Yılmaz Öztuna

Yılmaz Öztuna

Romanya Cumhurbaşkanı

Romanya Cumhurbaşkanı

Romanya Cumhurbaşkanı Traian Basescu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün davetiyle Türkiye’ye geldi. Ankara’da ağırlandı. İstanbul’a gidip Başbakan Tayyip Erdoğan’la da görüştü, geçmiş olsun dedi. Romanya, en büyük Balkan devletidir. 230.391km2, 22 milyon nüfus. Güneyde Tuna ile Bulgaristan’dan ayrılır. Doğuda Karadeniz’e açılır.
Romanya daha Yıldırım Bâyezid döneminde, İstanbul’un Fethi’nden yarım asır önce Osmanlı’ya tabi olmaya başladı. 1878 Berlin Anlaşması ile Osmanlı Türkiyesi’nden ayrılarak bağımsız krallık durumuna geldi.
Romanya, Avrupa kültürüne en yakın Balkan devletidir. Rumenler, Ortodoks olmakla beraber Slav değil, Fransızlar, İtalyanlar gibi bir Latin milletidir... 1918-1945 Büyük Romanya’nın nüfusu o yılların Türkiye nüfusundan fazla idi. 1945’te Osmanlı’nın Boğdan dediği Moldova’yı Ruslar’a kaptırdı, küçüldü. Sovyetler Birliği dağılınca Moldova Cumhuriyeti, Romanya ile birleşmek istedi. Rusya savaşla tehdid ederek vazgeçirdi.
Bugün Balkanlar’da 2 Rumen (Romanya ve Moldova), 2 Bulgar-Makedon (Bulgaristan ve Makedonya), 2 Arnavut (Arnavutluk ve Kosova), 2 Sırp (Sırbistan ve Karadağ), 2 Yunan (Yunanistan ve Güney Kıbrıs) devleti bulunuyor. Bunların hepsi Avrupa Birliği ve NATO’ya alınmış veya alınmak üzeredir. Arnavutluk ve Kosova, Sünni Müslüman’dır. Diğerlerinde hakim din Ortodoksluk’tur.
Romanya’da krallık 1945’te sona erdi, o biçim cumhuriyet oldu. Bulgaristan gibi Rusya uydusu haline geldi. Avrupa’ya uyuma müsaitken bu sebeble gerilerde kaldı. Uzun müddet Türkçe soyadı taşıyan Çavuşesku’nun karanlık komünist diktatörlüğünde büyük zarar gördü. Bir zamanlar “Küçük Paris” denen Bükreş parlaklığını kaybetti.
Romanya’da Dobruca’da Türk azınlığı vardır. Osmanlı’nın “Erdel” dediği Transilvanya’da önemli Macar nüfus yaşıyor. Romanya ile ilişkilerimiz iyidir. 5 asra yakın yönettiğimiz bu ülke ile daha yakınlaşmamız gerekir. Atatürk’ün kurduğu Balkan Paktı’na Romanya da üye idi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yılmaz Öztuna Arşivi