Ayhan Demir

Ayhan Demir

Bulgaristan seçime gidiyor

Bulgaristan seçime gidiyor

Bulgaristan, çok büyük ekonomik ve sosyal sıkıntılarla mücadele ediyor. Şubat ayında başlayan ve günlerce süren yüksek elektrik faturalarını protesto gösterileri, eski Başbakan Boyko Borisov’un istifasıyla neticelendi.

Elbette halkının tek ve esas talebi yüksek elektrik faturaları değildi. Bulgaristan halkı, öncelikle yolsuzluğa batmış ve yozlaşmış devlet mekanizmasının yenilenmesini; parlamentodaki temsilci sayısının azaltılmasını, hükümette doğrudan temsil hakkı verilmesini, kamu kurumlarının rahatlıkla kontrol edilebilmesi adına, yüzde 50’lik halk kotası oluşturulmasını talep ediyor.  
Bu reform taleplerinin hayata geçirilmesi için öncelikle yeni bir hükümetin kurulması ve anayasa değişikliğine gidilmesi gerekiyor. Ancak yeni hükümet arayışlarının başarısızlıkla neticelenmesi, erken genel seçimi mecburi hale getirdi.
12 Mayıs’ta gerçekleştirilecek erken genel seçimlerde; 38 siyasi parti ve 7 koalisyondan oluşan toplam 45 birliktelik, yüzde 4’lük seçim barajını aşma mücadelesi verecek. Kayıtlı seçmen sayısının 6 milyon 956 bin 890 olduğu Bulgaristan’da; 7 bin 200 milletvekili adayı, 240 sandalyeli parlamentoda temsil hakkı elde edebilmek için yarışacak.
Bulgaristan, son birkaç seçimdir Türkiye gündemine gelen, yurt dışında oy kullanma meselesini çoktan aştı. Bulgaristan Merkez Seçim Komisyonu, Türkiye’de 86 seçim sandığı kurarak çifte vatandaşlara oy kullanma imkanı sağlayacak.
Gelelim seçime katılan partilerin durumuna…
Her ne kadar Cumhurbaşkanı Rosen Plevneliev, siyasi partilere yerine getirilebilir vaatlerde bulunmaları, sorumlu bir kampanya dönemi yürütmeleri yönünde tavsiyelerde bulunmuş ve “İnsanların sesine kulak verin ve onların problemlerinin çözümü için çalışın. Bulgaristan halkı değişim bekliyor” sözleriyle açık bir uyarı yapmış olsa da, siyasi partilerde değişen hiçbir şey yok.
Boyko Borisov liderliğindeki GERB Partisi, yüzde 20’lere ulaşan işsizlik, mafyalaşmaya varan seviyelerdeki tekelleşme, yolsuzluklara göz yumulması; yolsuzluklarla ilgili soruşturma açılmaması ya da açılan davaların delil yetersizliği gibi sebeplerle sümen altı edilmesi, medya-iş adamı-siyasetçi üçgenindeki kirli çıkar ortaklıkları ile suçlanıyor.
Bulgaristan halkı, tüm bu yaşananlara karşı inatla, Sofya, Burgaz ve Varna başta olmak üzere birçok şehirde protestolarını sürdürüyor. Fakat buna rağmen seçim öncesi anketler, GERB’in ipi önde göğüsleyeceğini öngörüyor.
Seçim öncesi anketler GERB’i sırasıyla, Bulgaristan Sosyalist Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, ATAKA ve Vatandaşların Bulgaristan’ı Hareketi’nin takip edeceğini işaret ediyor. Anket sonuçlarının işaret ettiği bir başka netice ise, yıl sonuna kadar, ikinci bir erken seçim olasılığının son derece yüksek olması.
Seçimlere, Türklerin yoğun olarak bulunduğu, üç siyasi parti katılıyor. Türklerin 23 yıldır kesintisiz destek verdiği, Hak ve Özgürlükler Hareketi bu partilerin en eskisi ve en yıpranmışı. Bununla birlikte, HÖH’ten ayrılan Korman İsmailov ve Kasım Dal’ın birlikte kurdukları Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ve yine 1998’de HÖH’ten ayrılarak Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi’ni kuran Güner Tahir de Türklerin oylarına talipler.
Tam 23 yıl aralıksız HÖH Genel Başkanlığı koltuğunda oturan Ahmed Doğan’ın, genel başkanlık ve milletvekilliği için aday olmaması; Ünal Lütfi, Emel Etem ve Remzi Osman gibi uzun yıllardır milletvekilliğine ambargo koyan isimlerin yeni listede yer almamaları, HÖH adına büyük bir değişim sinyaliydi. Ancak Ahmed Doğan’a yakınlığı ile bilinen Lütvi Mestan’ın genel başkan olması tüm umutları yıktı. Bununla birlikte hem HÖH hem de Ulusal Hak ve Özgürlükler Hareketi, totaliter rejime ajanlık yapmış birçok ismi bünyesinde bulunduruyor.
Bulgaristan Türkleri adına tek umut veren seçenek, Korman İsmailov’un Hürriyet ve Şeref Halk Partisi ile Çar Simeon Sakskoburggotski’nin partisi arasındaki Merkez-Hürriyet ve Şeref Koalisyonu.
Hürriyet ve Şeref Halk Partisi, genç, temiz, milli ve manevi değerlerine bağlı yeni parti olarak seçimlere katılıyor. Sahip olduğumuz kültür ve diğer değerlerimize bağlı bir siyaset yürütmeyi planlıyor.
STK’ların daha aktif hale getirilmesi, Müftülük meselesindeki sıkıntıların çözülmesi ve vakıf mallarının iadesinin sağlanması, Türkçeyi yaygınlaştırmak ve Türkiye ile temasları daha üst seviyeye çıkarmak, partinin başlıca hedefleri arasında yer alıyor.
İlk defa genel seçimlere katılacak olan HŞHP’ye ve onun deneyimli, dürüst ve çalışkan Genel Başkanı Korman İsmailov’a bu zorlu mücadelede başarılar dileriz. Rabbim yollarını açık etsin. Amin!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi