Rahim Er

Rahim Er

Beyaz Saray’ın yolu Ankara’dan geçiyor

Beyaz Saray’ın yolu Ankara’dan geçiyor

Gözlemcilerin ortak kanaati o ki Avrupa lider krizindedir. Nicolas Sarkozy ile O’nun peşine takılan Davit Cameron, geçen hafta herkesi güldürdü. Hele Sarkozy’nin aç insanlara filozof götürmesine ne demeli? Lider krizine düşülmesinde AB’nin bir etkisi olmuş mudur bilmiyoruz.
Veya şöyle diyelim, Türkiye AB üyesi olsaydı bugün bir Erdoğan, bir Gül, bir Davutoğlu gibi.... devlet adamları sahneye çıkabilir miydi? Avrupa, dünkü Türkiye yerine kaht-ı rical dönemine girerken Türkiye muhafazakâr kanadıyla güçlü liderler ve lider adayları yetiştirmiştir.
ABD’nin durumu da EURO bölgesinden farklı değil. Ronald Reagan sinema kurgusundan siyaset kurgusuna geçerken güçlü bir imza olmuştu. Bill Clinton, seçildiği her iki döneme de mührünü vurdu. Dünyalı, bu iki lideri ne kadar sevdiyse G.W. Bush’tan da o denli nefret etti.
Barack Obama, o nefretten sonraki ümitti.
Ne var ki Obama, takım kuramadı, hatırı sayılır bir icraat yapamadı. Bundan dolayıdır ki bugün oyu yüzde 48’e düşmüştür. Buna mukabil işsizlik yüzde 9’u bulmuş, alt gelirli ve işsiz sayısı toplamı 25 milyona yükselmiştir. Usame bin Ladin’i ortadan kaldırmayı bir çıkış yolu olarak gördü. Ancak o rüzgâr iki ay bile sürmedi. Şimdi ise yoksullaşmayı önlemek için zenginlere yeni vergi düzeni getirme planları yapmakta. Doğru bir seçimle risk alıyor. Yakında ‘bu Obama komünistmiş, bizi kandırdı’ diyenler çıkabilir. Cumhuriyetçiler, bu plandan dolayı başkanı topa tutmaktalar. ‘Amerika’da doğmadı’, ‘aslında Müslüman’ diyenlerse öteden beri mevcut.
Başkan, 2008 Seçimlerinde yüzde 52 oy almıştı.
Bu, Demokratların son 30 yıldaki en yüksek başarısıdır.
Amerikalılar seneye Barack Obama’ya bir şans daha vermezlerse bu aleyhlerine mi olur, lehlerine mi? Zor bir karar. Ortalıkta lider veya lider adayı denecek yeni isimler gözükmediğine göre pahalı bir tecrübe yaşarlar. Obama, enkaz devraldığını bir türlü söylemedi. Halbuki selefi kötü bir ekonomik miras bırakmıştı. Şimdi Irak ve Afganistan’da biraz daha oyalanırsa Amerikan ekonomisi, daha tehlikeli noktalara geriler.
Barack Obama, işte bu psikolojik baskı altında New York’ta Başbakan Tayyip Erdoğan’la görüştü. Görüşme talebi bizzat Obama’dan geldi. Obama dış ve iç sancılar içindeyken Türkiye Başbakanı güçlü bir lider konumunda.
Obama’nın ikinci kere seçilmesinde veya seçilememesinde Türkiye ve O’nun lideri Erdoğan’ın çok büyük rolü olacaktır. Bugün Abraham Lincoln mezarından çıkıp gelse Türkiye’ye, Tayyip Erdoğan’a rağmen Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bir şey yapamaz.
Artık Beyaz Saray’ın yolu Ankara’dan geçiyor.
Barack H. Obama bunu görmekte.
Bu gerçeği ülkemiz de görmeli.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi