Cihangir İşbilir

Cihangir İşbilir

Türkiye Okuyor ve Yazıyor (mu?)

Türkiye Okuyor ve Yazıyor (mu?)

Hep okuma-yazmayla aramızın pek iyi olmadığı söylenir… Okuma-yazmanın önemine işaret etmek için dünya telif ve okuma oranlarıyla Türkiye’deki veriler kıyaslanır. Basılan gazete sayısı, üretilen makaleler, kişi başına düşen kitap oranı vesâire hâlipürmelâlimizi anlatmak için peş peşe sıralanır yeri geldiğinde. Bu türden ‘can sıkıcı’ malûmat çoğunlukla doğrudur da… Edebiyattan sosyal bilimlere, müspet bilimlerden san’ata hemen her sahada literatür üretmekte ve dünya çapında sözü dinlenen müellif ve uzman yetiştirmekte çetin ve dehşetli bir ‘kabz’ hâli yaşadığımız ve toplum olarak okumaktan çok hazzetmediğimiz herkesin malûmu. Ancak bu olumsuz durumu ve moral bozucu istatistiki verileri sürekli dile getirmek sadra şifa olacak bir yol değil. Hastaya sürekli “Sen hastasın!” demekten farkı yok bunun. Mühim olan, bu meselelere çözüm odaklı somut adımlar atacak şekilde yaklaşmak; planları ertelemeden ve hiçbir emeği ve gayreti küçümsemeden ‘beşerî sermaye’nin kuvvet kazanması ve nitelikli insan kaynağının gelişmesi adına doğru projeler üretebilmek…

MALATYA 4. ANADOLU KİTAP FUARI 

İşte bu vizyona sahip olan Malatya Valiliği 2009 yılında Doç. Dr. Ulvi Saran’ın valiliği sırasında “Malatya Okuyor” diye bir kampanya başlatmış. Bu kampanya çerçevesinde 2011 yılında 24 bin 822 kişiyle aynı anda kitap okuyarak Guinness Dünya Kitap Okuma Rekoru da kırmış Malatyalılar. Kampanyanın ilk senesinde 79 bin 956 talebe 584 bin 352 kitap, 20 milyon 615 bin 400 sayfa okumuş. İkinci yıl 8 ayda 145 bin 940 öğrenci 2 milyon 39 bin 331 kitap, 202 milyon 57 bin 873 sayfa okumuş. Kampanyaya 457 tutuklu da katılmış ve tutuklular da 6 bin 70 kitap okumuşlar. 
Ne güzel değil mi? 

Kampanya gelişerek bugünlere kadar gelmiş. Şimdilerde bir adım ileri geçilerek “Malatya Okuyor ve Yazıyor” kampanyası başlamış. 2012’de ise yeni bir hamle yapılarak Malatya Kitap Fuarı’nın ilki gerçekleştirilmiş.  Bu sene dördüncüsü yapılan ve bugün sona erecek olan fuara ulusal ve uluslararası 265 yazar katılıyor. Fuarın ilk iki senesinde Kahramanmaraş’ın Yedi Güzel Adam’ından Nuri Pakdil ve Rasim Özdenören onur konuğu olmuşlar. Bu sene  de Tunuslu mütefekkir ve Nahda Hareketi lideri Raşid El-Gannuşi fuarın misafiri idi. Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği bu devasa kitap şölenini kıymetlendiren diğer bir özelliği ise fuarın mutfağında öğretmenlerin görev alması. Hazırlık heyetinden mihmandarlara varıncaya kadar organizasyona, çeşitli branşlardan 44 öğretmen katkıda bulunmuş. 

İMZA BAHANE...

Ben de hafta başında Malatya’daydım. “Hariciye’nin Yeni Aktörleri” (İlmek Kitap) ve Muhsin Meriç imzalı “Ustanın İmtihanı” (İlmek Kitap) kitaplarının imzası için davet edildiğim kitap fuarında altı yıldır büyüyerek devam eden kitap okuma-yazma kampanyasının hangi boyutlara ulaştığına bizzat şahit oldum. Malatya’nın yakaladığı bu başarıyı “Türkiye Okuyor ve Yazıyor” kampanyası ile tüm ülkeye yayma vakti şimdi… Bu vesileyle Malatya Valiliği ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı başta olmak üzere 4.Anadolu Kitap Fuarı’nın hazırlanmasında emeği geçenlere, bilhassa Mehmet Uyan, Ahmet Turan Yılmaz, Erhan Çetin ve mihmadarımız Sema Özdemir hocalarıma ve Vefa Yayın ve Dağıtım Grubu yetkillilerine yakın ilgilerinden ve misafirperverliklerinden dolayı teşekkür ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Cihangir İşbilir Arşivi