Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Hamas katliamı

Hamas katliamı

Geçtiğimiz cuma günü, Suriye askerinin, halkını katliâmı yeniden zirve yaptı: 200’e yakın ölü ve yüzlerce yaralı... 95’i Hama şehrinden. Tanklar top ateşi açıp otomatik silâh kullanan piyade ile birlikte kadın çocuk bebek ihtiyar ayırımı yapmadan öldürüp geçti.
Suriye’de Baas iktidarı, ülkenin Şam ve Haleb’den sonra 3. şehri 700.000 nüfuslu Hama ile dertlidir. 29 yıl önce 1982’de bugünkü Suriye cumhurbaşkanının babası General Hafız Esad I, Hama’yı 3 gün kuşatıp 30.000 insanı öldürmüştü. Tarihin unutulmaz katliamlarından biridir. Bu tür insan kırımları Stalin dönemi Rusya’sı ve Mao dönemi Çin’de yapılmıştır. Esad’ın bunları örnek aldığı bellidir.
Esad I, Hama halkının kökünü kazıyamamış ki, şimdi oğlu Esad II miras aldığı misyonu devam ettiriyor. Bu cuma gerçekleşen katliâmı Başkan Barack Obama, “Esad’ın kendi halkına uyguladığı şiddetten dehşete düştüm” diyerek kınadı. Amerika hapşırırsa, Avrupa nezle olur. İngiltere acele askerî müdahaleden bahsetti. Almanya, İtalya ve Avrupa Birliği protesto etti. Çin ve Rusya dahi “evet, durdurulması” dedi.
Suriye’ye el atmaya kararlı Fransa “Esad yaptıklarının hesabını verecek” tehdidinde bulundu. Sarkozy, Irak ve Afganistan’da yorulan Amerika ile İngiltere’yi ikna ederek Suriye’ye karşı baş rolü üstlenmek hevesindedir.
Suriye ordusunda çözülme başladı. Başlarında bir albay, 57 Suriyeli er ve subay, Türkiye sınırına geldi, Esad rejimi karşıtlarının yanında bulunduklarını beyan etti.
Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül, 2. Hama ve sair beldelerdeki cuma katliâmını sert şekilde kınadı. “Suriye’de olanlar asla kabûl edilemez ve karşılık görecektir” dedi. Başbakan Tayyip Erdoğan, bu olanları önceden sezerek uyarmıştı. Şûra ertesi Suriye sorununun ele alınması beklenir. Suriye ve Anadolu halkı yüzyıllarca beraber, iç içe yaşamış akraba olmuşlardır. Genlerinde bu benzerlik, beraberlilik vardır. Araya Baas girmişti. Sayın Erdoğan bu dostluğu canlandırmıştı. Baas sonrası Suriye ile de bu dostluğun devam edeceğine eminim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi