Mevlüt Özcan

Mevlüt Özcan

Cep telefonu namazı bozar mı?

Cep telefonu namazı bozar mı?

Cep telefonu namazı bozar mı bozmaz mı? Cep telefonu namazı bozar. Nasıl mı bozar hemen izah edeyim:

İki gün önce camide cemaatle namaz kılıyoruz. Kamet getirildi. İmam efendi tekbir alarak namazı başlattı. Öğle namazı olduğu için kıraat sessiz (hâfi) olarak ifa ediliyordu. Muhtemelen Fatiha Suresi’nin ortalarına gelinmişti. Cemaatten birinin cep telefonu çalmaya başladı. Çalma ki ne çalma. Oyun havaları. Hani derler ya “Ölüyü diriltecek cinsten”. Biraz sonra adam elini telefona uzattı. Sesini kesti. Ama ne çare, karşı taraf ısrarla tekrar çaldırmaya devam etti. Adam çaldırdı, bizimkisi sesi kesti. İki tarafta inatla çaldırma ve sesi kesme işini sürdürdüler. Bu halde namazın sonuna gelindi. “Namaz kılındı” ama kıyam, kıraat, rükû, sücut, ihlas ve takva ile değil de oyun havalarıyla “kılındı”. Selâm verildikten sonra cemaat isyan etti. İmam “Olmaz böyle şey” diyerek tepkisini gösterdi.

Bu defa cemaat ikiye ayrıldı. Bir bölümü namazın tekrar kılınmasını istedi. Öbür bölümü gerek yok iddiasında bulundu. İkinci grubun dediği oldu. “Namaz” tekrar edilmedi. “Kılındı oldu” tarafı galip geldi. Ama “kılınan namaz” namaz değildi. Zaten taa baştan telefonun sesi duyulur duyulmaz bozulmuştu. Oyun havaları herkesin kalbini fıkır fıkır hâle getirmişti. Rükû ve secdeler Allah’a tazim için değil, nefsin galeyanına uyulmak için yapılmıştı.

Böyle namaz olur mu hiç?

Namaz, Allah’ın “kılınız” emrini yerine getirmek için, O’nun rızasını kazanmak için yapılan bir ibadettir. Bu ibadeti yerine getirilmek için ibadetle iç içe olmak gerekir. Başlangıçta tekbir alırken nasıl ki dünyayı ellerimizin üstüne koyup arkaya atıyor, bütün perdeleri sıyırıp Allah ile aramızdakileri çıkararak huzurullaha duruyorsak, bu şuur ve ihlas ile ibadeti bitirmek gerekir.

Telefonun sesi bu ihlası bozuyor. Allah (c.c.) ile aramıza giriyor. Namazımızı darmadağın ediyor.

Bu münasebetle namaza durmadan cep telefonları kapatılmalı. Evde sabit telefonsuz odalarda namaz kılınmalı. Telefonlar, Allah (c.c.) ile aramıza sokulmamalı. Cep telefonlarını sessizce almak da çare değildir. Mutlaka kapatılmalıdır.

Şunu bilelim: İhlasımızı bozan her şey namazımızı da bozar. Buna fırsat vermeyelim.

Biraz önce anlattığım telefonlu namazda benim ne yaptığımı merak edebilirsiniz. Açıklık getireyim:

Hemen namazdan ve saftan çıktım.

Kenarda oturdum. Ne olacak bu işin sonu diye bekledim.

Namazı tekrar kılalım, diyenlerin arasında yerimi aldım. Bu kabul edilmeyince de, yalnız başıma namazımı kılıp camiden ayrıldım.

Başka ne yapabilirim ki!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Mevlüt Özcan Arşivi