Ayhan Demir

Ayhan Demir

AB’nin Kosova ikiyüzlülüğü…

AB’nin Kosova ikiyüzlülüğü…

Kosova Cumhuriyeti, bağımsızlık ilanından sonraki, ikinci yerel seçimler için 3 Kasım’da sandık başına gitti. İlk kez, Kosovalı Sırpların yaşadığı kuzey bölgesi dahil olmak üzere, ülkenin tamamında seçim sandıkları kuruldu.

Seçim süreci, genel olarak, olaysız tamamlandı. Sadece kuzeydeki Sırp bölgelerinden Kuzey Mitrovice, Zveçan, Zubin Potok ve Leposaviç’te, Sırpların seçim sandıklarına düzenlediği saldırılar sebebiyle, oy verme işlemi tamamlanamadı. Bu bölgelerdeki seçimler, 17 Kasım’da tekrarlanacak.

Kosova’da yerel seçimler, iki turlu olarak düzenleniyor. İlk turda en çok oyu alan iki belediye başkan adayı, ikinci turda yarışıyor. Adaylardan birisi ilk turda yüzde 50’nin üzerinde oy alırsa, doğrudan belediye başkanı oluyor.

Yerel seçimlerin ilk turunda, bir milyon 779 bin 357 kayıtlı seçmenden 804 bin 594’ü oy kullandı. Kosova halkı, yüzde 47.83 gibi oldukça düşük bir seviyede sandık başına giderek, siyasetçilere olan inancını yitirdiğini gösterdi. İktidar ve muhalefet partilerinin birçoğundaki oy kaybı da bunun açık bir işareti.

Kosova Merkez Seçim Komisyonu tarafından açıklanan kesin olmayan sonuçlara göre, Başbakan Thaçi’nin Kosova Demokratik Partisi-PDK, Drenas, Kaçanik, Skenderay ve Ştime belediyelerini ilk turda kazandı. İsa Mustafa liderliğindeki ana muhalefet partisi Kosova Demokratik Birliği-LDK ise Podoveya, İstog ve Kosova Ovası’nda seçimleri kazandı. Bunun dışında, Elezhan’da bağımsız, Deçan’da eski Başbakan Ramush Haradinay’ın Kosova’nın Geleceği İçin İttifak-AAK ve Mamuşa’da Kosova Türk Adalet Partisi-KTAP adayı seçimi kazandı.

İkinci turda en büyük seçim yarışı, Prizren’de yaşanacak. İlk turu PDK adayı Ramadan Muya önde tamamladı. LDK adayı Ekrem Kreyeziu’nun da yarışı bırakmaya niyeti yok. Fakat Türk ve Boşnak partilerinin yanı sıra AAK’nında desteğini alan Ramadan Muya, ipi göğüslemeye daha yakın.

Başkent Priştine’de, aynı zamanda LDK Genel Başkanı olan İsa Mustafa, ilk turu önde tamamladı. Fakat Albin Kurti liderliğindeki Kendin Karar Al Hareketi-VV adayı Shpend Ahmedi, ikinci tur anketlerinde önde görünüyor. Kosova Güvenlik Bakanı Agim Çeku’nun, PDK adayı olarak, yüzde 13 oy alması ise oldukça şaşırtıcı bir netice oldu.

Ülkenin diğer önemli şehirlerinden Gilan’da, LDK’dan Lutfi Haziri ile PDK’dan Qemal Mustafa; İpek’te, LDK’dan Gazimend Muhaxheri ile AAK’dan Ali Berişa; Güney Mitrovice’de, PDK’dan Avni Kastrati ile Behçet Pacollit’in Yeni Kosova İttifakı-AKR’den Agim Bahtiri, 1 Aralık’ta gerçekleştirilecek ikinci tur seçimlerinde belediye başkanı seçilmek için yarışacaklar.

Seçimlere, bu ülkede yaşayan Türkleri temsilen, Kosova Demokratik Türk Partisi-KDTP, Kosova Türk Adalet Partisi-KTAP ve Kosova Türk Birliği-KTB olmak üzere üç siyasi parti katıldı.

Henüz üç ay önce kurulan KTAP, aynı zamanda parti lideri olan Arif Bütüç’ün aday olduğu Mamuşa’da, seçimi ilk turda kazandı. Kosova’nın tek Türk belediyesi olan Mamuşa’da, belediye meclisine KTAP’dan 9 ve KDTP’den 6 üye seçildi. Bunun dışında Prizren’de, KDTP’den 3 ve KTAP’dan 1; Gilan’da, KDTP’den 1, KTAP’den 1; Vıçıtırın’da, KDTP’den 1 ve Mitrovice’de, KDTP’den 1 belediye meclis üyesinin seçilmesi bekleniyor.

Neticelerden de anlaşıldığı üzere, fiili olarak, seçimlere iki Türk parti katıldı. Fakat sadece 18 bin 727 Türk’ün yaşadığı bir ülkede, iki Türk partisi de oldukça büyük bir lüks.

Belgrad yönetimi, Kuzey Mitrovice Belediye Başkan Adayı Oliver İvanoviç liderliğindeki Sırp Halk İnisiyatifi Listesi-G.I.Srpska’yı her anlamda destekliyor. Slobodan Petroviç liderliğindeki Bağımsız Liberal Partisi-SLS ise daha ılımlı bir söyleme sahip. Bu sebeple ikinci tur seçimlerde PDK, Ştrıpçe, Klokot ve Parteş’te Bağımsız Liberal Partisi ve Graçanitsa’da Kosova Sırp İttifakı adaylarını destekleyecek.

Aslına bakılırsa, Kosova Seçimlerinin buraya kadar dile getirdiklerimizden daha önemli bir neticesi var. O da, Kosova’nın bağımsızlık sürecine öncülük eden, AB’nin samimiyetsizliğini bir kez daha gün yüzüne çıkarmış olmasıdır. AB yetkililerinin, gözlemcilere, “Devlet” veya “Cumhuriyet” nitelendirmelerinden kaçının. “Kosova toprakları” olarak ifade edin. “Kosova vatandaşları” yerine “Kosova halkı” ifadesini kullanın” yönündeki tavsiyeleri tam bir siyasi ikiyüzlülüktür.

Hal böyleyken, Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi üyesi Joost Lagendijk’in, 06 Kasım 2013 tarihli Zaman gazetesinde yayımlanan makalesinde ifade ettiği, “Kosovalı yetkililer, Kosovalı Sırpların kalplerini ve zihinlerini kazanmayı beceremedi” cümlesinin de taraflı olmaktan başka hiçbir anlamı yoktur.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Ayhan Demir Arşivi