıyor ama kadıncağız napsın beni teselli etmek için, hiçbir şey belli etmemeye çalışıyor.

Annem artık eskisi kadar evime gelmiyor. Bana pek belli etmese de, ilişkilerimizin kopmasından korkuyor. Eşimin bu davranışı evde büyük bir sorun haline geldi. Sık sık tartışıyoruz ve eşim evi terk ediyor. Ben de tepki olarak onun ailesini istemiyorum. Bilmem yanlış mı yapıyorum ama o benim ailemi istemiyorsa ben de onun ailesini istemem diye düşündüm ve onları evime kabul etmemeye başladım. Tabi bunu eşimi cezalandırmak için yapmıştım ama faydası olmadı. Sorunlarımız gittikçe büyüdü. Ayrılmayı düşünmüyorum ama bu sonunun üstesinden nasıl geleceğimi bilemiyorum. N.Y.

Zarara zararla karşılık vermeyin

Anladığım kadarıyla, eşinizle normal yollardan iletişim kuramaz hale geldiniz ve bu kopukluk bütün aile ilişkilerinizi etkileme başladı. Hal böyle olunca ister istemez sizi birbirinize bağlayan dinamikler zayıf düşüyor. Bu durumdan kurtulabilmek için, iletişimi devreye sokarak birbirinizi anlamanız ve ilişkilerinizde hakkaniyet ölçülerini esas almanız gerekir.

Doğru iletişim kurmanın ve karşınızdaki kişiyi anlayabilmenin temel dinamikleri vardır. Bu dinamiklerin tuğlası, "Sevgi, saygı, anlayış, empati, tahammül ve sabırdır. Bu tuğlaları örüp, eşinizle aranızdaki aşınan sevgiyi yeniden inşa edebilirsiniz. Bunun için, uygun bir zamanda onunla konuşun ve konuşurken ben dili kullanın. Yani, konuşmanıza eşinizin bu davranışı sonucunda ona kırıldığınızı, aile ilişkilerini kesemeyeceğinizi, dinimizin bu konuda emir ve tavsiyelerinin olduğunu ayrıca aile bireylerinin bundan etkilendiğini ifade ederek, başlayın. İkinci olarak da eşinizin ailenizi niçin istemediğini sorun. Bir cümlenizde, "bir gün seni bana karşı dolduruyorlar deyip gazeteyi yüzüme fırlattı" demişsin. Eğer böyle bir açıklama yaparsa, endişelenmemesi gerektiğini, ailenizi nasıl seviyor ve değer veriyorsanız, aynı şekilde kendisini de sevdiğinizi ve değer verdiğinizi belirtin.

Eşinizin ailenize karşı tavırları ve bu konudaki yaklaşımları sonucunda, siz de eşinizin ailesine karşı tepkili davranmaya ve onları istememeye başlamışsınız. Biliyorsunuz, Efendimiz, bir hadisi şerifinde "Zarara zararla karşılık vermeyin" diyor. Eşinizin doğru bulmadığınız davranışına karşılık siz de aynı tarz bir muameleyle karşılık veriyorsunuz. Bu ilişkilerinizi iyice bozabilir ve yaşadığınız sorunu içinden çıkılmaz hale getirebilir. Bunun için, onun ailesine iyi muamelede bulunun ve onlara ikram edin. Bunu yapmak zor geliyorsa, böyle bir iyiliği Allah rızası için yaptığınızı düşünün, o zaman bu hiç de zor gelmeyecektir.

Gösterdiğiniz bütün çabalar, eşinizin yaklaşımlarını değiştirip, sorunu tamamen ortadan kaldıramamışsa, ailenizle ilişkilerinizi tamamen kesmemek şartıyla geçici olarak biraz ara verebilirsiniz. Bunun sebebini de onlara uygun bir dille anlatır ve mümkün olduğunda telefonla arayarak onların halini hatırını sorabilirsiniz. Bir süreliğine bu yolu takip edebilirsiniz ama bu en son çareniz olsun derim.
Korktuğumu sanıyor

İki çocuk annesi bir bayanım. Hiç anlaşamadığım bir eltim var. Eltim her fırsatta beni aşağılamaya kalkıyor. Huzursuzluk olmasın diye, susuyorum ama o korktuğumu sanıyor. Bazen çocukların yanında beni azarlıyor, hatalarımı yüzüme vuruyor yine de sabrediyorum. Ama son günlerde haddi iyice aşmaya başladı, eşim boş ver takma diyor ama böyle yaptığımda da üstüme üstüme geliyor. Sizce bu yapıdaki bir insana nasıl davranmak gerekir? M.A.

Üstünüze almayın

Şunu unutmayalım ki, bizler nasıl ki karşımızdaki insanların haklarını korumakla sorumlu isek kendi haklarımızı korumakla da aynı şekilde sorumluyuz. Eltinize size bu şekilde davranma hakkının olmadığını uygun bir dille ifade edin. Niçin böyle davrandığını, size neden bu kadar öfkeli olduğunu da sorun ve yaşadığınız rahatsızlığı belirtin. Her şeye rağmen, bu tavırlarını sürdürüyorsa da olayı üstünüze almayın, bu senin fikrin deyin geçin. Eğer söylenenleri önemsemediğinizi hissederse sizi üzemeyeceğini anlayacak ve bu şekilde davranmaktan vazgeçecektir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fatma Tuncer Arşivi