Ali Osman Aydın

Ali Osman Aydın

Karne Tatilinde, Çocuk İzleyicilere Özel Film Tavsiyeleri

Karne Tatilinde, Çocuk İzleyicilere Özel Film Tavsiyeleri

Son yıllarda ABD merkezli animasyon yapımlar hem nitelik hem de üretim sıklığı nedeniyle piyasada ciddi bir yer tutuyor. Sektör bugün Walt Disney’in getirdiği noktanın çok ötesinde. 5 yılı bulan hazırlık aşamaları, yüz milyon doları geçen yapım bütçeleri sektörün hacmi ile ilgili bir fikir veriyor. Dünya genelinde Box Office listelerinin zirvelerini 90’lı yılların ortalarından beri animasyon yapımlar işgal ediyor. Ancak konu çocuklar olunca bu filmlerin, taze zihinlere kimi zaman kabul edilmez mesajlar boca ettiğine dair bir tartışmada gündemden düşmüyor. Kimi pedagog ve eleştirmenler bu filmlerin, rengârenk ambalajlarının altında çocukların henüz hazır olmadıkları çeşitli hastalıkları yaydıklarını yüksek sesle dillendiriyorlar.

Japonya asıllı yönetmen Hayao Miyazaki’nin ismi ise bütün bu can sıkıcı tartışmaların çok uzağında dikkat çekici bir yerde duruyor.  Miyazaki, 80 li yılların başından bu yana ülkesinin en çok seyredilen filmlerine imza atıyor. Bu başarı sadece ülkesiyle sınırlı değil üstelik. Çevre duyarlılığı ve insani erdemlere ilişkin temalarla bezeli filmlerinin tüm dünyada hatırı sayılır bir hayran kitlesi var. Sanılanın aksine bu hayranlar yalnızca çocuk izleyicilerden oluşmuyor. Teknoloji toplumunun gittiği yöne kuşkuyla bakan genç kuşaklarda bu geleneksel sanatçıyı yakından takip ediyorlar.

Türk izleyicisi Japon yönetmeni daha çok 2004 yapımı “Ruhların Kaçışı” filmiyle tanıdı. Oysa yönetmeni efsane yapan 80’li yıllarda imza attığı birbirinden özgün filmlerdi. Çocuk izleyicilere bambaşka dünyaların kapılarını açacak ve ailecek huzurla izlenecek bu filmlerden bir kısmını burada ele alacağız. Çocuk psikolojisi üzerine çalışan bilim adamlarının da tavsiye ettiği bu filmleri ABD yapımı animasyon filmlerin en çok tüketildiği karne tatili dönemi için hararetle tavsiye ediyoruz. Hayao Miyazaki filmlerine internet üzerinden siparişle veya hemen her yerde bulunan DVD marketlerden rahatlıkla ulaşılabilir. İyi seyirler…

Komşum Totoro/ My Neighbor Totoro- 1988

Yaş gurubu 0-9

Bu animasyon, anneleri hastanede yatan iki kız kardeşin babalarıyla birlikte kırsala taşınmaları sonrasında başlarından geçen olayları neşeli bir dille ele alıyor. Sevgi dolu bir aileye vurgu yapan animasyonun çocukların doğaya duydukları ilgiyi artıracağı kesin. Ailece tekrar tekrar izleyebileceğiniz bu masalı ısrarla tavsiye ediyoruz.

Küçük Cadı Kiki/ Kiki’s Delivery Service- 1989

Yaş grubu 0-9

13 Yaşına giren her cadının yapması gerektiği gibi Kini’nin de kendi ayakları üzerinde durabileceğini ispat etmesi gerekmektedir. Bir yetişkin olarak döneceği bu yolculuğa Kiki çoktan hazırdır. Tanımadığı bir topluluğa adapte olacak, yardım severlik ve çalışkanlık gibi özellikleriyle de sevilip sayılacaktır. Miyazaki’nin kendini bulma, üretkenlik, iyilik gibi erdemleri ele aldığı film müzikleri ve eşsiz görselliğiyle de izlenmeyi hak ediyor.

Gökteki Kale/ Laputa: Castle İn The Sky-1986

Yaş grubu 0-12  

Gökteki Kale, Pazu ve sihirli bir kolyeye sahip Sheeta’nın Laputa adında uçan bir mekânı arayışlarının fantastik öyküsünü anlatıyor. Jonathan Swift’in Güliver’in Seyehatleri kitabında bahsi geçen Laputa’ya göndermelerle dolu film, Miyazaki’nin klasik temaları etrafında şekilleniyor. Kötü gibi görünen tüm karakterlerin zamanla iyiye dönüştükleri bu heyecan dolu masalda şaşkınlık uyandıracak bir dünya tasarlanmış.  

Küçük Deniz Kızı Ponyo/ Ponyo On The Cliff By The Sea-2009

Yaş grubu 0-7 

Ponyo, küçük sevimli bir japon balığıdır ve en büyük hayali ise bir gün insan olmaktır. Bu umutsuz hayali bir takım ilginç tesadüfler sonrasında gerçekleşir ve bu esnada 5 yaşında ki bir erkek çocuğu olan (Sosuke)  ile tanışma fırsatı yakalar. İnsan, çevre ve dostluk temalarıyla bezeli bu sımsıcak film büyük usta Miyazaki’nin imzasını taşıyan son film.     

facebook.com/ ali osman aydın

twitter@AydnAliosman

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ali Osman Aydın Arşivi