Fikri Türkel

Fikri Türkel

Mobil Dünya Kongresi’ndeki Sürprizler

Mobil Dünya Kongresi’ndeki Sürprizler

Teknolojinin baş döndüren hızı, bir kere daha önümüzden geçip gitti. Barcelona şehri, Mobil Dünya Kongresi (MWC) için dünya devlerini bünyesinde toplarken, teknolojinin resmi geçidi de herkesin dikkatini buraya çekiyor.

Nelerin öne çıkacağını kongre öncesi burada yazarak, okuyucularımıza bir avantaj sağladık. Yine de beni şaşırtan gelişmeler oldu.

En büyük sürprizi Türk Telekom Grubu yaptı. Grubun yeni vizyonunu CEO Rami Aslan, orada açıklama ihtiyacı hissetti. Ben orada küresel bir hamle yapmasını, iç pazara yönelik vizyonunu da İstanbul'da paylaşmasını isterdim, yine de Türkiye adına bir hareket oluşturduğunu söyleyebilirim.

Vestel, bundan böyle çok kendinden bahsettirecek. Venus akıllı telefonunun 2. versiyonunu Barcelona'da sergilediğini ama test yapma şansı vermediğini okudum. Grubun biraz daha hızlı olması gerektiğini düşünüyorum. Çünkü HTC One M9’un kongrede tanıtılmasının üzerinden bir hafta geçmeden One M9 Plus versiyonunun bilgileri sızdı. 

MWC 15'de sadece ürün sergileri önemli değildir. Kongredeki sunumlar da en az ürünler kadar ses getiriyor. Dünyanın en büyük kentsel dönüşümü iddiasındayız ama burada akıllı şehirler konusunda konuşacak bir temsilci gönderemiyoruz. Akıllı bankacılık, akıllı tarım veya diğer alanlarda maalesef küresel bir sunum yapacak durumda değiliz. 

Daha önceki programa göre Sony'nin mobil konusunda iddialı sunum yapmayacağı öngörülüyordu. Ancak Sony, Sony Mobile’ın geliştirdiği orta segmentte standartları yeniden belirleyen Sony Xperia M4 Aqua ile şaşırttı. Aynı şekilde, dünyanın en ince ve en hafif tableti olma özelliği taşıyan Sony Xperia Z4 tableti ile gündem oluşturdu. 

Tablet pazarında iPad serisi piyasada ağırlığı oluşturuyor. Geçen yıl Samsung'un tablet serileri büyük ilgi görünce, diğer markalar da bu alana yöneldiler. Bu alana dikkat etmek gerekiyor.

l Biz de Fatih Projesi ve buna bağlı olarak yerli tablet pazarına dikkat çeken yazılarımız oldu. Millî Eğitim Bakanlığı, gelecek yıl öğrencilere dağıtılacak tablet bilgisayarların, Türkiye'de kurulacak bir tesiste yerli üretiminin yapılması için son hazırlıklarını yapıyor. Bu tesis sayesinde dünyaya Türkiye’den tablet gönderilecek. Bunun için 7 şirket gerekli başvuruları yaptığı açıklandı.

Akıllı giyilebilir ürünler konusunda yeterli teknolojik yenilikler yavaş gitmesine karşılık, tasarım konusunda başarılı gelişmeler olduğuna Barcelona'da şahit olduk. Öyle ki, akıllı giyilebilir ürünleri takip etmekte zorlanıyoruz. Apple da akıllı saati Watch'ı bugün kamuoyuna sunacak. Bakalım tasarım mı işlev mi bu alanda kalıcı olacak. 

ApplePay çıktığında, bu teknolojinin diğer hepsinden önemli olduğunu söylemiştim. Samsung Grubu da bu alanda cevap verdi. SamsungPay'i yeni rekabet alanındaki özelliği ile takdir ediyorum. Bence yerli operatörler veya akıllı telefon üreticilerimiz konuya eğilmeli. Dahası SPK veya BBDK, finans alanındaki bu yeni enstrümanı bir an evvel tanımlamalıdır.

Türkiye’nin lider mobil aksesuar markası Ttec, bu yıl Mobil Dünya Kongresi’nde Türkiye’yi temsil eden firmalarımızdan biri oldu. Fuara katılan ilk ve tek Türk mobil aksesuar markası olan Ttec, ürünlerini dünyanın 200 ülkesinden, 90 binin üzerinde üst düzey katılımcının beğenisine sundu. Ttec'in en önemli başarısı, yeni çıkan ürünlerle eş zamanlı aksesuar sunması oldu.

Yandex, Türkiye’de İnternet kullanıcılarının Mobile World Congress’te duyurulan yeni akıllı telefon modellerinden hangilerini en çok merak edip aradığını araştırdı. Yandex’in kongre süresince yapılan aramaları inceleyip yaptığı analizde en çok aranan yeni akıllı telefon modelinin Samsung Galaxy S6 olduğu ortaya çıktı. Samsung Galaxy S6’yı sırasıyla HTC One M9 ve Samsung Galaxy S6 Edge takip etti.

Umarım seneye Barcelona'da asıl sürprizleri yerli markalarımız yapar. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi