Ayhan Demir

Ayhan Demir

Özgürlük ve Onur Halk Partisi

Özgürlük ve Onur Halk Partisi

Bulgaristan Türklerine uygulanan zorunlu göçün üzerinden 23 yıl geçti. Ne var ki, Bulgaristan Türk azınlığı, haklarını elde etme konusunda yeterince mesafe kat edemedi. Bu durumun başlıca sorumlusu, Bulgaristan'daki Müslüman ve Türkleri temsil misyonuyla 22 Aralık 1989'da kurulan fakat daha sonrasında kuruluş hedeflerinden uzaklaşan, Hak ve Özgürlükler Hareketi ve yirmi yılı aşkın bir süredir HÖH Genel Başkanlığını yürüten Ahmed Doğan'dır.


Öyle zannediyorum ki, bırakın Bulgaristan'ı, dünyanın hiçbir yerinde Soğuk Savaş döneminden bugüne kadar iktidarını sürdüren başka bir lider yoktur. 1976 yılından beri Küba Devlet Konseyi Başkanı olan Fidel Castro bile 2008 yılında görevi bıraktı ama Ahmed Doğan, büyük bir inatla, HÖH Genel Başkanlığı koltuğunda oturmaya devam ediyor.

Ahmed Doğan, yıllardır Ankara-Sofya-Brüksel üçgeninde köşe kapmaca politikası izliyor. Ankara’ya küstüğünde Sofya’ya, Sofya ile ipler gerildiğinde Brüksel’e, Brüksel'de aradığını bulamayınca yeniden Ankara’ya yöneliyor. Ancak Doğan’ın bu kıvraklığı, Ankara'da artık pek hoş karşılanmıyor. Bu sebeple, Başbakan Erdoğan, son sefer olduğu gibi, Bulgaristan'a yönelik seyahatleri esnasında bile kendisiyle görüşmek istemiyor.

Aslına bakarsanız sadece Ankara değil, Bulgaristan Türk azınlığı ve hatta bazı HÖH yöneticileri de bu durumdan rahatsız. Bu sebeple, bazı parti yöneticileri ya da milletvekilleri, zaman zaman Doğan ve HÖH yönetimine karşı bayrak açıyorlar. Ancak bugüne kadar hepsi bir şekilde bertaraf ediliyorlardı. Ta ki, Kuruluşundan beri HÖH bünyesinde yer alan milletvekili Kasım Dal, son bayrak açan isim oluncaya kadar.

Başlangıçta parti kurmayacağını açıklayan Dal, ‘HÖH’ü içeriden değiştirmeye’ çalışacaklarını söylese de bu pek mümkün olmadı. Kasım Dal, parti yönetimine yönelik, ‘komünist dönem ajanları’ gibi önemli suçlamalar eşliğinde, geçtiğimiz yıl HÖH'den istifa etti. Dal gibi, Ahmed Doğan’ın büyük ümitler beslediği, genç milletvekili Korman İsmailov da HÖH'den ayrıldı. Kendi tabiriyle, Ahmed Doğan'ın bir kez daha başkan adayı olmasının ahlaki olmadığını yüzüne söyleyince, Kasım Dal gibi, kendisini parti dışında buldu.

Kasım Dal ve Korman İsmailov, uzun süredir devam ettirdikleri, partileşme çalışmalarını en sonunda tamamladılar. Geçtiğimiz günlerde, binden fazla delegenin katılımıyla, Özgürlük ve Onur Halk Partisi'nin ilk kongresi gerçekleştirildi. Genel Başkanlığa seçilen Korman İsmailov'in öncelikli hedefi, gelecek yıl düzenlenecek olan genel seçimlerde, parlamentoda temsil hakkı elde etmek.

Peki, Korman İsmailov kimdir? Özgürlük ve Onur Halk Partisi, başta Türk azınlığı olmak üzere Bulgaristan'a neler vaat ediyor? Özgürlük ve Onur Halk Partisi'nin, HÖH'den farkı ne olacak? Tüm bu merak edilen konuları, Özgürlük ve Onur Halk Partisi'nin çiçeği burnunda Genel Başkanı Korman İsmailov ile konuştuk. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz söyleşiyi, önümüzdeki günlerde Yeni Akit'te okuyabilirsiniz. Ancak şimdiden bir iki satır başı aktaralım.

Korman İsmailov, 1972 yılında Sofya'da dünyaya gelmiş. Üniversite tahsilini Selçuk Üniversitesi, İktisat Bölümünde tamamlamış. Bir süre Ziraat Bankası Sofya Şubesinde bankacılık yapmış. HÖH Gençlik Kolları Başkanı olarak da görev yapmış. Halen Dobric milletvekili olarak parlamentoda görev yapıyor.

Korman İsmailov'un Özgürlük ve Onur Halk Partisi, "güzel ahlak sahibi, genç ve eğitimli kişilerle siyaset yapmayı hedefliyor." Partinin başlıca hedefleri, "eğitime, tarıma, hayvancılığa ve sanayiye elverişli bölgelerimizde istihdam ve refah yaratıcı yatırımlar sağlamak."

Yine İsmailov'un ifadesiyle, "Özgürlük ve Onur Halk Partisi, yolsuzluğa ve ırkçı komünist rejime ajanlık yapanlara karşı olacak. Şeffaf ve demokratik bir teşkilatlanma yapısına sahip olacak. Ilımlı, hoş görülü ve adaletten yana olan, köylerde ve şehirlerde oturan, yurt içi ve yurt dışında ikamet eden tüm Bulgaristan vatandaşları Özgürlük ve Onur Halk Partisi'nin hedef kitlesinde yer alacak."

Özgürlük ve Onur Partisi, gelecek seçimlerde ne kadar oy alır şimdiden tahmin etmek zor. Ancak, sanılanın aksine, Bulgaristan'daki Türk azınlığının siyasi varlığını zayıflatmayacak, daha güçlü ve etkili bir yapıya kavuşmasına vesile olacaktır. Bulgaristan’daki Türk azınlığı, anavatanın desteğini alan, Korman İsmailov ve Kasım Dal'ı yalnız bırakmayacak, mutlaka destekleyecektir.

Bu vesileyle, Özgürlük ve Onur Halk Partisi Genel Başkanı Korman İsmailov ve Kasım Dal'a, çıktıkları bu zorlu yolda başarılar diliyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi