Krizler bitmeyecek

Krizler bitmeyecek

Çevremdeki herkes "MİT krizi bitti mi... Yasa çıkınca ortalık sütliman olacak mı..." diye soruyor. Bugünden yarına bitmeyebilir elbette. Çünkü süreç, MİT'i zor durumda bıraktı.
Eski ve yeni MİT yöneticilerini yargılama girişimine kamuoyunda meşruiyet kazandırmak için...
Medyada yer alsa da, bugüne kadar dikkatimizi fazla çekmeyen olaylar (mesela: MİT'çilerin işlediği suçlar)... Adeta üstümüze boca edildi.
Eğer "siyasetçi" yanı güçlüyse, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, bu krizi fırsata çevirebilir. Geçen akşam Mehmet Eymür ekranda, "Kurumu tam manasıyla tanımak için 5 yıl gerekir. Fidan daha iki yılı doldurmadı" diyordu.
İşte bu krizi iyi kullanarak, reform süresini kısaltabilir Hakan Fidan... "Ser verip sır vermeme" bahanesiyle suçlarının üstü örtülen çürük elmalardan kurtulabilir.
Mehmet Ali Birand'a, "Neden komplonun parçası gibi gösteriliyoruz; biz işimizi yapıyoruz" diyen yargıçlar, (ve emniyetçiler), muhakkak ki bir süre sonra sakinleşecektir.
Ancak nihayetinde Hükümet'i hedefleyen bu tip saldırıların biteceğini sanmıyorum. Hiç tahmin etmediğimiz yerlerden yeni yumruklar çakılabilir.
Bir kriz bitecek, diğeri başlayacak.
***

Önümüzdeki dönemde meydana gelecek olan tüm krizler, "2014 ufku" önünde yaşanacak.
O tarihte, "devletin kilit taşı" konumunda olan Cumhurbaşkanı değişecek. Hatırlayın: 2007'de sadece Cumhurbaşkanı yenilenecekti... Mayıs 2006'daki Danıştay Saldırısı'ndan itibaren ne badireler atlattığımızı gördünüz.
Bu kez kavganın getirisi çok daha kıymetli... Muazzam öneme sahip iktidar koltukları sahip değiştirecek: 1) Başbakan Erdoğan, Köşk'e çıkacak mı? 2) AK Parti genel başkanı kim olacak? 3) Cumhurbaşkanı Gül ne yapacak?
Başbakan'ın ilk ameliyatına denk gelen Şike Yasası tartışmalarında, nasıl bir bölünme olduğunu görmüştük. Şimdi de MİT Krizi bağlamında bir ayrışma meydana geldi.
İşte buraya yazıyorum: Devam edecek...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi