Cübbeli Ahmet Hoca

Cübbeli Ahmet Hoca

Bugün tekin değil tedbirli olalım

Bugün tekin değil tedbirli olalım

1 senelik belalardan kurtulmak için 2 gece var. Biri Safer ayının son Çarşamba’sıdır, diğeri de Rumi takvime göre Mart’ın ilk Çarşamba’sı. Bu sene bu tarih 17 Mart’a denk geliyor. Bu günlerde tedbirli olalım, çok kargaşalara girmeyelim. 

Bu­gün 17 Mart. Ben bu­nu der­gi­de kaç gün ev­vel yaz­mış­tım. Şim­di ha­ber­le­re çık­mış. “Gök ci­sim­le­ri şöy­le ola­cak, do­ğa olay­la­rı ya­şa­na­ca­k” fa­lan yaz­mış­lar. Oku­du­lar bun­la­rı ya­nım­da. Biz ev­li­ayul­la­ha ta­bi­yiz de­dim. Ev­li­ya­ul­la­hın ki­ta­bın­da bir şey gör­dü­ğü­müz za­man biz ona ba­ka­rız. Ama ta­bi şim­di bu­nu tas­dik eden ha­va­dis­ler çı­kı­yor. 17 Mar­t’­ı 18’e bağ­la­yan ge­ce Ru­mi tak­vi­me gö­re Mar­t’­ın ilk Çar­şam­ba­’sı. Ru­mi tak­vim 12-13 gün oy­nar. Es­ki tak­vim­de­ki Mart ya­ni. Ha­ni “Es­ki Mart çık­ma­dı­” der­ler ya es­ki­ler. Mi­la­di tak­vi­me gö­re Ni­sa­n’­ın 10’u ol­muş adam “Ni­san gel­di ni­ye do­nu­yo­ruz?” di­yor. Es­ki­ler de “Es­ki Mart çık­ma­dı ki­” der­ler­di.

BAS­TON­LA UÇAK DÜ­ŞÜ­RÜ­YOR

1 se­ne­lik be­la­lar­dan kur­tul­mak için 2 ge­ce var. Bi­ri Sa­fer ayı­nın son Çar­şam­ba­’sı­dır, di­ğe­ri de öbür he­sap­la Mar­t’­ın ilk Çar­şam­ba­’sı. Bu 17 Mar­t’­a denk ge­li­yor. Eş Şan­ki­ti Haz­ret­le­ri bü­yük âlim, bü­yük ve­li. 100 se­ne fa­lan ev­vel ve­fat et­ti. Be­nim ki­tap­la­rım­da onun eser­le­rin­den çok kay­nak var. On­da­ki ha­vas il­mi çok kuv­vet­li. Mo­ri­tan­ya­’yı kur­ta­ran, Fran­sız iş­ga­lin­den ha­las eden zat­tır. Fran­sız uçak­la­rı­nı bas­to­nuy­la oku­ya­rak dü­şü­rür­müş. Si­lah­la de­ğil, ha­vas­la Al­la­h’­ın zik­riy­le Mo­ri­tan­ya­’yı kur­ta­ran bü­yük ve­li. Bu mü­ba­rek za­tın eş­siz ese­rin­de ge­çi­yor. 17 Mart Sa­lı­’yı 18 Mart Çar­şam­ba­’ya bağ­la­yan ge­ce­de oku­na­cak­lar var. Ben si­zi Al­lah için se­vi­yo­rum, be­la ba­şı­nı­za gel­me­sin di­ye oku­ma­nı­zı is­ti­yo­rum. Ak­şam na­ma­zı­na mü­te­aki­ben yat­sı­yı kıl­ma­dan bit­me­si la­zım. Ak­şam na­ma­zın­dan son­ra 1 se­ne­lik be­la­lar­dan ko­run­mak için okun­ma­lı. Önü­müz­de­ki gün­ler sı­kın­tı­lı ola­bi­lir. Bu gün­ler­de ted­bir­li ola­lım, çok kar­ga­şa­la­ra gir­me­ye­lim. 

TAV­Sİ­YE­YE UYA­LIM

Nas­red­din Ho­ca'nın ka­rı­sı­nın tav­si­ye­si­ne uya­lım. Köy­de “Ka­rı­sın­dan kork­ma­yan­lar bu ta­ra­fa bu­yur­sun, kor­kan­lar şu ta­ra­fa­” de­di­ler.  Her­kes kor­kan ta­ra­fa geç­ti, Nas­red­din Ho­ca tek ba­şı­na du­ru­yor. “Ho­cam sen ka­rın­dan kork­mu­yor mu­sun?” de­di­ler. Ho­ca da “Ka­rım ba­na çı­kar­ken tem­bih et­ti, ka­la­ba­lı­ğa ka­rış­ma di­ye. Si­zin ora­sı da çok ka­la­ba­lık ol­du­” de­di.

OKUN­MA­SI GE­RE­KEN­LER

Şim­di ka­la­ba­lık­la­ra ka­rış­ma­ya­lım. Sa­lı ve Çar­şam­ba gü­nü te­kin de­ğil. Sa­lı­’nın ak­şa­mın­dan son­ra dik­kat­li ola­lım. Sa­lı­’yı Çar­şamba­’ya bağ­la­yan ge­ce 12 ke­re bes­me­ley­le Fa­ti­ha-i Şe­ri­fe oku­yo­ruz. Ara­da dün­ya ke­la­mı ko­nuş­mak yok. Hız­lı hız­lı oku­ma­yın lüt­fen. 

Gü­cü­nüz yet­ti­ği ka­dar düz­gün oku­yun. Ara­da dün­ya ke­la­mı ko­nu­şur­sa­nız ba­tıl olur. 12 Fa­ti­ha-i Şe­ri­fe­’den son­ra 100 ke­re “Bis­mil­lâ­hil­le­zi lâ ye­dur­ru ma­’as­mi­hi şe­y’­ün fil er­di ve lâ fis­se­mâ­i ve hü­ves-se­mi­’ul ali­m” du­ası­nı oku­yo­ruz. 100 ke­re bi­raz za­man alır. 

Her ge­ce 3 ke­re kur­ta­rı­yor ama bu ge­ce 100 ke­re oku­mak la­zım. Evet, sı­kın­tı var." On­dan son­ra 100 ke­re “Lâ hav­le ve lâ kuv­ve­te il­lâ bil­lâ­hil aliy­yil azî­m” oku­yo­ruz. Da­ha son­ra 27 ke­re “İn­nâ en­zel­nâ­hü fî ley­le­til­kadr. Ve mâ ed­râ­ke mâ ley­le­tül­kadr. Ley­le­tül­kad­ri hay­rün min el­fi­şehr. Te­nez­ze­lül­me­lâ­ike­tü ver­rû­hu fî­hâ bi-iz­ni Rabb'ihim, min kül­li emr. Se­lâ­mün, hi­ye hat­tâ mat­le'il fec­r” oku­yo­ruz. 

Hep­sin­de Bes­me­le var. Ara­da dün­ya ke­la­mı ko­nu­şur­san Eu­zu Bes­me­le ile baş­la­ya­cak­sın. 

Su­re­le­rin baş­la­rın­da mut­la­ka oku­na­cak, Bes­me­le­siz oku­ma­yın. Son­ra 100 ke­re “Ya Hâ­li­ku­”, 100 ke­re de “Süb­bu­hun Kud­dü­s” çe­ke­ce­ğiz. 1 ke­re de Sa­lat-ü Se­lam çe­ke­ce­ğiz. 

HA­DİS­Çİ­LER SA­KİN OL­SUN!

Biz şim­di bu­na ha­dis de­me­dik. Bi­zim ha­dis­çi­ler he­men kay­na­ğı­nı araş­tır­ma­ya baş­la­ya­cak. Ha­dis de­me­dim kar­de­şim, ha­re­ke­te geç­me sa­kin ol. Bu kay­nak Ev­li­ya­ul­la­hın re­is­le­rin­den, ku­tup­la­rın­dan bi­ri­nin. Adam Mo­ri­tanya­’yı ba­ğım­sız­lı­ğa ka­vuş­tur­muş, gir in­ter­ne­te bak. Ev­li­ya­ul­lah, bas­to­nuy­la uçak­la­rı dü­şü­rü­yor. Bu ev­li­ya “Ba­na il­ham olun­du­” di­yor. Ben bu­na ina­nı­yo­rum ve amel edi­yo­rum. Za­ra­rı var mı oku­nan ayet­le­rin?! Ha­dis de­me­di­ğim için ha­dis kay­na­ğı ara­ma­sın­lar bi­zim ha­dis­çi­ler. Bu ha­dis de­ğil, ev­li­ya­ul­la­hın zu­hu­ra­tı­dır. Bi­zim Efen­di Haz­ret­le­ri ev­li­ya­ul­lah­tan ge­len şe­yi ay­nen ka­bul eder ve amel eder. Biz böy­le gör­dük bü­yük­le­ri­miz­den. Onun için siz­le­re de tav­si­ye edi­yo­rum. 

AL­LA­H’­IN ZİK­Rİ KA­LE­DİR

Bü­yük teh­li­ke­ler ola­bi­lir. Siz ken­di­ni­zi, ço­luk ço­cu­ğu­nu­zu, ni­ye­ti­ni­zi alın. Oku­ya­bi­len­le­re mut­la­ka oku­tun. Der­gi­de de 80 ve 81. Say­fa­lar­da ya­zı­yor. Ak­şam­dan son­ra okun­ma­lı­dır. Ca­mi­de ol­san da­ha gü­zel olur, yat­sı­ya ka­dar bi­ter za­ten. Yat­sı­yı da ce­ma­at­le kı­lar­sın. Al­lah bü­tün be­la­la­rı üze­ri­niz­den, ai­le­niz­den kal­dı­rır. Böy­le­ce ge­le­cek be­la­la­ra kar­şı tedbiri­mi­zi ala­lım, kal­ka­nı­mı­zı ku­şa­na­lım, si­pe­ri­mi­ze gi­re­lim. Al­la­h’­ın zik­ri ka­le­dir. Bu ka­le­ye gi­re­lim ve dün­ya ahi­ret be­la­la­rın­dan, gök­ten yer­den ge­le­cek­ler­den ko­ru­na­lım.

KUPON iLE HEDiYE CAiZ Mi?

Gazetelerin kupon ile verdikleri hediyelerin caiz olup olmamasında tek şart vardır. Eğer o hediye için gazeteye normal fiyatından bir kuruş bile fazla ödeniyorsa caiz olmaz. Ancak gazetenin normal fiyatında bir artış yoksa herhangi bir mahsur da yoktur.

Bir gazete kuponla bir hediye veriyorsa bunun caiz olup olmamasında şu şart vardır. İster umre olsun, ister araba olsun, eğer o kupondan dolayı gazeteye ilave bir kuruş bile fazla veriliyorsa o caiz değildir. 

Ama o kuponun olduğu gazete her zaman ki normal fiyatında ise, hiçbir artış söz konusu değilse o zaman zaten gazeteyi almış oluyor. 

Ama normalde gazete almayıpta sırf o hediye için o gazeteyi almaya başladıysa o ayrı bir şey. Dolayısıyla gazetenin verdiği ürün için cüzi bile olsa ilave bir para veriliyorsa, bu fark bunu caiz kılmaz. Ama gazetenin fiyatına dâhil ise çekiliş de, kura da caizdir. 

SÜNNETTE VAR

Çekiliş ve kura sünnette vardır. Bu harama girmiyor. İlave bir para olduğunda caiz olmadığını söylüyor fıkıhçılar. Gazete okuyucularına “Kura çekeceğim şu kadar kişiye şu hediyeyi vereceğim” diyebilir. 

Bu hediye mahiyetindedir. Senin hediye verme hakkın onun da kabul etme hakkı var. 

TEŞVİK AMAÇLI

Normalde gazeteyi almayan adam, sırf o hediye için gazeteyi alsa da caizdir. Çünkü bu uygulama teşvik için yapılıyor. Bir başka gazete de herkese kupon karşılığında Kur’an verebilir. Bunda mahsur yok. Öbürü de “Herkese veremem. Param yetmiyor. Kura ile çekiliş yapacağım” diyor. 

Fıkıhçılar buna da caiz diyor.  

Ayet-i Kerime

“…Nefse ve ona birtakım kabiliyetler verip de iyilik ve kötülüklerini ilhâm edene yemin ederim ki; nefsini kötülüklerden arındıran kurtuluşa ermiş, onu kötülüklere gömen 
de ziyân etmiş, hüsrâna uğramıştır.” (Şems, 7-10)

Hadis-i  Şerif

Ümmetime ağır gelmeyecek olsaydı, hiçbir seriyyeden geri kalmaz, hepsine katılırdım. Allâh yolunda şehîd olmak, sonra diriltilmek tekrar şehîd olmak yine diriltilip tekrar şehîd olmak isterdim.” (Buhârî, Îman, 26; Müslim, İmâre, 103, 107)

TEFSiRSiZ COK TEHLiKELi

Kur’an mealinin tefsirli olması lazım. Tefsirsiz mealler çok sıkıntı çıkarıyor. Çünkü Kur’an’da bazı ayetler var ki “İçki de, kumar da insanlara faydalar var” diyor. Bakara Suresi’nde böyle bir ayet var. Sen şimdi bu ayeti “Bu evvelce, ilk zamanda böyleydi sonra nesh edildi,” demezsen, "Ey İnananlar! İçki, kumar,putlar ve fal okları şüphesiz şeytan işi pisliklerdir, bunlardan kaçının ki saadete eresiniz." 
(Mâide, 5/90) ayetiyle nesh edildiğini belirtmezsen adam “Vay anasını içki de ne faydalar varmış. Ayette bile yazıyor” der. Dolayısıyla Kur’an-ı Kerim’in tefsirsiz okunması çok tehlikelidir, hatta haram bile diyebiliriz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cübbeli Ahmet Hoca Arşivi