Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Kadın ile imtihan olan Hz Yusuf

Kadın ile imtihan olan Hz Yusuf

Allah (c.c.) hiç kimseyi kadın ile imtihan etmesin, duâsıyla konumuza başlamaya karar verdim:

Hz. Yusuf (a.s.) ile Züleyha'dan bahsetmek istiyorum. Hz. Yusuf Kur'an'da adı zikredilen peygamberlerdendir. Yakup Peygamber'in oğludur. Soyu Hz. İbrahim'e dayanır. Yusuf Suresi âyet: 4-101'de Yusuf (a.s.)'un ibretlik hayatından bahsedilir.

Hz. Yusuf'un 11 erkek kardeşi vardı. Babası kendisini çok severdi. Onu kıskanan kardeşleri, kendisini kuyuya attılar. Kuyuda bulanlar da çıkarıp Mısır devletinin Maliye Bakanı'na köle diye sattılar.

Sarayda yetişen Yusuf'a kralın karısı aşık oldu. Onu yasak ilişkiye davet etti. Yusuf ona şöyle cevap verdiği Kur'an'da bu olay nakledilir:

"Allah'a sığınırım. Efendim bana iyi baktı. Doğrusu zulüm yapanlar kurtuluşa eremezler." (Yusuf Suresi, 23)

Allah, o arada Yusuf'un da Züleyha'yı arzuladığını, ancak ihlaslı bir kul olması yüzünden Yusuf'un bu kötülük ve fuhuştan korunduğunu belirtir. (Yusuf Suresi, 24)

Eşininn haksız olduğunu anlayan kral, olayın kapanmasını istemiştir. Ancak Züleyha kendisine ilgi duymayan Yusuf'u hapse atılmasını istemektedir.

Kadının cinsel isteklerine karşı koyarak yıllarca hapiste kalmayı tercih eden Yusuf (a.s.) bu konuda şöyle dua ettiğini Kur'an naklediyor: "Rabbim! Bana göre zindan, bunların beni çağırdığı şeyden iyidir. Eğer onların düzenini benden savmazsan onlara uyarım ve cahillerden olurum. Rabbi onun duasını kabul etti ve onların düzenlerini ondan savdı. Şüphesiz O, işiten ve bilendir." (Yusuf Suresi, 34)

Mısır kralı bir gece rüyasında yedi zayıf ineğin yedi semiz ineği yediğini ve yedi yeşil başakla yedi kuru başak gördü. Yorumcular bunu yorumlayamadılar. Yorumlarıyla ünlü Hz. Yusuf'u kral saraya çağırdı. Ancak Hz. Yusuf, Züleyha'nın iftirasından paklanmayı yorumu için şart koştu. Mahkeme kararıyla paklandı ve rüyayı şöyle yorumladı:

Yedi yıl çok bolluk, ondan sonra da yedi yıl çok darlık olacak. Ekonomik ve mali işlerin başına getirildiği taktirde bu darlık sıkıntısı kolay atlatılacak dedi. (Yusuf Suresi, 43-56)

Hz. Yusuf, Maliye Bakanı oldu.

Kral öldü.

Hz. Yusuf, Züleyha ile evlendirildi. Efrâim ve Menşa adlı iki oğlu oldu.

Yusuf Suresi'nde Hz. Yusuf'un bir kadınla olan imtihanına genişce yer verilir. Böylece, dünya hayatında böyle bir kadınla karşılaşan mü'minin takınacağı tavır bu surede yer alır. Ayrıca haksız iftira ve ithamlardan temize çıkmak için mücadele etmek gerektiğine de işaret edilmiştir.

Hülâsa, haramlara karşı yüce Allah'ın korumasına sığınmak en büyük güvencedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mevlüt Özcan Arşivi