Fikri Türkel

Fikri Türkel

İlker Aycı’yı Nasıl Bir Havacılık Bekliyor?

İlker Aycı’yı Nasıl Bir Havacılık Bekliyor?

Baş­ba­kan­lık Ya­tı­rım Ajan­sı Baş­ka­nı İl­ker Ay­cı, THY'nin Yö­ne­tim Ku­ru­lu Baş­kan­lı­ğı­’na ge­ti­ril­di. Dev şir­ket­le­ri Tür­ki­ye'yi ya­tı­rı­ma ça­ğır­mak için dün­ya­yı tur­la­yan Ay­cı, bun­dan böy­le THY'nin kü­re­sel oyun­cu ol­ma­sı için tur­la­ma­ya de­vam ede­cek.

Ay­cı'dan ha­re­ket ede­rek şöy­le bir ha­va­cı­lık sek­tö­rü­ne ba­ka­lım: Dün­ya­da re­ka­be­tin en faz­la yo­ğun­la­şan sek­tö­rün­de ne­ler olu­yor? THY'nin yük­se­len çiz­gi­si ne­re­ye doğ­ru çev­ri­li­yor? 

THY'nin ye­ni rek­la­mı "Af­ri­ka Uçu­yor" mot­to­su ve içe­ri­ği ile ya­yın­la­nı­yor. Ge­nel­de THY rek­lam­la­rı­nı se­vi­yo­rum. Tür­ki­ye'nin Af­ri­ka açı­lı­mı doğ­rul­tu­sun­da THY'nin de böl­ge­ye se­fer­le­ri­nin ar­tı­rıl­ma­sı an­lam­lı. 

Dün­ya­da­ki ge­liş­me­ler de uzak hat­la­ra yol­cu­lu­ğun art­ma­sı yö­nün­de. En ca­zip böl­ge­le­rin ba­şın­da As­ya ve Pa­si­fik hav­za­sı ge­li­yor. Af­ri­ka da ar­tış po­tan­si­ye­li ta­şı­yor. An­cak iş dün­ya­sı ve iki­li ül­ke an­laş­ma­la­rı sağ­la­nır­sa, THY'nin böl­ge­ye se­fer ar­tış­la­rı da­ha an­lam­lı ha­le ge­lir.

Ül­ke­le­rin po­li­tik ka­rar me­ka­niz­ma­la­rı, se­ya­hat öz­gür­lü­ğü­nün hı­zı­na ye­ti­şe­mi­yor. Bu­nun için Af­ri­ka özel sek­tö­rü ka­dar Türk özel sek­tö­rün­de de du­yar­lı­lık ar­tı­rıl­ma­lı. Ya­ni hü­kü­met­le­rin ka­ra­rı­na bak­ma­dan iki­li iliş­ki­ler­de hiç ol­maz­sa ti­ca­ret ve iş iliş­ki­le­ri bel­li se­vi­ye­ye ulaş­ma­lı­dır. 

Dış ti­ca­ret ve tu­rizm bir­lik­te ko­şan iki at­let gi­bi­dir. 

Bir ta­raf­tan uçuş nok­ta­la­rı ar­tar­ken, di­ğer ta­raf­tan mev­cut uçuş nok­ta­la­rı­na kon­ma sa­yı­la­rı ar­tı­rıl­ma­lı. Haf­ta­da iki üç uçu­lan yer­le­re her gün uçuş ger­çek­leş­tir­mek müm­kün. Bu­na en bü­yük en­gel de şim­di­lik Ata­türk Ha­va­ala­nı gö­rü­nü­yor. Ha­va­li­man­la­rın­da­ki rö­tar­lar, ha­va­cı­lık şir­ket­le­ri­nin en bü­yük kâ­bu­su ol­ma­ya de­vam ede­cek.

2014 iti­ba­riy­le THY'nin 244 uça­ğı var. Si­pa­riş­ler gel­dik­çe ye­ni uçuş nok­ta­la­rı açı­lı­yor. Haf­ta ba­şın­da Ame­ri­ka'nın ba­tı­sı­na San Fran­cis­co'ya se­fer­ler baş­la­dı. Muh­te­me­len bu yıl Mek­si­ko City ve bağ­lan­tı­lı ola­rak Ha­va­na'ya (Kü­ba) uçuş­lar baş­la­ya­cak. 

2020 yı­lın­da da THY'nin 420 uça­ğı ola­cak. Da­ha faz­la uça­ğı ol­ma­sı için Ame­ri­ka­lı Boe­ing ile Av­ru­pa­lı Air­bus'un ka­pa­si­te­si­ni ar­tır­ma­sı ve on­lar­la ya­pı­lan an­laş­ma­la­ra bağ­lı bir du­rum. 

Ma­dem As­ya Pa­si­fik hat­tın­da ge­liş­me ya­şa­na­cak, bu­na bağ­lı ola­rak ge­niş göv­de­li uçak­la­rın fi­lo­da ağır­lı­ğı­nın art­ma­sı ge­re­ki­yor. Uzak yol ve ge­niş göv­de­li uçak, ye­ni ula­şım ve is­tih­dam po­li­ti­ka­la­rı an­la­mı­na ge­li­yor.

Ra­kam­lar­la söy­le­mek ge­re­kir­se, şu an­da yüz­de 28 olan As­ya Pa­si­fik hat­tı yol­cu hac­mi ka­pa­si­te­si, 2033 yı­lın­da yüz­de 35 ola­ca­ğı tah­min edi­li­yor. 

Av­ru­pa böl­ge­si şu an­da yüz­de 26 olan dün­ya yol­cu hac­min­de ay­nı 20 yıl için­de yüz­de 4 bir pas­ta kay­bı ya­şa­ya­cak. Ay­nı şe­kil­de, şu an­da Av­ru­pa ile ay­nı bü­yük­lük­te pay alan Ku­zey Ame­ri­ka'da da dün­ya yol­cu hac­mi­ne gö­re yüz­de 7 pu­an ka­yıp ön­gö­rü­lü­yor. 

Af­ri­ka­’nın ise şim­di­ki gi­bi yi­ne yüz­de 4 pay ala­rak ko­nu­mu­nu ko­ru­ya­ca­ğı tah­min edi­li­yor.

Unut­ma­ya­lım ki, pas­ta­nın bü­yük­lü­ğü­nü an­la­mak için şim­di­ki ve 20 yıl son­ra­ki yol­cu sa­yı­la­rı­na bak­mak ge­re­ki­yor. Ge­çen yıl 3.3 mil­yar olan dün­ya yol­cu sa­yı­sı 2033 yı­lın­da 7.3 mil­yar ola­cak. 

Dün­ya ha­va­cı­lık sek­tö­rü­ne her yıl yak­la­şık 200 mil­yon ye­ni yol­cu ge­li­yor ve re­ka­bet yo­ğun­la­şı­yor.

Unut­ma­ya­lım ki 1500'ü aş­kın ha­va­yo­lu şir­ke­ti bu pas­ta için ye­ni­den ko­num­la­nı­yor. 

Sa­de­ce yol­cu kap­mak­la de­ğil, uçuş stra­te­ji­le­ri­mi­zi de ye­ni­den plan­la­ma­mız ge­re­ki­yor.

Eğer Avus­tral­ya'ya se­fer ya­pa­mı­yor­sa­nız, kü­re­sel oyun­cu ol­ma şan­sı­nız nis­pi ola­rak aza­lır. 

Di­ğer ta­raf­tan THY, dün­ya ha­va­cı­lı­ğın­da or­ta­la­ma­nın üs­tün­de bü­yü­yor ama Or­ta­do­ğu­lu ve As­ya Pa­si­fik böl­ge­sin­de ha­va­cı­lık şir­ket­le­ri da­ha faz­la bü­yü­yor. Ya­ni re­ka­bet hem pa­zar­da hem de oyun­cu­lar ara­sın­da yo­ğun­la­şı­yor.

Mo­bil uy­gu­la­ma­lar art­tık­ça ucuz bi­let sa­tış­la­rı ve ucuz se­fer ya­pan ha­va­cı­lık şir­ket­le­ri ar­tı­yor. Bir ta­raf­tan bu­si­ness class hiz­met­le­ri ar­tar­ken, di­ğer ta­raf­tan ucuz bi­let­ler­le re­ka­bet et­mek zo­run­da ka­lı­nı­yor. 

İşin bir de kar­go yö­nü var ki çok da­ha zor­lu bir ha­va­cı­lık hiz­me­ti­dir. 

Ye­ni akım in­san­sız ha­va araç­la­rı­nın (İHA) ha­va­cı­lı­ğı na­sıl et­ki­le­ye­ce­ği de uzun va­de­de ele alın­ma­sı ge­re­ken bir ko­nu­dur.

THY, ha­len dün­ya sı­ra­la­ma­sın­da 13. sı­ra­da gö­rü­nü­yor. Uzun va­de­de re­ka­bet şan­sı­nı ko­ru­ya­bil­me­si için dün­ya­da ilk 7, Av­ru­pa'da ilk üç ara­sın­da güç­lü şe­kil­de ko­num­lan­ma­sı ge­re­ki­yor. 

Uç­mak ke­yif­li­dir ama ma­li­yet­li­dir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Fikri Türkel Arşivi