Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

Yeni şeyleri hazmetmek zordur!

Yeni şeyleri hazmetmek zordur!

Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğa­n’­ın Fi­lis­tin Dev­let Baş­ka­nı Mah­mud Ab­ba­s’­ı kar­şı­la­ma me­ra­si­min­de 16 Türk dev­le­ti­ni tem­sil eden as­ker­le­rin bu­lun­ma­sı­nı ve bu muh­te­şem tem­sil önün­de iki dev­let baş­ka­nı­nın poz ver­me­si­ni haz­me­de­me­yen çev­re­ler anın­da ‘pa­ra­lel sal­dı­rı­’ya geç­ti­ler ve utan­ma­dan bu ye­ni­li­ği ‘kı­ya­fet ba­lo­su­’ di­ye ka­ra­la­ma­ya ça­lış­tı­lar. 

Ar­tık bu ke­si­min te­mel özel­li­ği­ni bi­li­yo­ruz: Ye­ni ne var­sa kar­şı çık­mak! Er­do­ğan ne di­yor­sa ka­ra­la­mak! 

Ye­ni şey­ler söy­le­mek zor­dur ama ye­ni şey­le­ri haz­met­mek ‘es­ki ka­fa­lı­’ sta­tü­ko­cu­lar için çok da­ha müş­kil­dir.. Onun için Ye­ni Tür­ki­ye­’nin in­şâ­sı uzun ve me­şak­kat­li bir yol... 

Bil­dik ‘e­ma­net­çi­’ hü­kü­met­ler, alı­şıl­mış Cum­hur­baş­ka­nı, köh­ne­miş as­ke­rî ve si­vil bü­rok­ra­si, mil­li ira­de düş­ma­nı med­ya, po­zi­ti­vist eği­tim sis­te­mi is­te­ne­n…  Oy­sa Ye­ni Tür­ki­ye bu de­ğil. 

Şark­tan gar­ba tüm va­tan­daş­la­rı­na eşit me­sa­fe­de olan, her va­tan ev­la­dı­nın ken­di­ni gü­ven­de his­se­ti­ği ve ana­va­ta­nın­da ana­di­li­ni ko­nu­şup ya­za­bil­di­ği, böl­ge­sin­de ini­si­ya­tif ala­bi­len, gün­dem be­lir­le­ye­bi­len, kü­re­sel güç­le­rin ta­hak­kü­mü­ne bo­yun eğ­me­yen, dar­be ve ve­sa­yet dü­ze­ni­nin so­na er­di­ği, zâ­li­me iz­zet­li, maz­lu­ma mer­ha­met­li, ta­ri­hî ve coğ­ra­fî so­rum­lu­luk­la­rı­nın far­kın­da bir ül­ke ola­cak Ye­ni Tür­ki­ye. 

Pa­zar­te­si gün­kü tab­lo tam da bu­na işa­ret eden va­kur bir tab­loy­du. Ar­dın­dan Cum­hur­baş­ka­nı Er­do­ğan ta­ra­fın­dan Ne­tan­ya­hu, Esed ve Ba­tı­’ya ve­ri­len me­saj­lar da bu­nu ta­mam­la­dı. An­la­ya­bi­le­ne­… 

HER YE­Nİ­LİK RA­HAT­SIZ EDER! 

İn­şâ ve ta­mir çok zor, im­hâ ve tah­rip çok ko­lay­dır. Es­ki dü­ze­ni de­vam et­tir­mek, alış­kan­lık­la­rı boz­ma­mak ko­lay, in­kı­lap yap­mak, ye­ni şey­ler söy­le­mek ce­sa­ret işi­dir ve ra­hat­sız eder. Ye­ni bir şey üret­mek için mü­ca­de­le et­me­niz, çır­pın­ma­nız ge­re­kir.  Onun için ma­kul ve ha­yır­lı her ‘ye­ni­li­k’ çok kıy­met­li­dir. Her kıy­met­li şey de kıs­ka­nı­lır. ha­zım­sız­la­rı ha­re­ke­te ge­çi­rir. Son yıl­lar­da Tür­ki­ye­’de sa­yı­sız ye­ni­lik­ler­le kar­şı­laş­tık. Bir ke­sim sırf kıs­kanç­lı­ğın­dan, alış­kan­lık­la­rın­dan vaz­ge­çe­me­di­ğin­den, si­ya­si hır­sın­dan ve­ya iha­ne­tin­den bu ye­ni­lik­le­ri ka­bul­len­mek­te zor­lan­dı. Pa­zar­te­si gün­kü tab­lo gi­bi Cum­hur­baş­kan­lı­ğı Sa­ra­yı da ki­mi­le­ri ta­ra­fın­dan bir tür­lü haz­me­di­le­me­di me­se­la. Ka­mu­da ba­şör­tü­sü ya­sa­ğı­nın kal­dı­rıl­ma­sı, Kürt­çe te­le­viz­yon ka­na­lı, okul­lar­da Ku­r’­an-ı Ke­rim, Si­yer ve Os­man­lı­ca ders­le­ri­nin ko­nul­ma­sı, ders­ha­ne­le­rin kal­dı­rıl­ma­sı ve da­ha bir çok ye­ni­lik Tür­ki­ye­’yi nor­mal­leş­ti­rir­ken anor­mal­le­ri kri­ze sok­tu! 

Her ge­çen gün öz­gü­ve­ni ar­tan Tür­ki­ye­’nin önü­nün açıl­ma­sı bu ye­ni­lik­le­ri ço­ğalt­ma­sı­na ve ken­di stan­dart­la­rı­nı be­lir­le­me­si­ne bağ­lı oy­sa­…

YE­Nİ SES­LER YE­Nİ YÜZ­LER

Si­ya­set­te, bü­rok­ra­si­de ve med­ya­da da ye­ni yüz­ler, ye­ni isim­ler ko­lay ye­tiş­mi­yor Tür­ki­ye­’de. Bu an­lam­da Ak Par­ti­’nin ‘üç dö­ne­m’ ku­ra­lı si­ya­set­te ye­ni­len­me­ye ve­si­le ola­ca­ğı için dev­rim gi­bi bir uy­gu­la­ma. Med­ya dün­ya­sı söz­ge­li­mi, Vah­det gi­bi ye­ni ga­ze­te­le­rin çık­ma­sı­na, ye­ni ya­zar­la­rın, ye­ni yüz­le­rin doğ­ma­sı­na pek de ha­zım­lı de­ğil. Hep eleş­tir­di­ği­miz pa­ra­lel çe­te­le­rin ken­di sa­ha­la­rı­na gi­ren­le­re acı­ma­sız­ca mu­ame­le­ler yap­ma­sı gi­bi yıl­lar­dır bi­zim di­ye bil­di­ği­miz med­ya ku­ru­luş­la­rı ye­ni ya­zar­la­rın ye­ni ga­ze­te­le­rin çık­ma­sı­na mü­sa­ade et­me­di­ler. Ön­cü ol­ma­dı­lar. “Pas­ta­yı na­sıl pay­laş­tır­ma­yı­z” di­ye sta­tü­ko­yu ko­ru­ma der­di­ne düş­tü­ler. Bu yak­la­şım­dan ül­ke çok za­rar gör­dü. Mur­doch gi­bi bir ırk­çı­nın med­ya­cı­lık yap­tı­ğı, pa­ra­lel çe­te­le­rin ci­rit at­tı­ğı Tür­ki­ye­’de bir Ana­do­lu ço­cu­ğu çı­kıp ga­ze­te ve te­le­viz­yon ku­ra­maz mı?  

Ye­ni Tür­ki­ye­’nin in­şâ­sı da haz­mı da çok zo­r…  

Ya öğ­re­ne­ce­ğiz, alı­şa­ca­ğız, ka­bul­le­ne­ce­ğiz ya­hut es­ki tas, es­ki ha­mam, es­ki tel­la­ka ta­lim ede­ce­ğiz Al­lah mu­ha­fa­za­… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Cihangir İşbilir Arşivi