Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

İdeal bir mescid nasıl olmalıdır?

İdeal bir mescid nasıl olmalıdır?

Bana ulaşan bir yazıda bu soruya Ahmet Yıldız hocamız gerekli cevabı vermiş. "Mescid, imamıyla ideal olur" diyerek ideal bir mescidin bu arada ideal bir imamın özelliklerinden kısmen bahseden Almet Yıldız'ın bu konudaki cevabını aynen sütunumdan okuyucularıma aktarıyorum:

1. İlk önce camiin projesi ve yapımıyla işe başlamak lazım. Malum olduğu üzere ecdadımız camileri yaparken camiye gelir getirici şeyleri cami alanının dışında tutmuşlar ibadet yapılan mekana, gelir getirci unsurları karıştırmamışlar; bunun yerine medrese, sosyal ve kültürel mekanlar yapmışlardır. Bugün yapılan camilerin altı-üstü, yanı-yöresi market, düğün salonu ve diğer rant getirici yerlerle doldu. Bir nevi camiler derneklerin para kazanma yerleri oldu. Buna alet olan görevlilerimize dikkat etmemiz lazım. Camilerimizi asli hüviyetlerine döndürmemiz lazım.
2. Camilerimizin duvarları, bahçeleri, kapı önleri WC levhalarıyla doldu. Bir camimizin bahçesine 7-8 adet WC levhası var. Cemaat sanki camiye değil WC'ye davet ediliyor; WC levhalarını kaldırmak lazım.
3. Selatin camilerimizde sesi güzel olmayan müezzinlerimizin ezan okumaması, farklı bir metod uygulanması lazım.
4. Bazı camilerimizde emekli, yaşlı hoca efendiler vaaz ediyorlar. Masal hikaye ve menkube gibi akla ve mantığa uymayan şeyler anlatıyorlar. Cemaat bu anlatılara gülüyor. Bu durumun önüne geçilmesi lazım.
5. Bir caminin görevlisi 4-5 yıllığına yurtdışına gönderiliyor, camiin lojmanında eşyası duruyor; yerine gelen vekil imam perişan oluyor; verimli vazife yapamıyor. Bu durumun değiştirilmesi, yurtdışına gönderilen görevlinin camiden resmen ilişiğinin kesilmesi, yerine re'sen görevli tayin edilmesi lazım.
6. Merkezi ezanın kaldırılması, bunun yerine büyük camilerde okunan ezan sesinin duyulduğu yerlerdeki küçük camilerin büyük camiye uyması lazım.
7. Merkezi bir yerrde büyük bir camiin yapılması zaruridir. Ona yakın yerlerde büyük cami değil, mecidler yapılması lazım.
8. Camilerden para toplama işine bir çeki-düzen getirilmesi, en fazla iki ayda bir para toplanması lazım. Bu böyle devam ederse bir yerden patlak verecektir.
9. Görevlilerimizi cer (para isteyen) şirketlerinden uzak tutmamız lazım. Belediyelerimiz cenaze imamlarımızla ilgili olarak -çok şükür- bu işi başardılar, bizim de başarmamız lazım.
10. Selatin camilerimizin kapılarından birisinin kadınlara tahsis edilmesi, bu kapıya "Kadınlar Kapısı" levhası yazılıp asılması lazımdır.
11. Faydasız bilgilerle cemaatin vaktini alan vaizleri gözden geçirmek; ezanla beraber konuşmasını kesmeyen bir vaizin konuşmasını mikrofonon sesini kapatarak kesmek lazım.
12. Hocalarımıza nasıl ufuk vermemiz gerektiğini düşünmemiz lazım.
13. Bir hoca efendinin sendikal faaliyetlerde bulunmasının hoca efendiliğe zarar vereceğini düşünmek ve bunun önüne geçmek lazım.
14. Selatin camilerimize tayin edeceğimiz hoca efendilerin uzaktan görüldüğünde hoca efendiye benzemesi, karşı tarafa hürmet telkin etmesi lazım.
15. Netice olarak "hocalaşan tüccardan, tüccarlaşan hocadan hayır gelmez" bu hakikati bilmek lazım. Maddeleri daha da artırmak mümkündür. Şimdilik bu kadarlıkla yetinelim.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi