İyilikten zarar gelmez

İyilikten zarar gelmez

“Bunları asacaksın, keseceksin, sevmiyorsan defolup gideceksin, hepsini sallandıracaksın, ezmeli, yakmalı, yok etmeli” gibi sözler günümüzde söylenince ben hiç garipsemiyorum. Devamlı Kur’an okuyan insanlar manasını da takip ederlerse bu sözlerin Ad, Semud, Nemrut, Firavun ve Yahudiler tarafından söylendiğini ve uygulamasının da yapıldığını görür.

Rabbimiz, bizim amel defterimizi annemizin veya babamızın eline vermemiş.

çünkü onlar da insan. “Sevdi mi cennet kesilirler, kızdı mı cehennem” olurlar.

Can ve kan taşıyan her insan hissilikten kurtulamaz.

Peygamberler de Allah’ın denetiminde olmaları nedeniyle korunmuşlardır.

Tarih içinde adil krallar, zalim krallar, adil padişahlar, zalim padişahlar gelip geçtiği gibi demokrasinin kurallarına göre yönetimi eline geçirenlerden iyi yöneten olduğu gibi çok kötü yönetenler de olmuştur.

Birileri seçimle başa her gelişinde halk kıtlıktan kırılır, öbürü her gelişinde halk terörden kırılır.

Sinek pisliğe koşar veya pislik sineği çeker.

Gül bülbülü çeker veya bülbül güle uçar. Rabbimizde: “İyiler iyiler içindir, kötüler, kötüler içindir” buyurmuş. (Nur 26)

Biz iyi olmaya, iyilerle beraber olmaya, kötülere iyi örnek olmaya çalışalım.

Bu konuda Rabbimizin ahlâkıyla ahlâklanalım. Rabbimiz Kur’an’ında: “Eğer Allah, insanları zulümleri sebebiyle cezalandırmış olsaydı yeryüzünde bir tek canlı bırakmazdı. Ancak onları belirli bir zamana kadar geciktirir. Onların eceli geldiği zaman bir saat geri kalmaz, bir saat ileri gitmez” buyuruyor. (Nahl 61)

“Bunları asıverelim, kesiverelim” sözleri Müslümanların ağzından çıkmıyor.

Onlar hayatlarını Kur’an’a göre yaşamaya çalışıyorlar. Rabbimiz yarattığı canlıların yaptıkları kötülükler sebebiyle hemen cezalandırmıyor.

Onlara pişmanlık duyma, yaptığından vazgeçme, tevbe etme fırsatı veriyor.

Bizler de O’nun kulu olduğumuza göre “Bunları asmalı, kesmeli” diyenlere bu sözleri söyleyenlerin hepsinin yok olup gittiklerini, bu sözlerin muhatapları olan Nuh, Hud, Salih, İbrahim, Musa, İsa, Muhammed (s.a.v.)’lerin hâlâ rahmetle anıldıklarını anlatalım.

Anlamalarına yardımcı olalım. Kuduz köpeklerin, akreplerin yeryüzünde az olduğunu, her şeye hayat veren suyun ve havanın daha çok olduğunu, öldürenlerin, yaşatanlar kadar güçlü olamayacaklarını anlatalım.

özetle Kur’an’ı okumasını sağlayalım.

Peki bunlar bu kötü sözleri niçin söylerler? Bunlar geri zekalı mı?

Hayır geri zekalı değiller. Rabbimiz, önceki ayetin hemen ardından gönderdiği ayette bunun sebebini  “Şeytan onlara yaptıklarını süsledi” diyerek bildirmiş. (Nahl 63)

Aç kalan kedi yavrusunu yemeye karar verince gözlerini yumar, kendini çatıda hisseder, karşısında duran bir güvercin hayal eder ve üzerine saldırır,  gözünü hiç açmadan yavrusunu yermiş.

Bizim salakların gözlerini para bağıyla bağladıktan, gönlünü inkar karanlığıyla karattıktan sonra, karanlıkta beslendikten sonra boğuşma için çıkarılan köpekler gibi kendi insanına saldırıyorlar, Fransız’a, İngiliz’e de kuyruk sallıyorlar.

Ama olsun. Biz Rabbimizin edebiyle edeplenelim. Onların da aklı başına gelmesi için zaman tanıyalım. Bu zaman içinde onlar da dost ile düşmanı ayırt etme fırsatı yakalamış olurlar.

İyilikten zarar gelmez.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi