D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Rusya’yı Suriye’ye Davet Etmek

Rusya’yı Suriye’ye Davet Etmek

Sona yaklaşan ABD Başkanı Obama’nın dünya tarihinde nasıl bir rol oynadığını tarihler yazacak. Biz şimdiden tespitlerimizi paylaşalım. 

Obama dünya meselelerinin çözümünü değil daha karmaşık hale gelmesini iş edindi!

O geldiğinde mevcut olan meseleler daha karmaşık halde sürüyor...

Onun zamanında ortaya çıkan meseleler ise çözümsüzlük girdabında...

Rusya’nın Suriye’deki varlığı pasiflikten aktifliğin son kertesine yükseldi. Bunu sadece Rusya’nın iradesine mi bağlamalıyız? 

Rusya’nın Suriye’deki varlığının bu seviyeye yükselmesinde ABD’nin tavrının müessir olduğunu söylemek işin doğrusudur. 

Rusya, Suriye’de bir oyun kurmadı. Müttefiki Esed’e desteği ABD ve onun kuyruğundan giden Avrupa ile aynı zeminde. Bu zeminin arka planında İsrail ve onun güvenliği siyaseti var. 

Avrupa, daha açığı İngiltere, Ortadoğu’nun gayri meşru devleti İsrail’i kendi elleriyle doğurttu, onu pamuklar içinde, küvezlerde yaşatmaya çalıştı. Bu anormal çocuk ancak Avrupa’nın, daha sonra Amerika’nın aşırı ilgisi ile yaşatılabildi. Şimdi özürlü çocuk yaşını başını almış durumda, buna rağmen onun yaşatılması Avrupa ve ABD siyaseti. 

Bu siyaset Suriye meselesinde belirleyici rol oynuyor. 

Geleceğin Ortadoğu’su İsrail’in güvenliğinin azamileştirilmesi esasına dayanıyor. Bu bir ABD siyaseti ve bu siyasetin gerçek anlamda sonuç vermesi için Rusya’nın desteğine ihtiyaç var. 

Şunu sürekli tekrarlamak zorundayız: “Mesele asla Esed meselesi değildir, mesele İsrail’in her şeye rağmen ayakta tutulmasıdır. İsrail’in normal şartlarda gelmekte olan sonunun gelmemesi için her yola başvurulmasıdır.” 

Böyle bakılınca, Rusya’yı Suriye’ye davet edenin ABD olduğunu, bizzat Başkan Obama’nın bu davet yazısını imzaladığını söyleyebiliriz. 

Suriye meselesi birkaç ay içinde halledilebilecek bir mesele olarak başladı. Demokratik bir Suriye kısa süre içinde oluşturulabilirdi. Bu istenmedi, süre uzadıkça radikal unsurlar güçlendi/güçlendirildi. Radikal unsurların güçlenmesi ABD siyasetinin haklılık temeli oldu. “Biz haklıyız, Suriye’yi radikal unsurlara, IŞİD’e bırakmayız!”

IŞİD üzerinden yürütülen siyaset onunla mücadele edenleri aklama aracına dönüştürüldü. PKK paraleli örgütün Suriye’de el üstünde tutulmasının meşruiyet zemini de bu...

Şimdi bu zemini Rusya kullanıyor. Bu zemini Rusya’nın kullanımına açan hiç şüphe yok ki Obama’dır. Bu, Obama için kötü bir siyasettir ve gelecekte onun asla hayırla yad edilmeyeceğinden şüphemiz yok. Fakat İsrail için hayati önemde bir ABD başkanı olarak tarihe geçeceği de şüphe götürmez. 

Büyük Ortadoğu Projesi’nden çok söz edildi. Bu projenin Başkan Obama’nın projesi olduğu söylenirken ona bazı eş başkanlar da önerildi. Şimdi açıkça görülüyor: BOP’un eş başkanı Vilademir Putin’dir!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi