Hasta ve mağlup Amerika Rusya’ya nasıl zarar verebilir?

Hasta ve mağlup Amerika Rusya’ya nasıl zarar verebilir?

Amerika bizi her yerden tardedecek fakat Avrupa bizden yüz çevirmeyecek.Dün Rusya’nın tanınmış siyaset uzmanları son Kafkas savaşının sonucunda nelerin değişeceğini anlattılar.Bu nasıl gerçekleşti?

Rusya neden Gürcistan’ın Güney Osetya’yı tarumar etmesi için 12 saat bekledi? Niçin daha önce Gürcistan’ın savaşa hazırlandığını bildiği halde bunu önlemeye çalışmadı?

Efektif Politika Fonu başkanı Gleb Pavlavskiy; Gürcistan cumhurbaşkanı Saakkaşvili, mayıstan beri nereye vurmanın daha iyi olacağını değerlendirmeye başladı. Güney Osetya’ya mı yoksa Abhazya’ya mı? Daha sonra Güney Osetya’yı vurmaya karar verdi. Eğer Rusya, Gürcistan’a gerçek tehlikenin ne olduğunu göstermek maksadı ile önleyici bir darbe indirseydi bunu müttefiklerine ifade etmesi çok zor olurdu. Terörü önlemek her zaman en zor olandır, açıklamasında bulundu.

Rusya Washington’un Saakkaşvili’ye Güney Osetya’yı imha etmesi için işaret verebileceğine sonuna kadar ihmal vermedi. Diğer taraftan Amerika da Rusya’nın bir savaşa girebileceğini hesaba katmadı. Taraflar problemin devam edip gideceğini düşündüler değerlendirmesini yapan Avrasya Hareketi Lideri politolog Aleksandr Dugin, Rusya’nın şuan ki komutanları Gürcistan’ın operasyonundaki -temiz bölgesini- ele geçirdi. Gürcüler Güney Osetya’yı Osetlerden temizlemek istedi. Rus tanklarının geçeceği Rok tünelini yıkamadılar, değerlendirmesinde bulundu.

Bağımsızlıkların Tanıması
BDT enstitüsü müdürü Konstantin Zatulin, fiili olarak Güney Osetya 1992, Abhazya ise 1993 yılında bağımsız oldular. Rusya Abhazya’nın ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımalı. Tanımama Gürcistan’ın efsanevi <> tezini kabul etmek manasına gelir. Sovyetleri aforoz ettikleri halde, sınırlarının Sovyetler birliğinde çizildiğini iddia ediyorlar. Hâlbuki Gürcistan’ın birliği Kraliçe Tamara zamanında dahi olmadı, dedi.

Pavlovski Zatulin’in sözlerine şunları ekledi, Rusya net bir grafik çizmeli tanınmamış devletlerin gelişmelerinde, eğer biz onlara yardım etmezsek onlara başkaları yardım eder, Dugin, Rusya güçlü devletlerin statüsünde bulundu. Gürcülere Amerikan yardımı sadece bir blöften ibaretti. Güney Osetya için ABD, Rusya ile kargaşaya girmez, değerlendirmesinde bulundu.

Yeni Soğuk Savaş
Pavlovskiy; şuan korkunç, çılgınca bir tazyik sergiliyor Amerika, Avrupa ve Avrupa Birliğine. Rusya aslında Avrupa için bir mücadelede bulunuyor.

Hasta ve mağlup Amerika Rusya’ya nasıl zarar verebilir?
Aleksandr Dugin, ABD, Rusya’yı kışkırtmak için bütün metotları denedi. Amerika Rusya’yı Avrupa Milletler Parlamentosu’ndan çıkarmaya, NATO’yu Rusya için kapatmaya(bunu uzun zamandan beri Amerikalılar düşünüyor olabilir), WTO’ya(Uluslar arası Ticaret örgütü) sokmamaya, Soçi’de yapılması planlanan Olimpiyatları boykotla şantaja başlayacak. G-8’lerden ihraç da edebilirler. Bana göre zaten G-8 teşkilatının hukuki olarak hiçbir gücü yok, şekil olarak büyük devletlerden oluşuyor fakat orada Kanada varken çin neden yok?

Siyasi ve ekonomik olarak, Amerika cephaneliğinde bulunan bütün silahları kullandı. Sonra da Rusya’ya sinirli doktor ismini takıyorlar ama daha fazla ne yapabilir Amerika? Avrupa Rusya’dan gaz almayı ret mi edecek? Veya kendi mallarını satmayı mı durduracaklar? Bu Avrupa’nın ekonomisini için darbe olur, iddiasında bulundu.
Povlovski, Amerika’ya karşı dürüst olduğuz da elimize ne geçti? Hiçbir şey! Rusya için Amerika ile öncelikli ilişkiler kurulası zorunluluğu yok, ABD bu savaştan sonra bütün itibarını kaybetti. Fakat Amerika, Afganistan’da onun koridorunu kapatmamızdan, İran ve Irak’a yardım etmemizden korkuyor. Artık ABD tavadaki balık gibi dönecek, şeklinde fikrini beyan etti. Dünya artık tek kutuplu değil diyen uzmanlar, bu sorun bu savaşla beraber çözüldü, dediler.

Eski dünya ile nasıl barışmalı?
AB ile münasebetler Rusya için önemli. Sarkozy’nin Güney Osetya ihtilafında Rusya’nın planlarını kabul etti. Bu şuan ayakları üstünde durmaya çalışan Avrupa’nın tekrar doğuşuna işaret ediyor. Pavlavskiy, Kafkas sorununun çözülmesi için bu bölgenin diğer ülkelerle işbirliği gerekli. Mesela, Türkiye’nin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan hafife alınmayacak bir teklifte bulundu. Azerbaycan, Ermenistan, Türkiye ve İran, bölgenin problemlerinin çözülmesinde gerçekçi kararlar alabilirler, dedi. Uzmanlar en mühim olanın ise Amerika’nın psikolojik savaşında mağlup olmamaktır diyerek sözlerini bitirdiler.

Fatih Güven-habervaktim

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi