Selçuk Özdağ

Selçuk Özdağ

Cumhurbaşkanı ve Kürt Meselesi

Cumhurbaşkanı ve Kürt Meselesi

Cum­hur­baş­ka­nı Sn. Er­do­ğa­n’­ın “Kürt me­se­le­si yok­tu­r” sö­zü  cid­di tar­tış­ma­la­ra ne­den ol­du. Özel­lik­le Kürt­çü, ay­rı­lık­çı cep­he­nin krip­to ya­zar­la­rın­dan iti­raz­lar yük­sel­di. Bu iti­raz­lar dik­kat­le tet­kik edil­di­ğin­de so­ru­na bir de­mok­ra­tik­leş­me me­se­le­si ola­rak ba­kıl­ma­dı­ğı, ta­ma­men ba­ğım­sız­lık/ay­rı­lık ek­se­nin­de ba­kıl­dı­ğı gö­rü­le­cek­tir.

Över­ken de, ye­rer­ken de vic­da­nı el­den bı­rak­ma­mak la­zım. Ge­çen 13 yıl bo­yun­ca   hiç­bir şey ya­pıl­ma­dı­ğı­nı söy­le­mek için an­cak vic­dan­sız ol­mak ge­re­kir. Bu­gün kol­luk­ta kim­se ar­tık kö­tü mu­ame­le gör­dü­ğü­nü söy­le­ye­mi­yor, fai­li meç­hul ci­na­yet­ler dö­ne­mi ka­pan­dı, kim­se­nin mah­ke­me ka­ra­rı ol­ma­dan ev ve­ya iş ye­ri aran­mı­yor, okul­lar­da Kürt­çe, Za­za­ca seç­me­li ders ola­rak oku­tu­lu­yor, bu dil­ler­le ti­yat­ro,si­ne­ma yap­ma­nın önün­de hiç­bir en­gel yok, Te­le­viz­yon ve rad­yo­lar­da fark­lı dil ve leh­çe­ler­le 24 sa­at ya­yın yap­mak müm­kün. Bu­gün gü­ya ile­ri de­mok­ra­si­ler­le yö­ne­til­di­ği söy­le­nen ül­ke­ler­de bi­le bu öl­çü­de bir ya­yın ser­bes­ti­si söz ko­nu­su de­ğil. (Al­man­ya, Yu­na­nis­tan ve Bul­ga­ris­tan gi­bi ül­ke­ler­de­ki uy­gu­la­ma­la­ra ba­kı­nız) Bü­tün bu ger­çek­ler or­ta­da du­rur­ken hiç­bir şey ya­pıl­ma­dı, Kürt so­ru­nu öte­le­ni­yor, Kürt­ler bir de­fa da­ha kan­dı­rı­lı­yor de­mek an­cak ha­in­lik ve vic­dan­sız­lık­la izah edi­le­bi­lir. Bu tür ya­yın­la­rın ama­cı, ül­ke­yi bö­lün­ce­ye ka­dar,  böl­ge­de bir tat­min­siz­lik ve al­da­tıl­mış­lık duy­gu­su­nun sür­me­si­ni sağ­la­mak, bu şe­kil­de çö­zü­mü ay­rı­lı­ğa bağ­la­mak­tır.

Ola­ya vic­dan pen­ce­re­sin­den ba­kıl­dı­ğın­da bun­ca adı­ma, bun­ca dü­zen­le­me­ye rağ­men ver­di­ği söz­le­ri ye­ri­ne ge­tir­me­ye­nin PKK cep­he­si ol­du­ğu bel­li­dir. Baş­ta ve­ri­len si­lah bı­rak­ma ve ül­ke dı­şı­na çık­ma sö­zün­de du­rul­ma­mış, iyi ni­yet­le baş­la­tı­lan bir sü­reç ör­güt­sel ya­yıl­ma için bir fır­sat ola­rak de­ğer­len­di­ril­miş­tir. Hü­kü­met sü­re­ce ha­lel gel­me­sin di­ye ola­ğa­nüs­tü dik­kat gös­te­rir­ken, PKK ve uzan­tı­sı çev­re­ler ye­ni mev­zi­ler el­de et­mek için ola­ğa­nüs­tü ça­ba har­ca­mış­lar­dır. Kal­dı ki, si­lah bı­rak­mak sa­de­ce ey­lem yap­ma­yı bı­rak­mak de­mek de­ğil­dir, içi­ne ör­güt­sel fa­ali­yet­le­re ara ver­mek, bö­lü­cü­lük yap­ma­mak, hal­kı kış­kırt­ma­mak, kin ve nef­ret üret­me­mek, pa­ra­lel ya­pı­lar üret­me­mek de gir­mek­te­dir. PKK bun­la­rın han­gi­sin­den vaz geç­miş­tir? Hiç bi­rin­den! Bir ta­raf sü­rek­li adım atar­ken di­ğer ta­ra­fın sü­rek­li mev­zi ka­zan­ma­ya ça­lış­ma­sı ba­rış de­ğil da­ha bü­yük kav­ga­lar için­dir.

Bu ba­kım­dan sn. Cum­hur­baş­ka­nı­nın söz­le­ri de­ğer­len­di­ri­lir­ken  on yıl ön­ce / son­ra  mu­ha­se­be­si ya­pı­la­rak  de­ğer­len­di­ril­me­li­dir. Tür­ki­ye böy­le bir de­mok­ra­tik or­ta­ma doğ­ma­mış­tı, bü­tün bu iyi­leş­tir­me­ler son yıl­lar­da alı­nan risk­le­rin bir ürü­nü­dür. He­def bu ül­ke ço­cuk­la­rı­nın ka­nı­nın dö­kül­me­me­si, her­ke­sin ba­rış ve hu­zur için­de bir ara­da ya­şa­ma­sı­dır. Yok­sa Tür­ki­ye bir te­rör ör­gü­tü ile ne mü­ca­de­le et­me­ye­cek ka­dar aciz, ne de  ma­sa­da otur­ma­ya mah­kum­dur. Bu ül­ke bin ta­ne te­rör ör­gü­tü­nü ve on­la­rın uzan­tı­la­rı­nı ye­ne­cek gü­ce ha­iz­dir. An­cak önem­li olan me­se­le­le­rin ön­ce­lik­le sulh ve sü­ku­net­le çö­zül­me­si­dir. Dö­kü­len her dam­la kan ki­me ait olur­sa ol­sun bu ül­ke in­san­la­rı­nın ka­nı­dır. Me­se­le­ye biz ve on­lar za­vi­ye­sin­den ba­ka­rak  iki­lik çı­kar­mak kim­se­ye fay­da sağ­la­maz. İki­lik­le yo­la çı­kan­la­rın va­ra­ca­ğı yer ay­rış­ma ve bö­lün­me­dir. Çö­züm sü­re­ci­nin ama­cı as­la bu de­ğil­dir. Bu sü­reç­ten  ay­rı bir dev­let, ay­rı bir si­ya­si ya­pı uma­rak yo­la çı­kan­lar ya­nıl­dık­la­rı­nı er geç an­la­ya­cak­lar­dır. Evet,çö­züm sü­re­cin­de üni­ter bir dev­le­tin ya­pa­bi­le­ce­ği her dü­zen­le­me ya­pıl­mış, so­ru­nun de­mok­ra­tik­leş­me­ye ba­kan veç­he­si bit­miş­tir. Bit­me­miş­tir di­yen­ler ay­rı­lı­ğı, bö­lün­me­yi, par­ça­lan­ma­yı he­def­le­yen­ler­dir. Sn. Cum­hur­baş­ka­nı­nın tes­pi­ti doğ­ru­dur!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Selçuk Özdağ Arşivi