Abdullah Yıldız

Abdullah Yıldız

Göğceli’den Yunus Emre’ye Cami Medeniyeti

Göğceli’den Yunus Emre’ye Cami Medeniyeti

İslâm medeniyeti bir anlamda Cami medeniyetidir; İslâm kentleri, camiler etrafında şekillenmiştir.
İslâm; Allah’a teslimiyet, ibadet/kulluk ise bu teslimiyetin ispatıdır; her ikisi ise mahza özgürlüktür.
Ezan günde 5 vakit Allah’ın kullarını teslimiyete/özgürlüğe; şahadete, namaza, felaha çağırır.
Namaz, bütün ibadetleri kendi içinde toplayan “tevhîd eylemi”, cami ise bu kutlu eylemin günde 5 kez gerçekleştirildiği “Allah’ın evi”dir. Her cami Kâbe’nin bir şubesidir. Camiler, Müslümanları sadece namaz için bir araya getiren mekânlar olmanın çok ötesinde, hayatlarını bütünüyle kuşatan, İslâmî hayatın bütün alanlarını inşaa ve dizayn etmede belirleyici role sahip olan kutlu mekânlardır.
üstad Sezai Karakoç der ki; “Cami, Mü’min ve Müslüman kalplerin birbirine kaynaşmasından doğan bir kutsal varlık, kutlu bir bütündür. Duvarlar ve kubbeler, bu bütünü Allah’la baş başa kalma anında eşyadan seçen, ayıran bir örtüdür. Cami, Mü’minleri estetik örtülerin en yürek çarptıranına bürüyerek Allah’a yöneltir. Saf bağlamış Müslümanların, her secdeye gidiş ve her secdeden kalkışlarında kıvrım kıvrım dalgalanan harmanisidir cami. Cami, mihrabıyla bir tapınak, mimberiyle bir toplum ve bir devlet, kürsüsüyle bir okuldur.” (Sütun II, Diriliş Y., 1975-İstanbul, s.715.)
Camileri hayatlarının odağına yerleştiren ilk/örnek nesiller, bu kutlu mekânları davet, eğitim, itişare ve yardımlaşma faaliyetlerinin merkezi haline getirdiler. Kendi evlerinden önce “Allah’ın evi”ni inşaa ettiler. Hz. Peygamber (s.a.v) de, Medine’ye geldiğinde ilk olarak Mescid inşaasına girişmişti...
Bunları neden yazdım? İnşaallah, Namaz Gönüllüleri Platformu olarak, yaklaşan Ramazan ayı ile birlikte “Haydi Camiye” kampanyası başlatıyoruz. Zira cami/mescid, başta namaz için var; ama ayrıca camiler davet, eğitim, birlik, beraberlik, dayanışma, kaynaşma ve diriliş merkezleridir.
Geçen hafta ziyaret ettiğim Samsun-çarşamba’daki 800 küsür yıllık Göğceli Camii, irşad/tebliğ faaliyeti ile cami arasındaki sıkı bağa tanıklık eden harika bir model. Göğceli (Garipler) Mezarlığı içinde yer alan cami, Anadolu ahşap mimarisinin en güzel örneklerinden. Selçuklu veya Abbasi Gezici İrşad Ekibi tarafından 1195 veya 1206 yılında oyma ve yontma yöntemi ile yapılan caminin giriş revakları 1335’te onarım geçirmiş. (Bir kirişinde 592 rakamına rastlanması, caminin 592’de yapıldığı ihtimalini güçlendiriyor.) Tek katlı olan caminin üst üste yığma tekniğiyle yapılmış duvarları, tek parça kalaslardan oluşuyor. Kestane, dişbudak, karaağaç gibi ağaçlardan yontulan kalaslar, yaklaşık 15-18 cm. kalınlığında, 50-70 cm. eninde ve yaklaşık 12.60 ve 20 metre uzunluğunda. Taşınabilir özellikteki cami, “çivisiz Cami” olarak biliniyor. Yapı, dıştan 17.75 / 17.50m. x 21.15 / 22.20 m. ölçülerinde olup, kapalı alanı 254, açık alanı 140 metrekare, toplam ise 394 metrekaredir.
Yunus Emre Camii’ne gelince.. Son yıllarda halkımızın takdire şayan gayretleriyle yükselen camilerimize verilen isimler arasında “Yunus Emre” adı ilk sıralarda yer alıyor. Bu durum, Yunus’un yalın, kucaklayıcı ve samimi bir dille İslâm’ın güzelliklerini mısralaştırıp, Anadolu insanı arasında yaymasına verilmiş kadirşinas bir ödül olarak değerlendirilmeli. Benim de ikamet ettiğim, 80 bin nüfuslu, 20 bin konutlu Uğur Mumcu mahallesinde, inşaa halindeki 3 camiden biri olan Yunus Emre Camii; artık kubbeleri ve özgün minaresiyle tamamlanma aşamasına geldi, hamdolsun. Müştemilâtı hariç, 756 m2’lik Osmanlı stili caminin toplam 1346 m2’lik mimari projesini Mimar Fazıl Konukseven çizdi; hatlarıyla da ünlü hattat Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ilgileniyor. Yunus Emre Camii ve Külliyesi Yaptırma Yaşatma Derneği yöneticileri, camimizin en acil ihtiyacının kubbelerinin kurşunlanması olduğunu belirttiler. Kubbelerini kurşunlayacak bir hayırseverin arandığı Yunus Emre Camii; Kur’ân kursu, eğitim salonu, kütüphanesi, gasilhanesi ile bir külliye haline gelecek, inşaallah.
Maddi olarak imar ve inşaasına uğraştığımız camilerimizi ihyâ etmek için “haydi camiye” diyoruz!
Yunus Emre Camii’ne yardımlarınızı Vakıflar Bankası - Yakacık Şubesi, 00158007282483071 nolu hesaba yatırabilirsiniz. İrtibat Tel.: (0216) 476 00 57


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Abdullah Yıldız Arşivi