Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

100 yıllık savaş

100 yıllık savaş

Bi­rin­ci Dün­ya Sa­va­şı­’nın baş­la­ma­sı­nın üze­rin­den 100 se­ne geç­ti. Bir çok ko­nu­yu ıs­ka­la­dı­ğı­mız gi­bi bu ko­nu­yu da hak­kıy­la tah­lil et­me­den se­ne­yi mü­hür­le­mek üze­re­yiz. 
An­lık fo­toğ­raf­lar üze­ri­ne ko­nuş­mak­tan sü­reç­le­ri, son da­ki­ka ha­ber­le­ri pe­şin­de koş­mak­tan as­rı­mı­zı doğ­ru oku­ya­mı­yo­ruz. 

100 se­ne ön­ce Os­man­lı Dev­le­ti­’nin şah­sın­da İs­lam Dün­ya­sı­’nı stra­te­jik pay­la­şım sa­ha­sı ilan eden ve 1916 Sykes-Pi­cot ve 1978 Camp Da­vid An­laş­ma­la­rı ile böl­ge­de­ki sta­tü­ko­yu ku­rup su­n’­î sı­nır­lar­la si­ya­se­ti di­zayn eden ak­tör­ler şim­di de ge­li­şi­gü­zel ör­dük­le­ri du­var­la­rın ye­ni­den ima­rı­nı böl­ge halk­la­rı­na bı­rak­ma­mak için ye­ni ve da­ha kir­li tak­tik­ler­le dev­re­de­le­r… 

Sul­tan II. Ab­dül­ha­mi­t’­i ‘Kı­zıl Sul­ta­n’, ‘Gad­dar Tür­k’ yaf­ta­la­rıy­la yıp­ra­tıp ik­ti­dar­dan eden ve yüz yıl ön­ce­ki mey­dan oku­ma­la­ra kar­şı kur­du­ğu di­re­niş hat­tı­nı çö­ker­ten Glads­to­ne zih­ni­ye­ti bu­gün de DE­AŞ gi­bi po­pü­ler araç­lar ve to­ta­li­ter yö­ne­tim­ler­le ‘Şar­k’­ın di­ri­li­ş’­ini boğ­mak is­ti­yor... 

ANAH­TAR: MEŞ­RÛ­İYET

‘Şar­k’­ın di­ri­li­şi­’ ta­bi­ri­ni duy­gu­sal bir oku­ma ola­rak gö­ren­ler ola­bi­lir. 
Oy­sa bu tür dö­nü­şüm­ler ve halk­la­rın ta­hav­vü­lâ­tı üç-beş se­ne­de ta­mam­lan­maz; on yıl­lar sü­re­bi­lir. 
“A­rap Ba­ha­rı kı­şa dö­nüş­tü­” ve­ya “Ra­bi­a bit­ti Si­si za­ma­nı­” gi­bi oku­ma­lar böl­ge de­mog­ra­fi­si­ni dik­ka­te al­ma­dan, olu­şan ye­ni sos­yo­lo­ji­yi he­sa­ba kat­ma­dan ve sa­ha di­na­mik­le­ri­ni gö­zar­dı ede­rek ya­pı­lan de­ğer­len­dir­me­ler. 

‘Şar­k’­ın di­ri­li­şi­’nin anah­ta­rı ise ‘meş­rû­iye­t’. 
Onun için ge­çen se­ne 13 Tem­mu­z’­da Mı­sı­r’­da ger­çek­le­şen dar­be ile 17 Ara­lı­k’­ta Tür­ki­ye­’de te­şeb­büs edi­len dar­be gi­ri­şi­mi­ni bu anah­ta­rı bir kez da­ha iş­lev­siz kıl­ma ope­ras­yo­nu gi­bi de­ğer­len­dir­mek müm­kün. 

Bu me­ş’­um te­şeb­büs­ler­le mü­ca­de­le ise ‘meş­ru­iye­t’­e göl­ge dü­şür­me­den ve il­ke­li, se­vi­ye­li ve ka­rar­lı bir tu­tum­la de­vam et­ti­ril­me­li. 
Zi­ra dar­be­ler ve ve­sa­yet me­ka­niz­ma­la­rı­nın zin­de ol­du­ğu dö­nem­ler top­lum­sal has­sa­si­ye­tin art­tı­ğı dö­nem­ler­dir ve dar­be­le­rin ba­şa­rı­lı ol­ma­sı as­ker-si­vil den­ge­le­ri­ni si­vil­ler le­hi­ne boz­du­ğu gi­bi ‘meş­ru­iye­t’­e güç ve­ren kod­la­rı da bo­zar. 

HALK­LAR BU SA­VA­ŞI KA­ZA­NA­CAK

Bu­gü­nün yüz yıl ön­ce­sin­den fark­lı yön­le­ri var: İle­ti­şim im­kân­la­rı­nın art­ma­sı, blok ya­pı­la­rı­nın kı­rı­lıp ye­rel di­na­mik­le­rin ha­re­ke­te geç­me­si ve hep­sin­den önem­li­si meş­ru­iyet ta­lep­le­ri­ni fi­ili­ya­ta ak­set­ti­re­cek bir tec­rü­be ve fik­rî bi­ri­ki­min, genç bir nü­fu­sun ol­ma­sı or­ta ve uzun va­de­de halk­la­rın yüz yıl­lık def­te­ri za­fer­le ka­pat­ma ih­ti­ma­li­ni ar­tı­rı­yor. 

Yıl­lar­ca İs­lam Dü­na­ya­sı­’n­da de­mok­ra­si ve in­san hak­la­rı zaa­fı ol­du­ğu­nu id­di­a edip bu­nu si­ya­si bir si­lah gi­bi kul­la­nan Ba­tı­lı ül­ke­le­rin İs­lam Dün­ya­sı­’n­da de­mok­ra­si­ye ha­zır ol­ma­dık­la­rı­nı bir­çok ya­kın tec­rü­bey­le gö­ren Müs­lü­man halk­la­rın zi­hin­sel uya­nı­şı da stra­te­jik ve ger­çek­çi adım­lar at­ma­sı­na ve­si­le olu­yor. 

Bu nok­ta­da Tür­ki­ye­’nin sü­re­ci hız­lan­dı­rı­cı ve yön­len­di­ri­ci ta­ri­hi bir ini­si­ya­tif al­ma şan­sı var. 
Ama, ‘se­yir­ci­’ de­ğil ‘o­yun ku­ru­cu­’ ol­mak şar­tıy­la.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cihangir İşbilir Arşivi