Ankara BM ile Mahmur kampını masaya yatıracak

Ankara BM ile Mahmur kampını masaya yatıracak

"Kandil'in kuluçkası" dediği Mahmur kampı için çalışma başlatacaklarını açıklayan Erdoğan, "BM koruması altında. Onun için BM ile görüşmek durumundayız" dedi. Erdoğan, BDP ile siyasi müzakere yapılacağını belirtti
Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yaptığı ziyarette beraberindeki gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Tayyip Erdoğan, yeni anayasa konusunda kararlı olduklarını belirtip CHP'nin daha baştan ipe un sermeye çalıştığını söylerken, terörle mücadelede atılacak yeni adımlar hakkında bilgi verdi. Başbakan'ın açıklamaları şöyle:

KCK VE ALMAN VAKIFLARI
* Alman vakıfları ile ilgili açıklamanıza CHP tepki gösterdi. Ne diyorsunuz?
Alman vakıf ve kuruluşları şeklinde bir ifade kullandım. Vakıflar da var, kredi kuruluşları da. Onlar istikamet veriyor. Sana kredi vereceğim ama şu müteahhite vereceksin diyor. CHP'li belediyeler var, BDP'li belediyeler var, belki bizim partimizden olan belediyeler var. Hemen CHP'li belediyeler rahatsız oldu. Sayın Kılıçdaroğlu arasa bulur. Hangi belediyesi, Alman kalkınma bankasından kredi almış. Genelde de Alman Kalkınma Bankası bu konuda yüklü kredi işine giriyor. Krediler konusunda çalışma metodu ahlaki değil. Bizim dikkatimizi çeken de belli şirketlerle bu işi götürüyorlar.

* Bu şirketlerin terör örgütü ile ilişkisi var mı?
Ben onu konuşamam. Muvaazalı. Belki KCK operasyonlarının altından bu çıkacak. Ama bu ilişkilerden rahatsızım.

* CHP yeni anayasa konusunda süre dayatarak uzlaşmaz bir tutum içinde olduğunuz eleştirisinde bulundu.
Samimi niyetle bu işe girdik. Bu ülkede anayasa konusu yeni tartışılan bir konu değil. Nitekim 26 maddelik paketi tüm engellemelere rağmen, adeta savaş diyeceğim bir süreçten sonra milletin önüne getirdik, yüzde 58 oyla halkımız onayladı ve bitirdik. Onlara kalsa biz bu işi bitiremezdik. Nerden baksanız 5 ayımızı aldı. Burada bir sene gibi bir zamandan bahsediyoruz. El ele verdiğimizde 2000-2500 maddelik Ticaret ve Borçlar kanununu 15 günde çıkardık. Demek ki bu Meclis istediği zaman yapıyor. Diyeceksizin bu anayasa.. tamam bu iş için de 1 yıl diyoruz. Uzlaşma komisyonları çalışmaya başlasın, STK'lar, akademisyenler bu konuda adım atsın. Ard niyetim olsa baştan söylerim komisyonda bu kadar temsil isterim diye. 326 üyemiz var bizim onda birimiz olan da, altıda birimiz olan MHP de, üçte birimiz olan CHP de üçer üye versin dedik. Ayrıca bu iş Meclis Başkanının riyasetinde olsun dedik. Bizim riyasetimizde olsun demedik. Cemil Bey ne kadar anayasacı varsa hepsine davet çıkardı, 26'sı katıldı. Düşünce dünyaları ne olursa olsun herhangi bir ayrım yapmaksızın onlarla toplantı yapıp hepsi tutanaklara geçti. Şu anda değerlendirmeler mevcuttur. Yeni anayasa derken ayıklama yapılacak. Üzerinde ittifak ettiğimiz maddeleri kenara koyalım. İhtilaflı maddelerde tartışma çıkacaktır. Usulünü, komisyon belirleyecektir. Komisyona enjekte etmiyoruz ki. Dayatma tartışmalarını üzülerek karşılıyoruz. Ciddiysek biz bir yılda bunu bitirmeliyiz. Eğer TBMM bir yılda anayasa yapamıyorsa biz Arap baharının estiği yerlerde onlardan anayasa filan bekleyemeyiz. Bir yılda 2- 3 ayda anayasasını hazırlayanlar var. Asıl ipe un serme olayını arkadaşımızın tarzında görüyorum. Bir yılda bir değil birkaç anayasa çıkarılır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi