Erdal Şafak

Erdal Şafak

Benim oyum...

Benim oyum...

Soru durup dururken aklıma geliverdi: Ben Yunan olsam 17 Haziran Pazar günü yapılacak seçimde kime veya hangi partiye oy verirdim? "Memorandum cephesi" denen merkez sağ (Yeni Demokrasi) ve merkez sol (PASOK) partilerden birine mi? Yoksa "Anti-memorandum cephesi" partilerinden birine mi?
Herhalde şöyle bir analizden sonra yapardım tercihimi:
***

2009'da kriz patlak verdiğinde Yunanistan'ın toplam kamu borcu 298 milyar avroydu. Bir başka deyişle, borcu gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 126.8'ine denk geliyordu.
"Troyka" (AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası) iki kurtarma paketiyle Yunanistan'a 292 milyar avro aktardılar. Öyle diyorlar.
Ayrıca bankalar da Yunanistan'ın borçlarının yaklaşık 100 milyar avroluk bölümünü sildiler. Öyle söylüyorlar.
... Ve Yunanistan'ın toplam kamu borcu şimdi gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 170'inin üstüne çıktı.
... Ve kurtarma planları 2020'de Yunanistan'ın kamu borcunu, gayrı safi yurtiçi hasılasının yüzde 120'sine indirmeyi öngörüyor. Yani? Krizin patlak verdiği yıldaki düzeye!
Madem borç krizin çıktığı yıldaki düzeye indirilecek; en az 11 yıl boyunca neden Yunanlılar yoksullaştırılıyor?
Gel de çık işin içinden... Veya gel de isyan etme...
***

"Troyka"nın iki kurtarma paketiyle Yunanistan'a toplam 292 milyar avro aktardığı veya aktaracağı söyleniyor ya; inanmayın.
Bakın, Yunanistan Başbakanlığı'nın internet sitesinde yardımların ayrıntılı bir dökümü var. Gelin, sadece bir yıldan, 2010'dan örnekler verelim:
2010 yılında Yunanistan'ın 77 milyar avroluk bütçesi vardı. Bunun 54 milyarı iç kaynaklardan (Vergi) sağlanıyordu, 23 milyarı için de borçlanılıyordu. Daha doğrusu borçlanılacaktı.
"Troyka" Komşu'ya ilk kurtarma paketiyle sözde toplam üç yıl vadeli 105 milyar avro kaynak sağladı.
Bunun 15 milyar avrosunu yıllık yüzde 5 faiz hesabıyla peşin kesti. Kaldı 90 milyar avro.
"Troyka" 2010'da üç dilimde toplam 38 milyar avro gönderdi: 14.5 milyar avrosu IMF'den, 23.5 milyar avrosu da AB'den ve Avrupa Merkez Bankası'ndan.
***

"Troyka" 2010'da 38 milyar avro yardım yaptı. Ama bunun 13 milyar avrosunu Yunan bonolarının eski faiz ödemelerine kesti. 15 milyar avro da yukarıda sözünü ettiğim yıllık yüzde 5'ten 3 yıllık faizin bedeli olarak bloke edildi. Ve nihayet 5 milyar avro da vadesi gelen Yunan bonolarının faizleri için tutuldu. Geriye ne kaldı? Cevap: 5 milyar avro!
Dahası Yunanistan 2010 bütçesinde açığı kapatmak için öngördüğü 23 milyar avroluk borçlanmayı da yapamadı. Çünkü "Troyka"nın kurtarma planları yabancı yatırımcı için ülkeyi o kadar riskli duruma getirdi ki, Atina yönetimi piyasaya çıkamadı.
İşte Yunanistan böyle kurtarılıyor!
***

Şimdi... Ben Yunan olsam 17 Haziran seçimlerinde oyumu kime verirdim. Hiç kuşkusuz Syriza'ya. Aleksis Tsipras'a. Hiç kuşkusuz!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Erdal Şafak Arşivi