Cübbeli Ahmet Hoca

Cübbeli Ahmet Hoca

DiN DERSi OLMAZSA OLMAZ!

DiN DERSi OLMAZSA OLMAZ!

Din eğitimi için 6 yaş bile çok geç. Hadis-i şerifte çocuklarınıza 7 yaşında namaz kılmayı emredin diyor. Bu yüzden din dersi bir zarurettir.

Din eğitiminin çok küçük yaşlarda başlaması lazım. Hatta evde 2-3 yaşlarında biz çocuklara “Allah, La ilahe illallah” dedirtiriz. İslam’ın kültüründe çocuğun düzgün konuşabilmesi için ilk konuşmasında İsra Suresi’nin son ayeti (111. âyet-i kerîme) okutulur  aslında. Bunu kimse bilmiyor. Çocuk ilk bu ayetle konuşmaya başlasa hayatı boyunca konuşması çok düzgün olur. Mesela yeni doğan çocukların da kulağına ezan okuruz. Niye? İlk duyduğu ses “Allahu Ekber” olsun diye. Keşke doğar doğmaz başka ses duymadan okunsa.

KUR’AN DİNLEYEN ANNENİN ÇOCUĞU FARKLI OLUR

Daha anne karnındaki çocuğa zikir duymasının etkisi var. Bu çocuk öbür çocukla bir olmaz. Sabaha kadar davulla göbek atan annenin çocuğuyla, evde Kur’an dinleyen annenin çocuğunun farklarını gör bakalım.

7  YAŞINDA NAMAZI EMREDiN

Do­la­yı­sıy­la 6 ya­şın­da­ki ço­cuk din eği­ti­miz al­maz mı? “7 ya­şın­da­ki ço­cuk­la­rı­nı­za na­maz kıl­ma­yı em­re­di­n” (Ebû Dâ­vûd, Sa­lât: 26, no: 495, 1/185) 

di­yor ha­dis-i şe­rif. Pe­ki, bu na­ma­zı kıl­ma­sı için kaç ya­şın­da bu­nun tat­bi­ka­tı­na baş­la­ma­sı la­zım? 4-5 ya­şın­da na­maz du­ala­rı­nı ve su­re­le­ri­ni öğ­ren­me­ye baş­la­ma­sı ge­re­ki­yor. Çün­kü se­nin 7 ya­şın­da­ki ço­cu­ğa “Na­maz kı­l” di­ye­bil­men için da­ha ön­ce bun­la­rı öğ­ret­men la­zım. Din der­si za­ru­ret­tir, iyi­dir ama geç bi­le ka­lın­dı. An­cak ye­ter­siz. Bi­raz da­ha bil­gi­le­rin ar­tı­rıl­ma­sı la­zım. Ehl-i Sün­net kay­nak­la­rı­nın baz alın­ma­sı la­zım. Ya­lan yan­lış bil­gi­ler ol­ma­ma­sı la­zım. Ço­luk ço­cu­ğun ka­fa­sı da di­nin esa­sın­da ol­ma­yan te­fer­ru­at­la meş­gul edil­me­me­li. Ev­ve­la ne­le­re inan­maz­sa Müs­lü­man ola­maz, ne­ye inan­ma­sı la­zım. Bun­la­rı öğ­ret­mek la­zım. İh­ti­laf­lı söz­le­re yer ver­me­den, it­ti­fak­lı ko­nu­lar alın­ma­lı­dır.

KIZLARIN EVLENEBiLMESi iÇiN...

“Ey çok şefkat sahibi olan Zat! Rahmetiyle ve ilmiyle her şeyi kaplamış olan ancak  Sensin. Yâ Hannân!”

Hangi bir bekâr ve evlenemeyen kız bu ism-i şerîfi salı günü kırmızı (safranlı) bir mürekkeple ceylan derisi üstüne bakır bir kalemle yazar ve üzerinde taşırsa Allâh-u Te‛âlâ’nın izniyle yakın zamanda evlenir.

TEMBELLiK VE GEVŞEKLiKTEN KURTULMAK iÇiN

“Ey dâim olan, mülkü ve bekāsı için hiçbir yokluk ve zeval (kaybolma)  söz konusu olmayan Zat! Yâ Dâim!”

Bir kimse çalışma zamanlarında kendisine bir tembellik ve gevşeklik gelmesin, kendisi yakînî îman yolunda müstakîm olsun ve kendisi için dualardan tam bir istifade hâsıl olsun istiyorsa bu duayı yirmi yedi gün her yirmi dört saatte on iki bin (12.000) kere okusun.

‘TRABZONSPOR ŞAMPiYON OLMASIN’

Mah­mut Efen­di Haz­ret­le­ri­nin Trab­zons­po­r’­un şam­pi­yon­lu­ğuy­la il­gi­li yıl­lar ön­ce yap­tı­ğı bir du­ay­la il­gi­li çok so­ru ge­li­yor. Ko­nu­nun as­lı şöy­le­dir. Trab­zons­po­r’­un şam­pi­yon ol­du­ğu bir ak­şam kut­la­ma­lar ya­pı­lır­ken Mah­mut Efen­di Haz­ret­le­ri dı­şa­rı­dan ge­len gü­rül­tü­yü so­ru­yor.

ustaosmanoglu.jpg 

SEVGİDEN DOLAYI

Şam­pi­yon­luk kut­la­ma­sı ol­du­ğu­nu öğ­re­nin­ce “Bir da­ha şam­pi­yon ola­ma­sın­la­r” di­yor.  Bu­nu ni­ye de­miş pe­ki? Ken­di­si de Trab­zon­lu ol­du­ğu için hem­şe­ri­le­ri­nin iç­ki­li kut­la­ma ya­pıp gü­na­ha gir­me­si­ni is­te­me­di­ği için bu­nu söy­lü­yor. Sev­gi­den do­la­yı. Bu­nu söy­le­di­ğin­de ben ya­nın­da yok­tum. Ama söy­le­di­ği­ni ben de ya­nın­da olan ki­şi­den duy­dum.  Trab­zons­por Baş­ka­nı bu ko­nuy­la il­gi­li siz­le gö­rüş­tü mü di­ye so­ru­yor­lar. Ha­yır, böy­le bir gö­rüş­me ol­ma­dı. Fa­kat Efen­di Haz­ret­le­ri­ne her tür­lü in­san git­miş­tir bu ka­dar sü­reç içe­ri­sin­de. 

GÜNAHA GİRMEYİN

Bu çok es­ki bir ko­nu. O ara­da baş­ka ho­ca­la­ra da gi­den ol­muş­tur.  Do­la­yı­sıy­la be­nim­le il­gi­li bir şey yok. Be­nim za­ten aç­ma ka­pa­ma işi elim­de de­ğil. An­cak kut­la­ma­lar ya­pı­lır­ken kim­se ha­ram yol­la­ra bu­laş­ma­sın, iç­ki iç­me­sin, ka­dın er­kek ka­rı­şık eğ­len­me­sin. Al­la­h’­a hamd et­sin­ler.

CHARLIE’NiN MELEKLERi

Yaklaşık 30 sene önce Kartal’da bir yerde arabanın başında çocuklar toplandı. O zamanlar sokak sokak gezdiklerimiz oluyordu. Yaşlı hoca efendiler var. Çocuklara “Amentü’yü sayın, size şeker vereceğiz” dediler. Çocuklar da biliyormuş. “Allah’a inanmak, meleklere inanmak…” diye saydılar. Daha sonra hocalardan biri çocuklara: “Melekler kız mıdır, erkek midir?” diye sordu. Kimi bir şey diyemedi, kimi durdu. Sonra içlerinden birisi “Kızdır” diye bağırdı. 

charlie.jpg

PANZEHİRİ DE VERECEKSİN

Hoca “Nerden çıkarttın bunu” diye sorunca “Charlie’nin melekleri var ya hocam” dedi. Sen 6-7 yaşındaki çocuğa televizyonlarda bilmem hangi zındığın fahişelerine melek adını takıp, böyle bir programın çevirisini Türkçe’ye yapıp, melek adını takıp bu milletin çocuğuna serbestçe yayınlatıyorsun. O zaman zehiri veriyorsan panzehiri de vereceksin.

AFiYET iSTiYORUM

Ev­li­ya­ul­lah­tan bi­ri bir gün “Ya­rab­bi bu ya­şa gel­dim, öle­ce­ğim gi­de­ce­ğim, bir gün afi­yet is­ti­yo­rum, bir gün ya­” de­yin­ce ya­nın­da­ki­ler an­la­ma­mış. De­miş­ler ki “E­fen­di haz­ret­le­ri ağ­rın yok, san­cın yok. 
Gör­dü­ğü­müz ka­da­rıy­la afi­yet­te­sin ya­ni. Ama sen ha­la bir gün bi­le afi­ye­tim yo­k” di­yor­sun. Biz ma­na­yı an­la­ya­mı­yo­ruz. 

afiyet.jpg

De­miş ki “Ev­la­dım bir gü­nün esas afi­ye­ti o gü­nü gü­nah­sız ge­çir­mek­tir.” Bir gün de gü­nah­sız 
ge­çi­re­yim de­mek is­ter­miş mü­ba­rek. On­la­rın da gü­na­hı ma­ka­mı­na gö­re ta­bi.

iNSANLARI DiNDEN SOĞUTUYORLAR

Ma­ale­sef va­az ede­lim der­ken çok ka­ba sa­ba ko­nu­şan, kı­rıp ge­çi­ren, in­san­la­rı din­den so­ğu­tan ki­şi­ler du­yu­yo­rum. Bu ko­nu­da çok muz­da­ri­bim. Böy­le ol­maz! Ada­mın bi­ri an­la­tı­yor; “Ca­mi­ye git­tim, tam na­ma­za dur­duk, bi­ri­si om­zu­ma vur­du. Dön­düm bak­tım yum­ruk at­tı. Ka­fa­sı­nı gös­te­re­rek ‘Sa­rı­ğın ner­de?” di­ye sor­du. Ne adam ya­… Ada­mın tak­ke­si bi­le ol­ma­sa, na­maz sa­de­ce mek­ruh olur, sa­rı­ğı ol­ma­sa bir şey ol­maz, se­va­bı nok­san olur. Ama tak­ke­si bi­le ol­ma­sa ada­ma yum­ruk atıl­maz. “Ben sa­mi­mi­yet­ten yap­tı­m” di­yor. 

sogutma.jpg

ÖRNEK OLACAĞIZ

Öy­le di­yor­sun ama adam ba­na bu­nu 20 se­ne son­ra an­la­tı­yor “Om­zum acı­dı­” di­yor.  Böy­le sa­mi­mi­yet olur mu? Biz ör­nek ola­ca­ğız. Onun içim Müs­lü­man­lı­ğı doğ­ru an­la­ya­lım, doğ­ru an­la­ta­lım. 

CAFERiLiK DiYE MEZHEP YOK

Caferilik, Din Kültürü kitabında 5. Mezhep diye geçiyor. Rica ediyorum onu kaldırsınlar. 
4 mezhep vardır: Hanefi, Şafi, Hanbeli, Maliki. İtikatta iki mezheptir: Maturidi ve Eşari. Bunların hepsi Ehl-i Sünnettir. Eğer batıl mezhepleri de yazıyorsanız 150’ye çıkar zaten. Orada bir yanlış yapılmış düzeltilmesi lazım. Evvelden mi edildi bilmiyorum tabi. 

caferi.jpg

AYAKLANIYORLAR

Evvelden bayağı bir  yanlış geliyor çünkü. Dolayısıyla bunların düzeltilmesi de zaman alıyor. En ufak bir şey de hemen ayağa kalkıyorlar  “irtica, mürteci, yobaz” diye. Onları da ıslah eyle yarabbi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Cübbeli Ahmet Hoca Arşivi