Amerika ile barışamayız!

Amerika ile barışamayız!

Bugün, Rusya’ya çok kutuplu dünyanın tesisi meselesinde büyük mesuliyet düşüyor.

Rusya kritik bir noktada. Eğer bulunduğu noktada kendisini kararlı ve tutarlı olarak gösterebilirse son noktasına kadar, ondan vazgeçmeden-sınırlarını içinde daha tesirli olarak hareket edecek(ilk olarak Ukrayna’da). Eğer (Saakkaşvili’nin yanında olduğunu söyleyen ve Sivastopol’de gemilerin geçişine izin vermeyen Ukrayna’ya karşı) netice alması gereken meselede kararlı ve güçlü olursa, müttefikleri ve dostları onunla beraber olacaklardır.

Rusya, aslında ilk olarak düşman olmaya can atan, yaptıklarının cezasız kalmasını isteyen, Amerika’ya karşı meydan okumuştur. Rusya ilk defa milli menfaatlerinin arkasına düşmüş ve fevkalade bir şekilde kendi statüsünü ayağa kaldırmıştır. Eğer Amerika’ya karşı duruyorsa iseniz, sonuna kadar direnmelisiniz, Rusya eğer pozisyonunuzdan geri çekilirse yanında olan dostları Rusya’dan ayrılırlar.

Dünya, Rusya’nın boş yere boğuşmadığını ve Rusya’nın meydan okumasını gördüğünde harita ciddi şekilde değişecek. Rusya’yı eleştirenler, onu öncü olarak görenler, hemen saflarını değiştirecekler. Batı, Rusları Gorbaçov ve Yeltsin zamanında olduğu gibi birkaç kelimeyle kandıramayacaklarını anlayacaklar. Daha farklı bir dille onlarla konuşmaya başlayacaklar. Buradaki pazarlıklar, ekonomi, politik ve askeri olarak güçlendirilmeli. İşte o zaman dünyanın görünüşü değişecektir.

Tek kutuplu dünyadan rahatsız olanlar, çok kutuplu dünyanın kendi menfaatlerine olduğunu düşünenler Rusya’nın yanında olacaklar. Bu ilk olarak çin, ikinci olarak İslam dünyası(Rusya’nın fiili olarak yanında olan İran ve Amerika’nın güç kaybetmesini arzulayan bütün Arap dünyası) Rusya’nın yanında olacak.

Tedricen de olsa eski Avrupa ülkeleri Rusya’ya yaklaşacaklar, yeni Avrupa(Polonya, Romanya, Baltık) ülkeleri Amerikan tarafında olacak. Doğu Avrupa’nın iki ayrı hususiyeti var. Bir taraf Rusya’ya diğer taraf da Amerika’ya meylediyor. Bu durumun neticesi olarak doğu Avrupa’da ikiye bölünecek. Misal olarak Bulgaristan. Bolen Siderov’un seçimlerden zaferle çıkan Ataka partisi Rusya yanlısıdır.

öyle düşünüyorum ki, Amerika’nı kendisinde de ehemmiyetli bir şekilde bölünme gerçekleşecek. Rusya’nın Amerikan tazyiki karşısında sonuna kadar köşesine çekildikten sonra, gerçekçi olarak mukavemet gösterdiğini görenler, Amerika’da pragmatik bir hattın içinde yer alacaklar. Bu hat henüz tam olarak kendisini gösteremiyor. Amerika siyasetinde Obama ve Makkeyn katı anti-Rusyacı politikacılar olarak göze çarpıyor.

Amerikalıların gönlünde yatan Ruslarla anlaşılarak, onların geri çekilmesi beklemek. Fakat hâlihazırda Amerikalılarla hiçbir şekilde dost olamayız. Onlar şimdiye dek büyük imparatorluğu yaratmaktan vazgeçmiş değiller. Onların ancak düşmanları olabiliriz. Amerika ile ancak imparatorluk fikirlerinden vazgeçtiğinde, olanları bir kenara bırakıp dostluk kurabiliriz

Şuan Gürcistan’da sömürgeci bir devlet olarak hareket etmemeliyiz. Nazik bir şekilde askeri harekât eder tarzda orada bulunmalıyız. Rusya’nın içinde de ırkçı iddialardan uzak, gerçek bir Avrupa gücü gibi kendinden emin bir duruş sergilemeliyiz.

Şimdi Rus toplumu yetişkin olduğunu gösteren bir imtihan verdi ve kendi menfaatlerinden vazgeçmeyeceğini gösterdi. Amerika’nın işgal ettiği Irak’ta yaptığından farklı olarak şovenizm ve ırkçılıktan uzak şekilde, yerli halkın düşmanlığını kazanmadan kendimizi ifade etmeliyiz.

çev: Fatih Güven




Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi