Ayhan Demir

Ayhan Demir

Gülen Grubunun Bosna yapılanması

Gülen Grubunun Bosna yapılanması

Başbakan Erdoğan, 20 Kasım 2013 tarihinde bir tv kanalının canlı yayınında, ‘dershane’ meselesine dair soruları yanıtlarken şöyle söylemiştim: “Başbakan Erdoğan’ın sözlerinden anladığım şudur: Mesele, dershane meselesinden çok daha öte, bir ‘milli güvenlik’ meselesidir.”

Kısa sürede anlaşıldı ki, bu ‘kökü dışarıda’ yapılanmanın, Türkiye kadar dünyanın birçok bölgesinde benzer niyet ve girişimleri var. Bunlardan bir tanesi de Bosna Hersek.

Fethullah Gülen grubuna bağlı olarak Bosna’da faaliyet yürüten tüzel kişiliklerden bazıları; Bosna Sema Türk kolejleri, Burch Üniversitesi, Hikmet Yayınevi, Fidan Tour, Brass Hotel, haftalık Novo Vrijeme (Yeni Zaman) gazetesi ve Umut Kaynağı Vakfı.

Yalnızca Saraybosna’da, 50 civarında ‘cemaat evi’ olduğu söyleniyor. Üç tanesi Mostar’da olmak üzere, bir o kadar da ülkenin diğer şehirlerinde olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca büyük olanı Ilıca’da ve diğeri Otoka’da olmak üzere iki yurtları var.

Gülen grubunun Bosna yapılanmasında zikredilen Boşnakların başında Latif Haciç yer alıyor. Ayrıca Nahid Hasanbegoviç, Eldin Kunto, Senad Sefiç, Senad Islam ve Enes Haşimbegoviç gibi Bosnalı zengin işadamlarının isimleri de anılıyor. Ancak bu isimlerin birçoğu asıl niyetlerden habersizler.

Birçok kez Türkiye’ye gelen Sultan Fatih Korosu Şefi ve Ilıca Müzik Lisesi Müdürü Mehmed Bayraktareviç, Milli Eğitim eski Bakanı ve Burch Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. Fahrudin Rizvanbegoviç ve Umut Kaynağı Vakfı Müdürü Harun Tursanoviç de dikkat çeken diğer isimler.

Gülen grubu, kendisi açısından önemli bulduğu avukatlar, hakimler, savcılar, akademisyenler, işadamları ve politikacılar ile yakınlaşabilmek adına, Bosna-Türkiye arasında geziler düzenliyor. Gezileri, Gülen grubuna yakınlığı ile bilinen, Fidan Tour  organize ediyor. Gülen grubuna ait fabrika ve mağazalar gezdiriliyor ve hediyeler veriliyor.

Gezilere katılanlar arasında olduğu iddia edilen çok ilginç bir isim de var: Dubai’ye gerçekleştirdiği tatil ile gündeme gelen Savcı Zekeriya Öz! Savcı Öz, ilki 2008 yılında olmak üzere, 2012 yılında birkaç kez Bosna’ya gittiği iddia ediliyor.

Savcı Öz ile yakın irtibatta bulunan bir hakim de, 2012 yılında Fidan Tour aracılığı ile Bosna Hersek’e gitmiş. Bu hakim, 7 günlük seyahat esnasında dikkat çekmemek adına, Gülen grubuna bağlı oteller yerine kiralık bir evde kalmış. Meslekten tard edilen bir savcının da, 6 ay boyunca, Bosna’da bir evde kaldığı söyleniyor.

Saraybosna Yabancılar Şubesi eski Müdür Yardımcısı İzet Nizam ve Biyelyina’nın Sırp Polis Şefi Laziç de, Fidan Tour’un, bedava seyahat imkanından faydalananlar arasında yer aldığı söyleniyor.

Gülen grubunun, önemli pozisyonlardaki kişilere ulaşırken, gezilerin yanı sıra kendisine bağlı okullarda okuyan öğrencileri de kullanıyor. Öğrencilerin aileleri ile öğretmen-veli ilişkisinin ötesinde bir bağlantı kuruluyor. Tüm bölgesel müfettişlerin başında bulunan Saraybosna Kantonu Teftiş Başkanı Heni-Erduan Çesir’in, cemaatle sıkı bağlantısının da bu yöntemle sağlandığı iddia ediliyor.

Fethullah Gülen hareketinin bu ülkede en etkin olduğu kurumların başında ise Bosna Hersek İslam Birliği ve ona bağlı olan El-Kalem yayınevi bulunuyor. Mehmet Karslı’nın müdürü olduğu Hikmet Yayınevi’nin de BH İslam Birliği ile sıkı ilişkileri var. Fethullah Gülen’in birçok kitabı Hikmet Yayınevi ve El-Kalem Yayınevi’nin ortak yayını olarak neşrediliyor.

Bu yakın ilişkisinin ilginç bir hikayesi var. İslam Birliği eski Başkanı Mustafa Ceriç, Türkiye’de eğitim gören kızına iş bulunması için, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’ndan ricacı olur. Fakat Davutoğlu bu talebe sıcak bakmaz. Fırsatı kaçırmayan Gülen grubu, bu talebi hemen karşılar. Mustafa Ceriç’e, ayrıca  ‘hediye’de bulunulduğu söyleniyor. Karşılık olarak, İslam Birliği içerisinde geniş hareket imkanına erişiliyor.

Yeni Başkan Hüseyin Kavazoviç döneminde de yakın irtibat devam ediyor. Mesela, İslam Birliği, Hersek-Neretva Kantonu’ndaki devletin resmi okullarında okuyan tüm lise öğrencileri için, Fethullah Gülen’in Sonsuz Nur Muhammed (as) kitabını okuma yarışması düzenledi. Hediyesi, 40 öğrenci ve öğretmeni Türkiye gezisine götürmek olan yarışmada, Gülen’in kitabından sorular soruldu. Hikmet ve El-Kalem ortak yayını olan bu kitap, 4 Euro’ya (8 KM) öğrencilere satıldı.

Tüm bunların üzerine Saraybosna Müftüsü Hüseyin Smajiç’in, Gülen grubuna bağlı Novo Vrijeme’de yazılarının yayınlandığını ve damadı Selçuk Yeşilyurt’un, aynı gruba bağlı birkaç otelin sözde işletmeciliğini yaptığını ilave edelim.

Gülen grubunun Bosna siyasetine müdahil olma girişimlerini ve CHP ile olan irtibatlarını ise gelecek yazıya bırakalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Ayhan Demir Arşivi