Mustafa Baştaş

Mustafa Baştaş

SGK Şeflerine Yapılan Haksızlık Düzeltilmelidir

SGK Şeflerine Yapılan Haksızlık Düzeltilmelidir

Tayfun Koru isimli okuyucumuz, “Üstadım memurken son görevde yükselme sınavı ile şef olmayı nasip etti Allah bize ve maaşım yaklaşık 220 lira kadar düştü... Şükür ki işimizin hakkını vererek çalışmaya gayret ediyoruz lakin bizi idare edenlerin de bu haksızlığa dur demesi gerekmektedir” diyerek uğradıkları haksızlıkla ilgili bizden destek istemektedir.

BU HAKSIZ UYGULAMA NEDEN ORTAYA ÇIKMIŞTIR

Eşit işe eşit ücret verilmesi amacıyla çıkarılan 666 sayılı Kamu Görevlilerinin Mali Haklarının Düzenlenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair KHK maalesef amacına ulaşamamış, tam tersine devlet memurlarının ücretleri konusunda daha fazla karmaşaya neden olmuştur.

İstanbul gibi büyük şehirlerde çalışan SGK memurlarına büyük şehirlerde çalıştıkları için 666 sayılı KHK öncesinde ek bir ödeme yapılmaktaydı. 666 sayılı KHK bu ek ödemeyi kazanılmış hakların korunması için KHK’nın yayımı öncesinde alanların yeni bir göreve atanmalarına kadar almalarına olanak tanımış yeni bir göreve atandıklarında bu haklarının da sona ereceğini düzenlemiştir. SGK’da memur olarak çalışan kişilerin görevde yükselme sınavına girerek şef kadrosuna atanmasını yeni bir göreve atanma olarak kabul eden Maliye Bakanlığı memurluktan şefliğe atanan SGK çalışanlarına şefliğe geçtiği için 30 TL zam yapmış ancak 250 TL tutarındaki ek ödemelerini keserek 220 TL daha az maaş almalarına neden olmuştur. Yani gece gündüz ders çalışarak sınava hazırlanan ve zor bir sınavı kazanarak bir üst göreve atanan şeflerin reel olarak 220 TL daha az maaş alması gibi hukuk garabeti bir durum ortaya çıkmıştır. Kanaatimce Maliye Bakanlığı’nca yapılan yorum hatalıdır. Çünkü görevde yükselme sınavı ile aynı kurumda bir üst göreve atanan bu kişilerin kazanılmış hakları olan büyük şehir farklarının kesilmesi bir hak gaspıdır.

SGK ŞEFLERİNİN HAKLARI VERİLMELİDİR

07.03.2015 tarihinde Sosyal Güvenlik Kurumu Şefleri Derneği’nin düzenlemiş olduğu toplantıya iştirak ederek yaşadıkları sorunları yakından dinlemek nasip oldu. Birçok kurumda olduğu gibi Sosyal Güvenlik Kurumu’nda da şefler birinci derece idareci olarak ön cephede mücadele veren ve sorunları ilk noktada çözmeye çalışan cefakâr kişilerdir.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nda idarecilik yaptığım dönemde sürekli iletişim içinde bulunduğum ve özverili çalışmalarına şahit olduğum SGK şeflerinin yaşadıkları sorunları yakinen bilmekteyim.

Vatandaşların sorunlarını çözmeye çalışırken bir taraftan da işi yapacak yeni atanmış memurlara meslek öğretmeye çalışan, yerine göre bir ağabey, abla gibi davranan çoğu zaman ailelerinden fedakârlık yaparak çalışan cefakâr SGK şeflerinin, sınav kazanarak görevde yükseldikleri için aldıkları aylıklarında yaklaşık 220 TL ücret düşüş olmaktadır. 

SGK personeline sınavla uzmanlık kadrosu verilmesinin gerektiğini ve bu vesileyle özlük haklarının yükseltilmesinin elzem olduğunu daha önceki yazılarımda da vurgulamıştım. Şunu açıkça ifade edebiliriz ki kapsamlı bir sınavı kazanarak şef olan insanların maaşında sadece 30 TL’lik bir artış olması, İstanbul gibi büyük şehirlerde çalışanların ise maaşlarının yaklaşık 220 TL düşmesi bu insanların haklarının açıkça yenmesidir. Bu haksızlığa bir an önce son verilmelidir. 

77 milyon vatandaşa hizmet veren bir kurumun en önemli kadrosu olan şeflerin hali hazırda bir sınavı kazanarak bu göreve gelmeleri nedeni ile uzman kadrosuna atanmayı hak ettikleri kanaatindeyim. Akabinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun tüm çalışanlarına yapılacak sınavlarla uzmanlık kadrosu verildiğinde şeflere 

başuzmanlık kadrosu ihdas edilerek statülerine uygun mali haklar sağlanmalıdır.

Her zaman dediğimiz gibi bir kanunun uygulaması eğer vicdanınızı sızlatıyorsa ya sizin vicdanınızda ya da söz konusu kanunda bir sorun vardır. Zorlu bir sınavı kazanarak daha fazla sorumluluk altına giren ve daha fazla görevi ifa etmesi istenilen şeflerimizin bu mağduriyeti acilen giderilmelidir. Şu an Meclis gündeminde olan torba kanuna yapılacak bir ekleme ile görevde yükselme sınavı sonucu şef kadrosuna atanan personellerin uzmanların özlük haklarına sahip olacaklarına dair bir ekleme yapıldığında bu haksızlık son bulacaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Mustafa Baştaş Arşivi