Faiz tsunamisi

Faiz tsunamisi

Faizle para kazananlardan bugüne kadar ya parasını, ya kendini, ya namusunu, ya eşini, ya çocuğunu, ya dostlarını kaybetmeyen görülmüş müdür acaba?

Vahşi kapitalizmin vurgununa uğrayan bazı vatandaşlarımızın ahlak çöküntüsü nedeniyle meydana gelen zemin kaymaları, aile çöküntüleri, intiharlar, bunların hepsi Faiz Tsunamisi olarak isimlendirilebilir

Rabbimiz, gelecek felakete dikkat çekiyor “Faiz yiyenler şeytanın çarptığı kimsenin kalktığı gibi kalkarlar. Böyle olması onların: “Alışveriş de faiz gibidir” demelerindendir. Halbuki Allah alışverişi helâl, faizi haram kılmıştır. Kime Rabbinden bir öğüt gelir de, faizden vazgeçerse geçmişi onadır ve işi Allah’a aittir. Kim de faizciliğe dönerse, onlar ateş yaranıdırlar ve orada ebedi kalıcıdırlar.” (Bakara 275)

Ayette “Faiz yiyenler” diyor da “yedirenler” demiyor. Demek ki faizin mucidi para babaları ile onların seçtiği yöneticiler ve insanları faize zorlayanlardır.

Hadiste ise faizi yiyen, yediren, yazan ve şahid olan lanetlenmiştir. Faiz yiyenler ahirette şeytan çarpmış gibi kalkacaklar, şaşkın ne yapacağını bilmez durumda olacaktır.

“Faiz eksiltir, sadaka artırır” ifadesinde faiz malı eksiltir, şerefi, namusu, itibarı, eksiltir manaları vardır. Faizle uğraşan para babalarının hiçbiri canından, malından, çocuğundan emin değildir. Kazandığı paraların bir kısmını kendisini koruyanlara harcamaktadır.

Sadaka malı eksiltir gibidir ama bu veriş üzüm çubuğunun dallarını baharda budamak gibidir.

Baharda budanan çubukta üzüm daha çok olur.

Günümüzde faizin zararını anlamayan kalmadı. Batıda binlerce ekonomist bu konuda kitap yazdı ama çıkış yolu bulamadıklarından faize devam dediler.

Faiz yemek ve yedirmek haram. Fakat bu haramı işleyen aynı zamanda Allah’a ve Rasülüne harp ilan etmiş oluyor. İçki, kumar, domuz eti, gibi haramları işleyenler hakkında bu ifade kullanılmamış. çünkü diğer haramlar ferdidir. Kişinin kendine zarar verir. Faiz ise toplumsaldır. Bütün toplumu ilgilendirir.

Onun için faizin kaldırılması birçok günahın ortadan kalkmasına sebep olacaktır. Eğer faize para veren varsa veya faizle para alan varsa paranın aslını alınız ve veriniz, faiz alıp vermeyiniz. Borç para verdiğiniz kişilerin durumu sıkışıksa onlara zaman tanıyın ki Allah da sizin darlığınızı genişletsin.

Rabbimiz, faizin haram olduğunu bildirip bırakmamış ve hemen arkasından çıkış yolunu da göstermiş: “Allah, alış-verişi helal kıldı, faizi haram kıldı” buyurmuş. Para peşin mal veresiye veya mal peşin para veresiye alış verişlerini teşvik etmiş.

Faizsiz borç alıp vermelerin sevabının büyüklüğünü bildirmiş. üretim ve ticareti teşvik etmiş.

Batıda da insanlığın iyiliği için çalışan, kafa yoran binlerce insan var. İnsanoğlunun düşünebildiği en ideal rejim olan Komünizm çöktü.

Kapitalizmin zulmü zaten komünizmi doğurmuştu.

Şimdi bu iyi niyetli insanlar gözlerini İslâm’a çevirdiği bir zamanda “Sizin rejiminize bayılıyorum. Tam istediğim gibi. Ben bunları uygularım” sözleri zalimleri belki sevindirir ama iyi niyetli insanların arayışının önüne Kafdağı gibi bir set çekmiş oluruz.

Bindiği arabaya göre türkü söyleyenleri, el etek öpenleri, her kalıba girenleri, kuyruk sallayanları, dalkavukluk yapanları hayatta kimse sevmez ama kullanmak için “Aslanım, bistamım” diyerek işini de gördürür.

Aldanmayalım, Rabbimizin dediği doğrudur diyelim ve adam gibi adam olalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi