Fikri Türkel

Fikri Türkel

Siber casusluk geleceğin en büyük tehdidi olacak

Siber casusluk geleceğin en büyük tehdidi olacak

İki sektör hakkında teknik bilgiye sahip olmak isterdim: Dijital oyun ve hackerlık. Çünkü her ikisinde de ülkemin etkin ve yetkin olması gerekiyor. 

Birincisi çocukları hedefliyor, ikincisi ise şirketleri ve devletleri...

Hackerlık dolayısıyla siber casusluğun nerelere geldiğine dair, son bir haftada konuşulanlara bir bakalım. Eski NSA çalışanı Edward Snowden, yeni bir iddia ile ortaya çıktı: Dünyanın en büyük SIM üreticisi Hollanda merkezli Gemalto’nun şifre sisteminin kırıldığını ve hacklendiğini iddia etti.

Söz konusu skandalın belgelerini haber sitesi Intercept’e gönderen Snowden’ın yolladığı belgeler 2010 yılına ait. Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) ve İngiliz Hükümet İletişim Merkezi (GCHQ), gizlice Gemalto’nun veri tabanına erişerek, cep telefonları ile yapılan tüm ses ve veri trafiğini takip ettiler. 

Gemalto, şu anda dünyanın en büyük SIM kart üreticisi durumunda. Dünya çapında 450 mobil iletişim şirketiyle çalışan Gemalto’nun SIM kartları 190 ülkede kullanılıyor. Şirketin bir yılda ürettiği SIM kart sayısı 2 milyar adet civarında. 

Gemalto’nun hizmet verdiği alanlar ise mobil iletişim sektörüyle sınırlı değil. Elektronik pasaport, çipli kimlik ve temassız ödemenin yanı sıra çipli kredi kartları konusunda da şirketin üretimleri bulunuyor. Yılda 1.5 milyar adet kredi kartı çipi üretimiyle pazardan yüzde 49 pay alan Gemalto’nun en büyük müşterileri arasında American Express, HSBC ve ING Bank yer alıyor.

Buyurun bir başka siber casusluk olayı daha...

2001 yılından beri Equation grup, dünyanın her yerinden 30'dan fazla ülkede en stratejik 60 kadar farklı sektörlerden binlerce, belki de on binlerce kurbana virüs bulaştırmakla meşguldü. 

Equation grubu, 300'den fazla etki alanı ve 100'den fazla sunucu içeren devasa bir altyapıya sahip. Bu sunucular ABD, İngiltere, İtalya, Almanya, Hollanda, Panama, Kosta Rika, Malezya, Kolombiya ve Çek Cumhuriyeti dahil birçok ülkede barındırılıyor. Güvenlik yazılımları sektöründen Kaspersky Lab şu anda 300 sunucusunun birkaç düzinesine ancak ulaştıklarını açıkladı. 

Geçen hafta Ankara'da çok önemli bir zirve yapıldı. Türkiye’nin de dahil olduğu Avrupa’nın en önemli siber güvenlik ittifakı “Avrupa Siber Güvenlik Koruma İttifakı” (CYSPA) zirvesi düzenlendi. Çok sayıda dijital güvenlik uzmanının katıldığı kritik toplantıda Avrupalı ve Türk uzmanlar siber saldırılardan korunmak için çözüm önerilerini sundular. 

Zirvenin önemini Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulu Başkanı Tayfun Acarer özetledi diyebiliriz: 

 “Mobil internet trafiği ise 4 yıl içinde 26 kat arttı. Bugün çevremizdeki birçok şey çevremizle iletişim halinde. Önümüzdeki 2 yıl içinde en stratejik konu siber güvenlik olacak. Son 2 yılda üretilen data insanlığın şu ana kadar ürettiği datadan daha fazla. Bu datalara yönelik siber saldırılar ne kadar kolaysa savunma da o kadar pahalı ve zor. Günde 1.5 milyon kişi siber saldırılara maruz kalıyor. Ucuz bir virüs, milyonlarca dolarlık savaş uçağından daha fazla zarar veriyor".

Buyurun bir başka rapor daha. 20 ülkede 3 bin 500’den fazla kurum ve kuruluşun güvenliğini sağlayan Labris Networks, siber güvenlik raporunu açıkladı:

2014 yılı boyunca yapılan incelemelerde Türkiye’de özellikle spam konusunda önemli sorunların yaşandığı ortaya çıktı. İletilen tüm e-postalarda spam oranının yüzde 84’e ulaştığının belirtildiği raporda, tehditlerin ürettiği alarmların da bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında bir artış gösterdiği vurgulanıyor. 2014 yılında casusluk ve fidye amaçlı kullanılan kötücül yazılımların zirve yaptığını ortaya koyan rapor siber dünyanın da artık bir savaş alanı olduğunun altını çiziyor.

2014’te adını en çok duyuran casus yazılımlar ise Caredo ve Reign oldu. Özellikle Caredo, başta Fas olmak üzere Kuzey Afrika ülkelerinde diplomatik ve hükümete ait merkezleri hedef alarak önemli zararlar verdi. Bunun yanı sıra Belgacom’un hacklenmesi, Doğu Avrupa ülkelerinde etkili olan ve Rusya’nın arkasında olduğu iddia edilen APT28 ve Çin destekli olduğu belirtilen Operation SMN gibi casusluk kampanyaları, kötücül yazılımların kullanıldığı öne çıkan olaylar arasında yer aldı. 2014 yılında yaşanan bu olaylarla birlikte siber casusluğun artık normalleştiği yorumunun yapıldığı raporda, ABD ve İngiltere gibi ülkelerin artık bu duruma karşı güçlerini birleştirme kararı aldığından da bahsedildi.

Son dönemde popüler olan ‘Nesnelerin İnternet’i konseptinin de güvenlik sorunlarını beraberinde getirdiğini belirten Labris Networks, akıllı televizyon, otomobil, saat, bileklik gibi cihazlara yönelik saldırıların da olabileceğini söylüyor.

Keşfedilen açıklar nedeniyle büyük zararlar yaşatan açık kaynak kodlu yazılımlara güvenin sarsıldığının belirtildiği raporda sık kullanılan bu tip yazılım ve protokollere saldırıların devam edeceği öngörülüyor.

Siber suçlar, pek çok kişiye ve kuruma özellikle de finansal açıdan zarar veriyor. 

Peki, bu problem nasıl çözülebilir? 

25 yıldır dünya çapında proaktif korumada öncü konumda bulunan ESET, ‘suçlular için siber dünya nasıl daha az çekici hale gelir‘ sorusuna cevap bulmaya çalışıyor. Bu bağlamda kurumsal güvenlik eğitimlerine de başladı. 

Interpol'ün de üzerinde en çok mesai harcadığı uluslararası suçlardan biri de yine siber suçlardır. 

Gelecekte bu alanda nasıl düzenlemeler yapılacağını hep beraber göreceğiz. 

Hangi telefonlar alınır

Önümüzdeki hafta Barcelona'da Dünya Mobil Kongresi (WMC) yapılacak. Haliyle mobil telefon sektörünün gözü kulağı orada olacak. 

Özellikle Samsung'un kongrede veya öncesinde nasıl bir çıkış yapacağı merakla bekleniyor. Galaxy S6 modelini burada tanıtabilir. 

Mobil sektörü, her sonbaharda Apple iPhone’nun yeni modeliyle hareketlenir, ilkbaharda da Samsung'un buna vereceği cevaplarla yeniden ivme kazanır. Bu yıl da böyle olacak. 

Cep telefonundaki gelişmeleri merak edenlere; marka model yerine yazılım ve donanımdaki gelişmelere odaklanmalarını tavsiye ederim. Yani iPhone'nun yeni modelinden çok iOS 9.0 yazılımı ne zaman çıkıyor, Android 5.1 Lollipop neler getiriyor? 

Sim kart teknolojisi uzun dönemdir geliştirilmedi. Telefon kadar sim kartların daha kapsamlı hale gelmesini bekliyorum. 

Bunun yanı sıra bilgisayarda Intel neyse, cep telefonunda Qualcomm benzer işleve sahip. Yeni model yerine yeni işlemcilere bakılmasında fayda var. 

Bu bağlamda, Qualcomm, yüksek performanslı ve yüksek hacimli mobil cihazlarda kullanıcı deneyimini ve bağlantı imkânlarını geliştirmeye odaklı dört adet yeni Snapdragon işlemciyi duyurdu. 

Gerçekçi grafikler, olağanüstü kamera, gelişmiş multimedya, sürekli ve düşük güç tabanlı sensörler ile olağanüstü ses deneyimi için yeni işlemcilere bakacaksınız.

Yine de yeni model akıllı cihazlarla ilgili son bilgileri Barcelona'da açıklanmadan burada paylaşayım. 

Galaxy S6, lansman için hazır gelmiş olacak ki, teaser dediğimiz ön reklamları dönmeye başladı. Hatta üçüncü videosu bile yayınlandı. Samsung, The Next Galaxy hesabından yeni ipuçlarını paylaşmaya devam ediyor ama nasıl bir telefon ortaya çıkacağı hâlâ meçhul. 

Her tanıtım videosunda farklı bir simge ile Galaxy S6'yı yansıtan ipuçlarını paylaşan Samsung, son tanıtım videosunda Galaxy S6'nın inceliği üzerinde durdu ve videonun sonunda Galaxy S6'nın yandan görünüşünü vurgulayan bir simge gösterdi.

Gösterilen simge, Galaxy S6'nın Çinli Meizu MX4'ün yandan görünümünü hatırlatan tamamen metal bir tasarımının olacağını şeklinde yorumlanıyor. Meizu MX4 modeli, Çin'deki rekor ön siparişleriyle gündeme oturmuştu. Galaxy S6 ile ilgili bir diğer tahmin de çıkarılamayan batarya olabileceği yönünde. 

Çinli bir markadan başlayınca diğer Çinliler’e de atıfta bulunmazsak, konu eksik kalır. Malum, IBM'den Lenovo bilgisayarları alan Çinliler, bu markaya Motorola'nın telefonlarını da katarak, yeni Lenovo mobil akıllı cihazlarda da var olduklarını gösterdiler. 

Lenovo, akıllı telefon pazarında Türkiye'de olduklarını, 5.5 inç ekranlı orta üst segment akıllı telefonu Vibe Z2'yi tanıtarak yaptılar. 

Buna karşı, Tayvanlı markalar da boş durmuyor. HTC aluminyum kasalı One M8 ile aynı fakat malzemesi plastikten imal edilen One E8 modelini tanıttı.  

Peki, yerli markalarımız ne yapıyor? 

Vestel, Venus modellerinin yeni modellerini merak ediyorum. Pazarlama yönü güçlü Vestel’in, pazarda hedeflediği yüzde 15'lik pay için yeni model çıkarması gerekiyor.

Bir diğer yerli markamız General Mobile de sessizliğini bozdu. Merakla beklenen General Mobile Discovery Elite ile rekabet oyununda olduklarını anlatıyorlar. 

Orta seviyedeki akıllı telefon pazarında bilinen General Mobile, bu sefer performanslı bir ürünle rakiplerine meydan okuyor. 

Telefon pazarı bu kadar hareketli iken Apple, kendinden bahsettirmek için bir altı ay bekler mi? Uzun zamandır konuşulan akıllı saat modeli Apple Watch, için geri sayım başladı. Söylenenlere göre, pahalı bir saat olacak ve Paris sosyetesinin ilgisini çekecek şekilde satışa sunulacak. 

Akıllı ceplerde model ne olursa olsun, siz daima kendi ihtiyacınız olan modellerle yetinin...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi