M. Şevket Eygi

M. Şevket Eygi

51 Soru

51 Soru

1. Sen kimsin?... *Mü’minim elhamdülillah.

2. Ne zamandan beri?... *Kaalu belâ gününden beri.

3. Hangi Ümmettensin?... *Muhammed (Salat ve selam olsun ona) Ümmetindenim.

4.İtikadda mezhebin nedir?.. *Ehl-i Sünnet mezhebidir.

5.İtikadda imamın kimdir?... *İmamı Mâturidî (yahut İmamı Eş’arî ) hazretleridir.

6.Kaç hak fıkıh mezhebi vardır?.. *Dört hak fıkıh mezhebi vardır. Ben Hanefî (veya Şâfiî, Mâlikî, Hanbelî) mezhebindenim.

7.Allahü Teala hazretlerinin sıfatları nelerdir?.. *On dört sıfatı vardır: Vücud, Kıdem, Beqa, Kıyam bi-nefsihi, Muhalefetün lil-havadis, Vahdaniyet; Hayat, İlim, İrade, Kudret, Sem’i, Basar, Kelam, Tekvin. (Lütfen bu on dört sıfatı manalarını öğrenerek ezberleyiniz ve unutmayınız.)

8.Peygamberin kimdir?.. *Âhir zaman peygamberi Muhammed Mustafa sallallahu aleyhi ve sellemdir.

9.Bütün Peygamberlerde bulunan özellikler, sıfatlar nelerdir?..

*Peygamberlerin beş sıfatı vardır: Sıdk, emanet, tebliğ, fetanet, ismet.

10. Bizim Peygamberimizin bunlardan başka ne gibi özellikleri ve sıfatları vardır?.. *Âhir zaman peygamberidir, kendisinden sonra peygamber gelmeyecektir… Bütün insanlığa gönderilmiştir… Hem insanlara, hem cinlere… Şeriatı Kıyamet’e kadar yürürlükte kalacaktır… Kendisi Âdem Oğullarının seyyidi ve efendisidir… O, insanlar için en güzel örnek ve modeldir…

11. İslam hükümlerinin kaç kaynağı ve delili vardır?.. *Bunlar dörttür: Kur’an, Sünnet, icmâ, kıyas-ı fukaha.

12. Şeriat ne demektir?.. *Kur’andan, Sünnetten, icmâ ve kıyastan çıkartılmış din hükümlerinin tamamına verilen addır.

13. Ben Müslümanım ama Şeriatı kabul etmiyorum diyenin durumu nedir?.. *Büyük çelişki ve beyinsizliktir. Böyle diyen dinden çıkar.

14.Şeriatı tahkir eden ne olur?.. *Kâfir olur.

15.Mezheb ve fıkıh lazım mıdır?.. *Kesinlikle lazımdır. Mezhebsiz ve fıkıhsız doğru dürüst iki rekat namaz bile kılınamaz.

16.Peygamber efendimizin Sünnetinin tamamını inkar eden ne olur?.. *Kâfir olur.

17.Peygamber efendimizin sünnetini AB norm ve standartlarına göre ayıklayanlar; mütevatir, mânen mütevatir, sahih hadîsleri kafirlere yaranmak için red ve inkar edenler ne olur?.. *Sapık ve bid’atçi olur, dinden çıkar.

18.Asr-ı Saadette, Peygamber zamanında mezhep var mıydı?.. *Yoktu… O zamanda Mushaf da yoktu. Peygamberden sonra Kur’an parçaları toplanıp tek kitap=Mushaf haline getirildi; İslam’ın hükümleri de bir araya getirilerek fıkıh mezhepleri oluştu. Mushaf he kadar tabii ise fıkıh mezhebi de o kadar tabiidir.

19.Mezhepsizlik nedir?.. *“Dinsizliğe köprüdür” (Düzceli Muhammed Zahid el-Kevserî)

20.Bazı ilahiyatçılar senin gibi konuşmuyor?.. *Bendeniz bir Ehl-i Sünnet Müslümanıyım, dinimi ilahiyatçılardan değil, icazetli Sünnî ulema ve fukahadan öğrenirim.

21.Zaruriyat-ı diniyeden olan bir icmâı inkar ve red eden ne olur?.. *Kafir olur.

22.Üç yüz küsur kesin hükümlü Kur’an ayeti için onlar tarihseldir, bugün geçerli değildir diyen Fazlurrahman nasıl bir kimsedir?.. *Merdut (reddedilmiş) ve matrud (kovulmuş) bozuk bir kimsedir.

23.İslamda zani ve zaniyelere recm cezası vermek var mıdır?.. *Kesinlikle vardır, inkarı mümkün değildir.

24.İslamda riba haram mıdır?.. *Kesinlikle haramdır.

25.İmam-ı Kebir kimdir?.. *İslam Ümmetinin başında bulunan, kendisine biat ve itaat edilen kâmil, râşid, âdil, muktedir zata verilen isimdir.

26.Zamanındaki İmama biat ve itaat etmeyen Müslümanın durumu nedir?.. *Resulullah efendimiz şöyle buyuruyor: “Zamanındaki İmama biat ve itaat etmeden ölen kimse sanki cahiliye ölümü ile ölmüş olur.”

27.Feminizm nedir?.. *Çok sapık ve fıtrata aykırı beşerî bir ideolojidir.

28.Çocuklarını İslama karşı ve zıt bir eğitim sisteminin okullarında okutan Müslümanların durumu nedir?.. *Büyük vebal altındadırlar. Müslüman çocukları İslam mekteplerinde okutulmalı ve eğitilmelidir.

29.İslamda din ve dünya ayırımı var mıdır?.. *Kesinlikle yoktur.

30.İslamda ana kimlik ve ana mensubiyet nedir?.. *Ümmet-i Muhammede mensup olmaktır. Ümmet olmazsa, alt-kimliklerin kıymeti ve faydası kalmaz.

31.Müslüman İslamı, kendi heva ve re’yi ile yorumlamak suretiyle Kur’andan öğrenebilir mi?.. *Öğrenemez. Men fesserel Kur’ane bi re’yihi fekad kefer buyurulmuştur.

32.Dinimizi kimlerden öğrenmeliyiz?.. *İcazetli, âbid, ilmiyle âmil, muhlis=ihlaslı, muslih=ıslah edici, râsih, muttaqi=taqvalı, zahid ulema, fukaha ve mürşidlerden öğrenmeliyiz.

33.Kaç türlü tefsir vardır?.. *Üç türlü tefsir vardır. Rivayet ve dirayet tefsirleri, bunlar haktır, doğrudur. Üçüncüsü tefsir bil heva ver rey’dir ki, bunlara itibar edilmez.

34.Sünnet nedir?.. *Kur’anın mücmel hükümlerini, Resulullahın hadîsleri, Sünneti olmadan doğru yorumlamak mümkün olmaz.

35.Dinde reform, dinde yenilik, dinde değişim yapılabilir mi?.. *Yapılamaz.

36.Selefîlik adında hak bir mezhep var mıdır?.. *Yoktur. İslamın ilk üç kuşağı olan Selef-i Sâlihîn ile Selefiliği birbirine karıştırmamak gerekir.

37.Telfik-i mezahib, yani mezheplerin hükümlerini karışık olarak uygulamak hak mıdır?.. *Değildir, telfik dini oyuncak etmek demektir. Ancak zaruret olduğu zaman istisnâî olarak telfik yapılabilir.

38.Zamanımızda İslamdan başka hak ibrahimî din var mıdır?.. *Yoktur… Allah katında hak, geçerli, makbul din sadece İslamdır.

39.Bu devirde üç hak ibrahimî din vardır, bunların mensupları ehl-i necat ve ehl-i Cennettir diyene ne lazım gelir?.. Küfür lazım gelir, tecdid-i iman etmeleri gerekir. Hiç Tevhid ile Teslis bir olabilir mi?

40.Mutezile mezhebi hak bir mezhep midir?..* Değildir.

41.Taqiyye ve kitman yaparak Müslümanları aldatmak caiz midir?.. *Değildir. Resulullah Efendimiz “Bizi aldatan bizden değildir” buyurmuştur.

42.İslamda cihad fi sebilillah var mıdır?.. Vardır. İnkar eden kafir olur. Cihad, Allah rızası için ihlasla yapılır.

43.Zaruriyat-ı diniyeden birini inkar eden ne olur?.. *Kafir olur.

44.Ashab-ı Kiramı küfürle, nifakla suçlayanların durumu nedir?.. *Efendimizin Ashabı, Muhacirler, Ensar, Tâbiîn, Tebe-i Tâbiîn; hürmete şayan, sevilmeleri gereken, tâzime layık kimselerdir. Onları tahkir ve tekfir edenler dinden çıkar.

45.Benim dinim İslam, medeniyetim Batı medeniyeti diyenin durumu nedir?.. *Müslümanın dini de, milleti, de medeniyeti de İslamdır. İslam müşareket kabul etmez.

46.Bir Müslümanın en kıymetli şeyi nedir?.. *İmanıdır.

47.Müslüman, İslam dışı bozuk düzen ve sistemlerden razı ve hoşnut olabilir mi?.. *Asla olamaz.

48.Müslümanların ittihadı farz mıdır?..*Farzdır.

49.Tefrika (Bölünmüşlük, parçalanmışlık, zararlı ihtilaflar) neye yol açar?.. *Azaba, zillete, esarete, kıyıma.

50.Müslümanların bugünkü kötü durumundan en fazla kimler sorumludur?.. *İslamı bildikleri halde halkı ve gençliği uyarmayan, kötü alimler ile kötü idareciler sorumludur.

51.Din sömürüsü yaparak dünyalık edinenlerin, şahsî nüfuz ve prestij elde edenlerin durumu nedir?.. *Onlar karı satanlardan daha alçak ve rezil, harbî kafirlerden daha muzırdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
M. Şevket Eygi Arşivi