Hasan Aksay

Hasan Aksay

Muhalefetin parti arayışı ve şartlar

Muhalefetin parti arayışı ve şartlar

Parti, ihtiyaçtan doğan, iktidarı hedefleyerek kurulup yapılanan, demokrasi sarayıdır. Ancak, kaos ve yıkımdan başka işi ve iktidar ümidi olmayan muhalefetten, mevsimlik muhalefete, dost arkadaş oturup sohbet edecek itibarlı bir yerimiz olsun diye kurulmuş muhalefete kadar çeşitleri vardır. En kısa ömürlüleri, tanınmışlık gibi liderliğe müsait görünen kimselerin, seçime giderkenkarşı partiden oy çalmak için arkadan itilmeyle veya liderlik hevesiyle kurulan partilerdir. 

Anayasa yenileyecek önemli bir seçim arefesindeyiz. Yeni partiye mevsim müsait. Arayışlar başladı. Bir parti kuruldu. Parti çokluğuna rağmen, “Partiye ihtiyaç var” görüntüsünü canlı tutma gayreti evrensel boyutta devam ediyor.

Ahlaksız demokrasi yaşamaz. Muhalefetsiz demokrasi olmaz. İktidarınherhizmetine, körü körüne, “Köprü, yol, havaalanı, Marmaray istemeyiz” demekle de, muhalefet olmaz. Parti, hizmet imkanıdır. Hizmete engel, kaosa destek, Esat, Sisi yandaşlığı, dış destek doğurabilir ama, bununla parti olunmaz. Millet şuurunda intihar olur. Bütçeden alınan pay, parti olmaya yetmez. İstenen, kemiyet değil, keyfiyettir. Toprağını sevmeyen ağacın meyvesinden; milletinin değerleriyle kavgalı insanın politikasından fayda gelmez.

Partiler aynı zamanda okuldur. Çeyrek asır tenkitten başka iş görmeyen bir parti okulu, ister istemez laf üretir, hizmete yabancılaşır. Böylece partileşen sofizma, iktidar ve hizmetlere karşı, söylem ve eylemleriyle yapıcı olacağına, yıkıcı hale gelir.  

Parti ihtiyaçtan doğar. Milletinin inanç ve fikir ikliminden güç alır. Parti, millet iklimine yabancılaşmamış, maddi manevi hizmet için fedakar,samimi bir kadroile inşa edilir. Laf ebeliği, kin, hased, ihtiras, farklı emeller, parti harcının deniz kumudur. Bu harç, milletin fehim ve basiret yağmuru altında kum olur.

Cumhuriyetin uzun ve zoraki tek parti dönemi, darbeler, darbe anayasaları sağlıklı bir muhalefete hayat hakkı tanımadı. Bunlar, yanlış muhalefet ikliminin tek nedeni değilsede başıdır. İnşallah bu tecrübeler, demokrasi yapısının  ahlaki ve hukuki bünyesini güçlendirerek sıkıntıların aşılmasında, Türkiye için, tüm insanlığa örnek olacak, hizmet edecek büyük bir değişimin imkanına dönüşecektir.

Tek Parti iktidarları, bürokrasiyi, hukuku, devrimleri, halk ve inanç karşıtlığı şeklinde yapılandırmış, ülke sorunlarını müzminleştirmiştir. Yönetim ve liderlik emretmek zannedilmiştir.Halkıyla Hakk’ta birleşip, bu birlikten iş ve eser üretme sanatı olanyönetimi, ters yola sokmuştur. Esat sevgisinden, Pursaklar köyünde başka, biraz ötede başka yüzle politika yapın emri de, temeldeki bu Hakk’a ve halkına yabancılaşmanın ifadesidir. 

Türkiye, çok partiye geçerken, tek parti iktidarı CHP’nin banka sahipliği gibi kanun üstü imtiyazlarla muhalefet olması, darbelerle kanun üstü durumunu sürdürmesi, iktidarı iki başlı hale getirmesi, siyasi yapımızın şanssızlığıdır. “Kolaylık, zorluktan sonradır.” Bu zorluk ve ibretler, inşallah, milletimizin başarılarına ve evrensel örnekliklerine zemin olmaya dönüşecektir. 

NETİCE: 1) Emine Tarhan, partisini kurdu. Ama sivil parti sırasına girmez.CHP, yani Kemalist parti özeldir. Özel değerlendirme ister. Genelde bölen parti, zayıf düşer. Ama Ecevit’te olduğu gibi, aktarma ile yavru CHP, ana CHP’nin önüne geçebilir? 

2) Parti, iktidar olmak için kurulur. İktidar gücünü, pekiştirerek devam ediyor. 14 parti birleşti, halini gördü? Boşluk muhalefette. 

3) Birçok ülke krizle, eksi kalkınmayla uğraşırken Türkiye, kesintisiz kalkınıyor. Gelişmiş 20’lere girdi, 17’ye geldi. Ama elin çıkarcısı durmuyor.Daha doğrusu, duramıyor. Darbe teşvikçisi ülkeler ve dünya medyasının önemli kısmı telaşta. Türkiye anayasasını yeniler, Ortadoğu kaosunun yükünden kurtulup avantaja çevirirse, ne Gezi, ne Pensilvanya imkanı kalır? Teker tümseği aşmadan, “Ha gayret!” diye, bütün gücüyle tahrik, teşvik ve destekle İslam diyarlarını ateşe verip, insanlığı katlediyor.

Sanayi gibi, maddi ve basit konularda dahi, ihtiyacın varlığı, giderilmesine yetmiyor. Muhalefet ihtiyacı, son derece önemli bir keyfiyet ihtiyacıdır. Seçim gürültüsü, oy görüntüsünü kabartma telaşıyla saman alevi gibi bir parıltı doğursa dahi bu, saman alevidir. Bundan, ihtiyaca medar bir parti doğmaz.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hasan Aksay Arşivi