Rahim Er

Rahim Er

En önemli gündem maddesi yeni anayasadır

En önemli gündem maddesi yeni anayasadır

‘Muvaffakiyet, ehemmi, mühime tercih etmektir’ denmiş. En önemli, önemliden evvel yapılırsa başarı elde edilmiş olur.
Yılın bitmesine bir aydan az kaldı.
İkinci yılda da altı ay sonra yaz rehaveti başlar.
Daha yeni anayasaya dair ortada tek maddelik olsun taslak yok. Halbuki yeni anayasa 2012’de biter diye düşünmüştük. Öyle de olmalıydı. Hızlı bir giriş yapıldı, ama devamı gelmedi. Ne kadar önemli olsa da anayasaya göre tali gündem maddeleri bir anlamda yalancı gündem, esas gündemi, iktisattaki o meşhur tabirle kötü para iyi parayı kovdu. Böyle giderse korkarız ki sivil anayasa yapma fikri çok erkenden bitecek.
Spor suiistimalleri, spor mafyası, futbol baronları ve spor şiddetine dair tartışmaların gündemlerin gündemi hayati bir meseleyi katlayıp rafa koymasını rüyada görsek inanmazdık. Futbol anayasa çalışmasını taca atmıştır.
Vaziyetin acilen fark edilmesi gerekir.
Yılgınlık mı geldi her neyse konuşması gerekenler bir şey demiyor.
Başbakanın araya rahatsızlığının girmesi de bir şanssızlık oldu. Her iki muhalefet partisi anayasanın göz ardı edilmesinden sanki zımnen memnunlar. O cenahtan da bir ses-seda yok. Tabii ki koca memleketin tek gündeme kilitlenmesi beklenemez. Lakin mevzubahis olan öyle-böyle değil, yüzyılın gündemidir. 2023 Büyük Türkiye’sine ve 2071 Süper Güç Türkiye’sine koşarken bir değişiklik olmazsa darbe anayasası kötü pençe yapılmış postal gibi ayağımızı vuracaktır.
TBMM Başkanlığı, Uzlaşma Komisyonu, Anayasa Komisyonu ve ilgili herkes yeniden silkinmelidir. Şayet bu defa da sivil irade bir anayasa inşa edemezse bu ayıp yüzünden uzun yıllar dile gelmeyebilir. Onun için Başbakan Tayyip Erdoğan, hareketi yeniden ateşlemelidir. Terörle mücadele tamam, Baasçı dikta ile diplomatik mücadele iyi, ötekilere de diyecek yok ama esas gözden kayboluyor. Gözden ırak olan gündemden de ırak olur.
Yeni anayasa 2012’de yapılırsa büyük başarı olur. 2013’te de mümkün. Fakat sonrası karanlıktır. 2012’de meclis sadece iki hafta tatil yaparak bu büyük vazifeyi eda etmelidir.
Mart 2014’te belediye seçimleri var.
Hiçbir seçim peşin galibiyet değildir.
Demir tavında dövülür.
Tav kayboluyor.
Tatiller uzun olursa önümüzde bir buçuk yıl gibi net bir zaman kalmakta. Hiç tatil yapılmazsa bile 24 ay var. Başbakan Erdoğan’ın çekici ele alması, anayasa demirini soğutmaması gerekir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Rahim Er Arşivi