Fikri Türkel

Fikri Türkel

Turkey Markası Sahneye Çıkmaya Hazır

Turkey Markası Sahneye Çıkmaya Hazır

Ül­ke mar­ka de­ğe­ri­mi­zi yük­selt­mek üze­re baş­la­tı­lan "Tur­key" mar­ka­sı yol­cu­lu­ğu Ey­lül 2014'den be­ri ha­zır­la­nı­yor. Önü­müz­de­ki ay büt­çe­si de çı­ka­cak ve rek­lam­lar dön­me­ye baş­la­ya­cak.

"Tur­key (Tür­ki­ye) Mar­ka­sı" sü­re­ci­ni iki yıl­dan be­ri ta­kip edi­yo­rum. He­ye­can duy­du­ğum bir olay ama içi­mi ra­hat­la­tan ge­liş­me­ler ol­mu­yor. Bun­dan son­ra­ki sü­re­cin be­ni olum­lu yön­de şa­şırt­ma­sı­nı bek­li­yo­rum.

Ma­lum, Tur­key mar­ka­sı yö­ne­ti­mi­ni, Tür­ki­ye İh­ra­cat­çı­lar Mec­li­si'ne (TİM) ver­di­ler. 

TİM Baş­ka­nı Meh­met Bü­yü­kek­şi ile ge­çen haf­ta İz­mir'de soh­bet et­tik ve mar­ka­nın yol­cu­lu­ğu­na yö­ne­lik ye­ni ha­ber­le­ri al­dık.

Tur­key mar­ka­sı­nın iç ge­nel­ge­si çık­mış du­rum­da. Fın­dık Ta­nı­tım Gru­bu, Na­ren­ci­ye Ta­nı­tım Gru­bu gi­bi on­lar­ca ta­nı­tım gru­bu var. Bun­la­rın ih­ra­cat­tan ge­len büt­çe­le­ri bu­lu­nu­yor. Grup­lar, şim­di­ye ka­dar ta­nı­tım büt­çe­le­ri­nin yüz­de 90'ını yurt ­dı­şın­da har­ca­mak zo­run­day­dı. 

Ye­ni ge­nel­ge ile bu grup­la­rın büt­çe­le­ri­nin önem­li bir kıs­mı ar­tık Tur­key mar­ka­sı için kul­la­nı­la­cak. Ni­san ayın­da da büt­çe net­le­şe­cek. 

Pe­ki, büt­çe na­sıl har­ca­na­cak?

Tür­ki­ye'de iyi bir büt­çe or­ta­ya çı­kın­ca, ona göz di­ken çok olur. Tur­key mar­ka­sı­nın ba­şa­rı­sı, asıl bun­dan son­ra­ki rek­lam ve et­kin­lik­ler­le ken­di­ni gös­te­re­cek.

Büt­çe, Tür­ki­ye'nin yurt­ dı­şı ta­nı­tı­mın­da kul­la­nı­la­cak. Amaç, Tür­ki­ye'nin ül­ke iti­ba­rı­nı ar­tı­ra­cak ta­nı­tım­lar­la bi­rim ih­raç fi­ya­tı­mı­za de­ğer kat­mak.

Ma­lum, Tür­ki­ye ih­ra­ca­tı­nın ki­log­ram fi­ya­tı 1.6 do­lar. Me­se­la, gi­yim eş­ya­sın­da Bang­la­deş'in ki­lo ih­ra­cat fi­ya­tı 12 do­lar­ken, Tür­ki­ye'nin fi­ya­tı 25 do­lar. Bu ba­şa­rı gi­bi gö­rü­le­bi­lir ama İtal­ya'nın ki­lo ba­şı gi­yim ih­ra­ca­tı­nın 50 do­lar ol­du­ğu­nu unut­ma­ya­lım. 

Büt­çe çı­kın­ca, ajans­lar kon­ku­ra çı­ka­cak ve yurt­dı­şın­da ne­yi na­sıl an­la­ta­ca­ğı­mız tar­tı­şı­la­cak. Han­gi ül­ke­de, he­def kit­le­ye ne me­saj ve­ri­le­ce­ği se­çi­le­cek. Son­ra­ki adım ise, han­gi ül­ke­de han­gi mec­ra se­çi­le­ce­ği be­lir­le­ne­cek. 

Ma­lum sos­yal med­ya güç­lü bir dal­ga ola­rak ge­li­yor. Bu nok­ta­da di­zi film­ler yi­ne gün­de­me ge­le­cek gi­bi gö­rü­nü­yor. 

Baş­ba­kan Ah­met Da­vu­toğ­lu, ye­ni eko­no­mik pa­ke­ti açık­lar­ken, bir de­ta­ya da yer ver­di: Yurt­dı­şın­dan mar­ka alım­la­rı­na des­tek ve­re­cek­le­ri­ni söy­le­di. Mar­ka alım­la­rı­na bağ­lı ola­rak, na­sıl bir stra­te­ji iz­le­ne­ce­ği­nin de bu sü­reç­te net­le­şe­ce­ği­ni umu­yo­rum.

Ya­ni ba­zı ül­ke­le­re "Ya­tı­rı­mı Keş­fet", bir baş­ka­sı­na "Eği­ti­mi Keş­fet", bir baş­ka böl­ge­de­ki ül­ke­ler­de ise "Gi­yi­mi Keş­fet" di­ye rek­lam­lar çı­ka­bi­lir...

Ma­lum "Tür­ki­ye Po­tan­si­ye­li Keş­fet" mot­to­su, rek­lam­la­rı yön­len­di­re­cek gi­bi gö­rü­nü­yor.

Rek­lam sü­re­ci de­vam eder­ken, bir baş­ka ge­liş­me da­ha ya­şa­nı­yor.

Yurt­ dı­şın­da Ti­ca­ret Ofis­le­ri açı­la­cak. Ti­ca­ret Ofis­le­ri­’nin ne­re­ler­de açı­la­ca­ğı ve ne gi­bi fonk­si­yon yük­le­ne­ce­ği be­lir­len­me­di.

İlk ola­rak 10 ül­ke­de açı­la­cak, Ti­ca­ret Ofis­le­ri için Eko­no­mi Ba­kan­lı­ğı­’na kar­şı TİM fark­lı on ül­ke öner­di. Or­tak lis­te­nin de se­çim­den ön­ce açık­lan­ma­sı bek­le­ni­yor. 

Ma­lın ih­ra­cat fi­ya­tı­nı ar­tı­ran üç önem­li öge var: Ül­ke mar­ka­sı, ta­sa­rım ça­lış­ma­la­rı ve tek­no­park gi­bi özel üre­tim mer­kez­le­ri...

2023 yı­lı ih­ra­cat he­def­le­ri­miz ma­lum: 500 mil­yar do­lar ih­ra­cat ya­pa­ca­ğız. 

Şim­di sek­tör­ler ken­di bi­rim ih­ra­cat he­def­le­ri­ni açık­la­ya­cak. Ya­ni Tür­ki­ye, ih­ra­cat bi­rim fi­ya­tı­nı 3 do­lar ci­va­rı­na çı­ka­rır­ken, sek­tör­ler de bi­rim fi­yat­la­rı­nı be­lir­le­ye­cek.

Gi­yim, de­ri, ma­den, oto­mo­tiv, sa­vun­ma sa­na­yi gi­bi her alan için ye­ni ih­ra­cat bi­rim fi­yat­la­rı da bu yıl için­de açık­la­na­cak. 

Öl­çü­le­bi­len he­def­ler­le ih­ra­ca­tı­mız­da da­ha sağ­lık­lı ge­liş­me­ler ya­şan­ma­sı bek­le­ni­yor. Yı­lın üç ayın­da ih­ra­ca­tı­mız­da kıs­mi dü­şüş­ler ya­şa­nı­yor. Av­ru­pa böl­ge­sin­de bu ay da dü­şüş ya­şa­na­bi­lir. 

Bu sü­reç­te Tür­ki­ye mar­ka­sı üze­ri­ne ya­pı­la­cak her ça­lış­ma önem arz edi­yor. 

Ba­ka­lım po­tan­si­yel­le­ri­mi­zin keş­fin­de ye­ni sü­reç ne­ler ge­ti­re­cek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Fikri Türkel Arşivi