Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

Üç-Beş Şamatayla Büyü Bozulmaz!

Üç-Beş Şamatayla Büyü Bozulmaz!

Ge­nel se­çim­le­re 67 gün ka­la, te­men­ni­ler­le tah­lil­ler bir­bi­ri­ne ka­rış­mış du­rum­da. Ar­zu­la­rı­nı kö­şe­le­ri­ne ‘si­ya­si ana­li­z’ ola­rak yan­sı­tan ka­lem sa­hip­le­ri ve is­te­dik­le­ri se­çim so­nu­cu­nu söz­de ‘ob­jek­tif an­ket­le­r’­le ifa­de eden ka­mu­oyu araş­tır­ma şir­ket­le­ri ol­duk­ça ha­re­ket­li ve zin­de bu­gün­ler­de­… 

İs­tik­rar­lı Tür­ki­ye­’nin her tür­lü kon­fo­ru­nu ya­şa­ma­la­rı­na rağ­men ba­zı ke­sim­ler, fark­lı mo­ti­vas­yon­lar­la ik­ti­da­rın el de­ğiş­tir­me­si­ni ar­zu edi­yor­lar. Bu­nun için, hâ­lâ, 7 Ha­zi­ra­n’­da si­ya­se­tin ren­gi­ni bel­li ede­cek ‘meş­rû me­ka­niz­ma­’ dı­şın­da yol­lar ara­mak­la meş­gul­ler. Bir baş­ka mu­ha­lif ke­sim ise ül­ke­nin so­run­la­rı­na al­ter­na­tif çö­züm­ler sun­mak ye­ri­ne ik­ti­dar çev­re­sin­de­ki cı­lız şa­ma­ta­la­ra ve çat­lak ses­le­re bel bağ­la­mış du­rum­da. Di­ğer bir ke­sim ise yıl­lar­dır bes­le­nip pa­laz­lan­dı­ğı ‘pa­ra­lel çeş­me­le­r’­in su­yu ke­sil­di­ği için ik­ti­da­rın her ha­re­ket ve ic­ra­atı­na düş­man­ca mu­ha­le­fet ya­pı­yor. Müz­min mu­ha­lif­le­rin bu­luş­tuk­la­rı nok­ta ise hep ay­nı: İç­te ve dış­ta fe­lâ­ket se­nar­yo­la­rı! 

Dün­kü elek­trik ke­sin­ti­si ve ad­li­ye bas­kı­nı bi­le bu fe­lâ­ket tel­lal­la­rı­nı mem­nun et­miş gö­rü­nü­yor. Ki­mi, hâ­lâ, ad­li­ye bas­kı­nı­nı meş­rû­laş­tır­mak is­ter­ce­si­ne Ge­zi hâ­di­se­le­ri üze­rin­den hü­kü­me­te ayar ver­me­ye ça­lı­şı­yor, ki­mi de ener­ji alt ya­pı­sın­da­ki ek­sik­lik­ler­den dem vu­ra­rak elek­trik ke­sin­ti­sin­den rant dev­şir­me pe­şi­ne dü­şü­yo­r… 

Bu ga­raz ve ha­zım­sız­lık te­mel­li ma­raz­lı muh­la­fet tar­zı ik­ti­dar çev­re­le­ri­ni de ol­ma­sı ge­re­ke­nin üze­rin­de has­sas­laş­tı­rı­yor ve mu­ha­lif her ses ay­nı ke­fe­ye ko­na­bi­li­yor bu­gün­ler­de. İyi ni­yet­le ha­ta­la­rı gö­rüp bun­la­rı di­le ge­ti­ren en­te­lek­tü­el­ler, sa­de­ce doğ­ru ha­ber­ci­lik yap­mak is­te­yen ga­ze­te­ci­ler ve­ya ek­sik­lik­le­ri tes­pit edip ik­mal et­mek is­te­yen hak­pe­rest si­ya­set­çi­ler yu­ka­rı­da özel­lik­le­ri­ni ver­di­ğim so­run­lu mu­ha­lif ke­sim­le­rin kur­ba­nı olu­yor ço­ğu za­man. 

Si­ya­set sa­ha­sı­nın sıh­ha­ti, sa­de­ce ik­ti­da­rın il­ke­li ve so­rum­lu dav­ran­ma­sıy­la te­min edil­mi­yor oy­sa, mu­ha­le­fet de en az ik­ti­dar ka­dar tu­tar­lı, il­ke­li ve omur­ga­lı ol­mak zo­run­da. Kı­sa va­de­li ve kon­jonk­tü­rel he­sap­lar­la, ki­şi­le­rin ve­ya züm­re­le­rin hırs­la­rı­na hiz­met eden po­li­tik ma­nev­ra­lar­la ve­ya nef­ret ve ga­raz sâi­kiy­le atı­lan adım­lar si­ya­set sa­ha­sı­nın kan do­la­şı­mı­nı ze­hir­li­yor. 

Se­çim­le­re gi­der­ken olu­şan bu ze­hir­li or­ta­mı da­ha sağ­lık­lı tah­lil ede­bil­mek için, Tür­ki­ye­’yi de­rin­den et­ki­le­yen son 12 yı­lın ulus­la­ra­ra­sı şart­la­rı­nı ha­tır­la­mak­ta fay­da va­r…  

So­ğuk Sa­va­ş’­ın so­na er­me­siy­le ulus­la­ra­ra­sı sis­te­min ya­pı­sı­nın de­ğiş­me­si ve 11 Ey­lül hâ­di­se­le­ri son­ra­sı Af­ga­nis­tan (2001) ve Ira­k’­ın iş­ga­li (2003) Tür­ki­ye­’nin mer­ke­zin­de ol­du­ğu dün­ya­nın trav­ma­tik bir dö­nem ya­şa­ma­sı­na ve­si­le ol­du. Bu ‘sor­gu­la­ma ve ara­yı­ş’ yo­ğun­luk­lu trav­ma­tik dö­nem­de ik­ti­da­ra ge­len Ak Par­ti bir yan­dan Tür­ki­ye için­de kal­kın­ma ve nor­mal­leş­me­ye yö­ne­lik adım­lar atar­ken bir yan­dan da çev­re­sin­de­ki kriz­le­re rağ­men, dış po­li­ti­ka­da pa­ra­dig­ma de­ğiş­ti­re­rek, çok yön­lü ve çok bo­yut­lu bir ha­ri­ci­ye si­ya­se­ti­ni uy­gu­la­ma­ya ça­lış­tı. 2010’da Tu­nu­s’­ta baş­la­yan ve he­nüz ta­mam­lan­ma­yan Arap ül­ke­le­rin­de­ki de­ği­şim ha­re­ket­le­ri ve bu is­yan­la­ra ulus­la­ra­ra­sı ak­tör­le­rin ada­let ve hak­ka­ni­yet­ten uzak tep­ki­le­ri ile İs­lam Dün­ya­sı, Bi­rin­ci Dün­ya Har­bi­’nin 100. Yı­lın­da ye­ni, kü­re­sel ve da­ha de­rin bir kriz­le yüz­leş­mek zo­run­da kal­dı. İş­te Tür­ki­ye böy­le bir ze­min­de, son dört yıl­dır içer­de muh­te­lif ve­sa­yet te­şeb­büs­le­riy­le dı­şar­da da Arap dev­rim­le­ri üze­rin­den Tür­ki­ye­’nin önü­nü kes­me­ye ça­lı­şan böl­ge­sel ve kü­re­sel odak­lar­la mü­ca­de­le edi­yor. 2008 kü­re­sel eko­no­mik kri­zi­ni de he­sa­ba kat­tı­ğı­mız­da son 12 yıl­da or­ta­ya çı­kan bu ka­dar yük­sek risk­li ulus­la­ra­ra­sı kon­jonk­tü­re rağ­men Tür­ki­ye­’nin is­tik­ra­rı­nı ko­ru­ya­bil­me­si, or­ta­da gör­mez­den ge­li­ne­me­ye­cek ka­dar bü­yük bir ba­şa­rı­nın ve üç-beş şa­ma­tay­la bo­zu­la­ma­ya­cak ka­dar mu­ka­ve­met­li bir bün­ye­nin var­lı­ğı­na de­lil­dir.   

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cihangir İşbilir Arşivi