Evlilik nasihatleri

Evlilik nasihatleri

İstanbul üniversitesi İlahiyat Fakültesi Hadis Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Karataş Hocanın aile birlikteliğinin huzurlu bir şekilde devam etmesi noktasında yıllar öncesinden belirlediği bazı tespitleri var..
Bu kurallar manzumesini zaman zaman biz de dillendiririz.. Bugünkü yazımızda da bu güzel tespitleri sizlerle paylaşmak istedik..

GELİN HANIMA..
Beyine hoşlanacağı isim ve sıfatlarla hitap et.. Onun sevdiği yemekleri güzel yap ki, evini özlesin.. Beyin evden çıkarken onu uğurla; akşam döndüğünde güler yüzle karşıla.. En çok güzel görünmen gereken kişinin beyin olduğunu bil.. İffetini ve hayanı muhafaza et.. En güzel elbisenin takva elbisesi olduğunu unutma.. Her işimizi murakabe eden Allah’ı düşün!.. Sevgini beyinle ve çocuklarınla paylaş.. Beyine her fırsatta teşekkür etmeyi unutma.. 0nu gücü yetmeyeceği külfetin altına sokma, başkalarına da şikâyet etme.. Beyinin işlerini makam ve mevkisini bil.. Sevincini ve üzüntüsünü paylaş.. Beyinin izni olmadan ve onun müsaade etmeyeceği yerlere gitme.. Tutumlu ol.. Müsrif olma.. Zor zamanlarda da isyan etme.. Temiz ve tertipli ol.. Beyinin elbiseleri de temiz ve ütülü olsun.. Beyinin akrabalarına ve onun sevdiklerine yedirip içirmekten kaçınma.. Onlara güzel davran.. Kayınvalideni tecrübeli bir anne olarak sev ve say ki, beyin üzülmesin.. Annenin evine gereksiz ve aşrı gitme ki, evdeki işlerin aksamasın.. çocuklarını hayırlı bir evlat olarak yetiştirmeye gayret et, millet sizi hayırla yâd etsin..

DAMAT BEYE..
Evinden çıkarken hanımına Allah'a ısmarladık diyerek çık.. Onun gönlünü hoş tut.. Pencerelerden yolunu gözletme, evine vakitlice gel.. Dışarıda yediğinden içtiğinden evine de getir.. Hanımının kusurlarını başkalarına anlatma, güzelliklerini an.. Evini harçlıksız bırakma, çoluk çocuğunu kimselere muhtaç etme.. İş hayatının sıkıntılarını eve yansıtma.. Düğüne ya da gezmeye gittiğinde mümkünse hanımını da götür..
Evine geldiğinde selamla ve güler yüzle gir ki, ev halkı senin geldiğine sevinsin.. Evini Kur'an'sız, kitapsız ve namazsız bırakma.. Sabah namazına kalktığında ev halkını da kaldır ki, rahmet ve bereket gün boyu sizinle olsun.. Gayretli ol, kıskanç ol.. Ancak tecessüs etme, su-i zan ile hareket etme.. Ayıp ve kusur araştırmakla meşgul olma.. İnsaflı ol.. Hanımının gücünün yetmeyeceği işleri ondan bekleme.. Gerekirse ona yardım et.. Kararlarında hanımınla da istişare etmeyi unutma.. Beklenmedik anlarda sürpriz hediyelerle gönül almasını bil.. Dünya evine girmek, dünyaya dalmak olmamalı.. Ahiretini unutma.. Din, vatan ve insanlık için çalışmayı terk etme.. Şunu bil ki, az olan helal kazanç, çok olan haram kazançtan hayırlıdır..

GELİN HANIMIN ANNESİNE..
Kızını savunma.. 0 şikâyete geldiği zaman ona yüz verme.. Damadının iyiliklerini başkalarına da anlat.. Kızının evine çok sık gitme ki, saygınlığın artsın.. Ancak, torunların olduğunda yardımını da esirgeme.. Kızında ve torunlarında damadının anne ve babasının da hakları olduğunu unutma.. Hısımlarını akraba bil.. Onların hatırını üstün tut.. Damadını oğlun bil.. Onu zaman zaman ara, gönlünü hoş tut..

DAMAT BEYİN ANNESİNE..
Gelinini kızın gibi bil.. El kızı gelip oğlumu elimden aldı deme.. Gelinine annelik yap, kusur bulmak için çalışma.. çok da nasihat etme.. Kendini sevdir, gerisi gelir.. Başkalarının gelinin hakkındaki dedikodularına inanma.. Yapabileceğin basit işleri kendin yap, her şeyi gelininden bekleme.. Her işi de kendi zamanınla kıyaslama.. Gelininden gizli oğlunla konuşma ki, gelinin senden endişe etmesin, sana güvensin..

TEBRİK: Yazın en sıcak günlerini yaşadığımız şu anlarda düğün merasimleri de birbirini izliyor.. Yıldız üniversitesi öğretim üyelerinden çok değerli kardeşim Prof. Dr. Halit Pastacı, Pazar günü kızı İkbal’ı evlendirmenin mutlululuğunu yaşadı..
Pastacı ve 0n ailelerini tebrik eder, İkbal ve Mehmet kardeşlerime ömür boyu afiyetler dilerim..

TEBRİK: AK Parti Esenköy Belde Başkanı Ali Toraman da oğlu Uğur’un mürüvvetini gören kardeşlerimizden!..
Esenköy Milli Eğitim Tesisleri’ndeki düğün törenine icabet edenler, Figen ve Uğur’un mutluluklarına tanıklık ettiler..
AK Parti Yalova Milletvekili İlhan Evcil, AK Parti Malatya Milletvekili ömer Faruk öz ve AK Parti Yalova İl Teşkilatının hazır bulunduğu düğün töreninde bendeniz de Malatya Milletvekili ömer Faruk öz’le birlikte genç çiftlerin nikah şahitliğini yapmanın bahtiyarlığını yaşadım..
Toraman ve Akın ailelerini tebrik ediyorum, genç evlilere ömür boyu mutluluklar diliyorum..
¥
TEBRİK: Aziz kardeşim Cevdet Tekiner, İstanbul-Bahçelievler Kültür Merkezi’nde oğlu Fatih’i kalabalık bir davetli huzurunda evlendirdi..
Bahçelievler Belediye Başkanı 0sman Develioğlu’nun kıydığı nikahta ben de Fatih’in nikah şahidi olmanın mutluluğuna eriştim..
Tokmak ve Tekiner ailelerini tebrik ediyorum.. Neslihan ve Fatih’e saadetler diliyorum..
¥
TAZİYE: İnsan ömründe sevinçlerin olduğu kadar üzüntüler de var.. Bu da hayatın bir parçası.. RB Et Lokantaları’nın sahibi Ramazan Bingöl, geçtiğimiz günlerde babası ömer Bingöl’ü kaybetti..
Merhuma Allah’tan rahmet, başta Ramazan Bingöl kardeşim olmak üzere tüm yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum...



Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi