Abdulkadir Özkan

Abdulkadir Özkan

İsrail ile barış mümkün mü?

İsrail ile barış mümkün mü?

Suriye ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri Başbakan Erdoğan’ın arabuluculuğu ile başlamış.. Ve bu görüşmeler Başbakan başta Erdoğan olmak üzere taraflara “Nobel Barış ödülü” getirebilirmiş.. Medyada bu tür haberler sıkça çıkmaya başladı. Hemen belirteyim ki, bölgede barışın sağlanmasına kimsenin karşı çıkması mümkün değildir.. Ancak, bunun mümkün olup olamayacağı hususunda farklı görüşler vardır ve şahsen İsrail’in kalıcı bir barıştan yana olduğunu düşünenlerden değilim... Bir Arap televizyon muhabirinin benzer bir sorusuna verdiğim cevap da bu çerçevede oldu.

Niçin İsrail bölgede adil ve kalıcı bir barıştan yana olmaz?

İsrail’in barış istememesinin çeşitli sebepleri vardır.. Birincisi Siyonist ideoloji buna imkan vermez.. çünkü, Siyonistlere göre Nil’den Fırat’a kadar olan topraklar Tanrı tarafından Yahudilere vaad edilmiş topraklardır.. Bu topraklar ele geçirilerek büyük İsrail’in kurulması her siyonistin hedefi ve idealidir. Böyle olunca İsrail’in barış istemesi mümkün olabilir mi? Zaman zaman barış taraftarı görünmesi ya dünya üzerinde oluşmuş tepkiyi kırmak içindir ya da bir süre soluklanmaya yöneliktir. Kendini topladığında yeniden hedeflerine bir adım daha yaklaşmak için harekete geçecektir... Harekete geçmek için de her zaman bir bahane bulacaktır.

İsrail’in barış istemesi ve siddi bir anlaşmaya imza atması başta ABD olmak üzere İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerin verdikleri desteği çekmelerine bağlıdır. ABD’nin İsrail’e desteği sürdüğü müddetçe bu ülkenin komşuları ile inanarak bir barış anlaşması imzalaması mümkün değildir.

Bir başka husus ise; İsrail menfaatine uygun olmayan bir anlaşmaya kesinlikle imza atmaz. Diyelim ki imza atarken şartlar İsrail’in menfaatine uygundu ama geçen zaman aleyhine döndürdü ise ilk fırsatta attığı imzayı yok sayacaktır.

Demek istediğim o ki, bölgede İsrail’in şartları aynen kabul edilmeden imzalanan tüm anlaşmalar kağıt üzerinde kalmaya mahkumdur.. Hatta, İsrail’in tüm şartları kabul edilmiş olsa bile İsrail devleti siyonist ideolojinin mensupları tarafından yönetildiği sürece yine anlaşmalar kalıcı olamaz.

Bir başka husus ise; İsrail ile Suriye arasında başlatılmış olan görüşmelerde ABD’yi yok saymak, bu görüşmelerin ABD’den bağımsız başladığını ve sonuçlanacağını düşünmek gerçeklere uymaz. ABD’de Hristiyan siyonistler olarak nitelendirilebilecek olan Evanjelistler etkili olmaya devam ettiği sürece İsrail’in barışa yanaşması mümkün değildir. çünkü,Evanjelistler kıyametin kopması için önce Büyük İsrail’in kurulması gerektiğine inanmakta, bu sebeple de İsrail’e kayıtsız şartsız destek vermektedirler. ABD’nin böylesine desteğini arkasında bulan İsrail’in bölgede Suriye, Lübnan ya da bir başka ülke ile kalıcı barıştan yana olması mümkün olabilir mi?

Bütün bunları söylerken Suriye ile İsrail arasında bir anlaşmasının imzalanmasını gereksiz buluyor değilim.. üzerinde durduğum ve dikkat çekmeye çalıştığım husus, eğer Suriye ile İsrail arasında bir barış anlaşması imzalanacak olursa buna bakarak boş hayallere kapılmanın anlamı olmayacağına dikkat çekmeye çalşıyorum.

İran’ın elinde olup olmadığı bile net olarak bilinmeyen nükleer siyahlar var diye saldırmakla tehdit eden ABD, İsrail elindeki nükleer silahları tüm dünya bildiği halde ona ses çıkarmıyorsa İsrail ile nasıl bir barış anlaşması imzalanabilir? Ayrıca İsrail’in elindeki tüm nükleer silahların kaynağı da ABD ise Türkiye’nin yapacağı aracılık ile de bir netice alınamaz.. Belki netice alınmış gibi takdim edilir, hatta Nobel Barış ödülü bile verilebilir ama bunun anlamı bölgede kalıcı barışın sağlanması değildir.. Dünyayı kandırmaya yönelik bir şovdan ibaret kalır.

Elbette İsrail’i yönetenler Siyonist ideolojinin bir çıkmaz sokak olduğunu kabul edip bundan vazgeçerlerse, ABD’de İsrail’e kayıtsız şartsız desteğini çeker ya da bazı şartlara bağlarsa barış görüşmelerinden istenen sonuç alınabilir.. Bunun dışındaki tüm girişimler barışa değil sadece İsrail’e ve ABD’nin bölgedeki hedeflerine hizmet eder.


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdulkadir Özkan Arşivi