Prof. Dr. Orhan Çeker

Prof. Dr. Orhan Çeker

Münafık Tip (IV)

Münafık Tip (IV)

Mü­na­fık ti­pin özel­lik­le­ri­ni ön­ce­den yaz­dık­la­rı­mız­dan iti­ba­ren diz­me­ye de­vam ede­lim:

9. Mü­na­fık tip iş ba­şı­na ge­ti­ril­di­ği, ken­di­si­ne yet­ki ve­ril­di­ği za­man ya­pa­ca­ğı en önem­li iş­ler­den iki­si “fe­sad çı­kar­ma­da aşı­rı gay­ret gös­te­re­rek eki­ni ve nes­li boz­ma­k”, olur. Rab­bi­miz Tea­la Ku­r’­an’­ın­da şöy­le bu­yu­rur: “(O mü­na­fık ki­şi) yüz çe­vir­di­ği/yet­ki­li ol­du­ğu za­man yer yü­zün­de fe­sad çı­kar­mak, eki­ni ve nes­li boz­mak için ko­şar du­rur. AL­LAH fe­sa­dı sev­me­z” (Ba­ka­ra:205). Mü­na­fı­ğın en be­lir­gin gay­re­ti bu ko­nu­lar­da ol­mak­ta­dır. Ekin­den mak­sad ta­bi­i ki sa­de­ce ekin, buğ­day, ar­pa­… de­ğil. Bu ke­li­me tüm zi­ra­ati ifa­de edi­yor ol­ma­lı. De­mek ki mü­na­fık tip zi­ra­î mah­sul­le­ri ya­ra­tıl­dı­ğı şek­lin­den çı­ka­rır, baş­ka baş­ka şe­kil­le­re so­kar, üs­te­lik bu­nun so­nu­cun­da in­san­lar fay­da sağ­la­maz, ak­si­ne in­san­lar ge­rek bi­yo­lo­jik ge­rek psi­ko­lo­jik ve ge­rek­se ge­ne­tik/ya­ra­tı­lış açı­sın­dan çok cid­di za­rar­lar gö­rür. 

Ay­nı şe­kil­de mü­na­fık tip nes­li de boz­ma­ya son de­re­ce gay­ret eder. Ekin ve ne­sil üze­rin­de ya­pı­lan ça­lış­ma­lar­da bu fe­sad ni­ye­tin et­ki­si­ni in­san­lık adı­na kır­mak in­sa­ni gö­re­vi­miz­dir. Ya­ni mü­na­fık tip in­san­lık hay­rı­na bir dü­şün­ce­ye ve ey­le­me ni­yet­li de­ğil­dir. Ta­bi­i ki mü­na­fık bu ak­lı yi­ne şey­tan­dan al­mak­ta­dır (Ni­sa: 118-119). Za­ma­nı­mız­da olup bi­ten­le­re ib­ret­le ba­kın. Mü­na­fık ti­pin bu son de­re­ce fe­sad ey­lem­le­ri­ni çok ba­riz gö­re­cek­si­niz. Bi­ze dü­şen şey bu çe­şit ey­lem­le­re hem kar­şı çık­mak hem bu ey­lem­ler için­de ol­ma­mak. Unut­ma­ya­lım ki emr-i ma’­rûf- nehy-i mün­ker üze­ri­mi­ze farz kı­lın­mış­tır.

10. Mü­na­fık tip gü­zel ge­çin­me sö­zü­nü hiç sev­mez. Hem ken­di­si ge­çim­siz­dir hem de gü­zel ge­çi­me en­gel olur. İn­san­la­rın gü­zel ge­çi­ni­yor ol­ma­sı onun kim­ya­sı­nı da­ha da bo­zar. Za­ten de kim­ya­sı bo­zuk­tu. Alem­le­rin Efen­di­si mea­len öy­le bu­yu­rur: Mü­na­fık ge­çin­mez, ge­çin­me­ye de en­gel olur. Bu­na kar­şı­lık mü’­min tüm­den ge­çim­dir ve ken­di­siy­le gü­zel ge­çi­ni­len­dir. Gü­zel ge­çin­me­yen­de ha­yır yok­tur. Öy­ley­se ge­çim­siz ve mı­zık­çı­lık ya­pan­lar­da ni­fak özel­li­ği var­dır. Gü­zel ge­çin­mek gay­ret is­te­yen zor bir özel­lik­tir. Çün­kü gü­zel ge­çin­mek için di­ğer­le­ri­ne kar­şı sa­bır­lı ve fe­da­kâr ol­ma­yı ge­rek­ti­rir. Bu da zor iş­tir. İş­te mü’­min bu zor işe ta­lip olur.

11. Mü­na­fık tip, Pey­gam­be­rin pey­gam­ber ol­du­ğu­nu, ona   AL­LAH’­tan va­hiy gel­di­ği­ni bi­lir ama bu­na rağ­men inan­maz. Bu özel­lik ehl-i kti­ap tip­te de ala­sıy­la var­dır. Ku­r’­an 2 yer­de Ehl-i ki­ta­bın, Pey­gam­be­ri­mi­zin, da­ha ön­ce tüm pey­gam­ber­ler ta­ra­fın­dan ha­ber ve­ri­len, is­mi bi­le söy­le­nen ve müj­de­le­nen son pey­gam­ber ol­du­ğu­nu ken­di ço­cuk­la­rı­nı ta­nır gi­bi ta­nı­yor ve bi­li­yor ol­duk­la­rı­nı ha­ber ver­mek­te­dir (Ba­ka­ra: 146, En’­am: 20). Mü­na­fık­ta da ay­nı özel­lik var­dır. Çün­kü ehl-i ki­tap ve özel­lik­le ya­hu­di tip ona akıl ho­ca­lı­ğı yap­mak­ta­dır. Mü­na­fık için Rab­bi­miz şöy­le bu­yu­ru­yor: “Mü­na­fık­lar, için­de­ki (bo­zuk ni­yet­le­ri) açı­ğa vu­ran bir su­re in­di­ri­lir di­ye çe­ki­nir du­ru­r…­” (Tev­be: 64). Şu işe ba­kın ki bin­ler­ce yıl ön­ce­sin­den be­ri in­san­lar son pey­gam­ber hak­kın­da bil­gi­len­di­ril­miş­ler, ke­sin bil­gi­le­ri var ama iman et­mi­yor­lar. He­le mü­na­fık. İman et­ti­ği­ni söy­lü­yor, Müs­tes­na in­san Mu­ham­med a.s’­ı gö­rü­yor, ar­ka­sın­da na­maz kıl­ma ni­me­ti­ne eri­yor ama yi­ne de iman et­mi­yor. En bü­yük na­sip­siz­lik iş­te bu­dur. Bu ba­kım­dan en na­sip­siz tip mü­na­fık ve ehl-i ki­tap tip­tir di­yo­ruz. Bir de şu­nu ke­sin ola­rak an­lı­yo­ruz ki iman bil­gi işi de­ğil, na­sip işi­dir. Bun­dan da­ha kö­tü bir du­rum dü­şü­ne­mi­yo­rum. AL­LAH TEA­LA RAB­Bİ­MİZ biz­le­ri na­sip­siz ey­le­me­sin. Dün­ya ve ahi­ret sa­ade­ti ve afi­ye­ti di­le­ye­lim. Du­a ve Se­lam ile...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
Prof. Dr. Orhan Çeker Arşivi