Fikri Türkel

Fikri Türkel

4G'ye Start Verildi Ama Sorular Bitmedi

4G'ye Start Verildi Ama Sorular Bitmedi

Mobil sektörünün temsilcileri Barcelona'da kendi gündemleriyle uğraşırken, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UHB) 4G ihale sürecini başlatmakla uğraşıyordu.

Bakanlık aniden 4G için toplantı kararı alınca, bazı yöneticiler WMC15'e gitmekten bile vazgeçti. Türk Telekom Grubu CEO'su gibi orada toplantı yapıp hemen dönenler de oldu. Çünkü Türk operatörler için daha önemli olan gündem buydu.

UHB Bakanı Lütfi Elvan, bugün yani 6 Mart itibariyle görevini Seçim Kanunu gereği bırakıyor. Bakanlık nezdinde yılın en önemli olayı kabul edeceğimiz 4G İhalesi şartlarını açıklamak da ona düşerdi. Seçim sonrası çok geç olacaktı ve iki gün önce takvimi açıkladı.

Bu takvime göre, herhangi bir aksilik çıkmazsa, yıl sonuna doğru yatırımlar yapılmaya başlanır ve 4G kullanıma açılabilir. 

Daha önce açılacak frekanslarda sorunlar olduğunu yazmıştım. 800 MHz frekansını televizyon kanalları kullandığı için bu alanın boşaltılması gerekiyordu. Birkaç kanal kalmış olsa da, çoğu frekansını 700 MHz'ye taşıdılar. 

Yeni ihalede 800, 1800, 2100 ve 2600MHz frekansla entegre şekilde kullanılacak. 

Bir de dördüncü bir operatör için ihale açılacak ve o sadece 2600 MHz frekansından hizmet verecek. Kafayı karıştıran durumlardan biri de bu oldu.

Böyle bir talep olduğu için mi, dördüncü operatöre imkân hazırlandı yoksa rekabet şartları bakımından daha sağlıklı mı bulundu?

Bölgesel bir operatör mü olacak, yoksa sadece üniversite, otel gibi kampüslerde mi kullanılacak?

Ayrıca şunu da unutmamak gerekiyor: 3G ihalesinde de dördüncü operatör vardı ama ona talip çıkmamıştı. 

Nasıl bir gelişme olacağını, zaman içinde göreceğiz. 

Hem Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, hem de Turkcell CEO Vekili İlker Kuruöz ve Türk Telekom Grubu CEO'su Rami Aslan ihale sürecinin başlamasından memnun olduklarını açıkladılar.

4G İhalesi sonrası altı yılda Türkiye'nin yüzde 90'ını kapsayan altyapı kurulması bekleniyor. Bunun için her üç operatörün dayanışma içine girmesi gerekecek. Bu ihalenin bir müeyyidesi olması yanı sıra, fiber hatlara sahip Turkcell ile Türk Telekom dolayısıyla Avea’nın mevcut hatlarını Vodafone'a belki de dördüncü operatöre kullandırmalarını bekliyoruz.

Maalesef son yıllarda Türk Telekom, yeni fiber hatlarda yeni yatırımları kısmıştı. 4G'nin yapısı gereği fiber yatırımlar önümüzdeki dönem hızlanacak.

Bir diğer ortak hareket alanı ise, 10 bin nüfuslu alanlarda ortak baz istasyonu mecburiyeti olmasıdır. Bence ortak baz istasyonu keşke bütün alanlarda mecbur olsa.

Yeni ihale operatörlere, Ar-Ge mecburiyeti de getiriyor. Sadece operatörlerin değil, altyapı yatırımlarını üstlenecek Huawei, ZTE gibi Çinli firmalar veya Netaş gibi yerli altyapı şirketleri için de Ar-Ge merkezi kurma zorunluluğu var. 

Netaş, geçenlerde 4G altyapısı ile ilgili ekipmanların test çalışmalarından başarılı sonuçlar almıştı. 

Ankara'da pazarı koklayan uzmanlar göre, 4G ihalesinden en az 3 milyar dolar bir frekans imtiyaz bedeli, toplanması bekleniyor. 

İhale şartnamesinde, metro ve hızlı trenlerin de kapsama alınması bekleniyor. Malum, şimdiki metrolarda data hattı yok. Sebep olarak da belediyelerin baz istasyonlarından yüksek bedeller istemesidir. Bakan Lütfi Elvan, konuya el atacağını ve sorunu çözeceği sözünü verdi.

Malum, 4G, 3G'ye göre en az 10 kat daha hızlı internet imkânı sunacak. Buna göre data aktarımı artacak. Acaba, mobil internet bedelleri, şimdikine göre nasıl olacak? Vergiler ve farklı kesintiler için de Bakanlık yeni düzenleme yapacak mı?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi