D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Türkiye’yi İsrail’e İten Rusya mı?

Türkiye’yi İsrail’e İten Rusya mı?

Türkiye İsrail ilişkilerinin son dönem seyri herkesin malûmu. İsrail’in ne yaptığı önemli değil, çünkü batı sistemi onsuz bir strateji geliştirmekten yana değil, fakat Türkiye’nin yaptığı önemli. Esasen Türkiye son yıllardaki tavrıyla 1923’te Lozan’da çizilen çerçevenin dışına çıkmış oldu. Bu başlı başına ağır cezalık bir suç. Son yıllarda bu ağır ceza halini yaşıyoruz, değil dört kırk dört koldan saldırı altındayız. 

Bu gelişmeler olurken, Türkiye’nin bütün aklıevvelleri hükümete reel politik hatırlatması yaptılar. “Dış siyasette ideal yoktur, ideoloji yoktur, gerçekçi olmak zorundasınız. İsrail’le ilişkilerde de, Mısır konusunda da...”

Zaten Türkiye’nin içinde bulunduğu batı bloku bu kurala sıkı sıkıya bağlı. İsrail’le ilişkiler iyi, Mısır’da darbeye darbe dememekte de aynı yolda ilerliyorlar. 

Ya Türkiye? Gerçekçi değil, idealist hareket ediyor. 

Darbeye darbe demiyor, Esed’e muhalefetini sürdürüyor, ABD’nin rağmına bazı direniş noktaları oluşturuyor...

Ben derim ki, Rusya’nın bu denli Suriye’de olması boşuna değil... Rusya için başka gerekçeleri olabilir. ABD için çok başka gerekçeleri var: Türkiye’yi İsrail’e mecbur etmek... 

ABD diyor ki, “İsrail’i gözetmeyen bir Suriye barışı olamaz!”

“Eğer İsrail’le aranı düzeltmezsen, düşmanların dostumdur. Velev Rusya, velev İran…” 

Türkiye’nin bu sıkışık durumdan kurtulması için gösterilen yol belli. Türkiye’nin kendi siyasetini ne ölçüde ayakta tutacağını önümüzdeki günlerde göreceğiz. 

İsrail’le bugünün şartlarında normalleşmek mümkün müdür?

Belli ilkeleri korumak şartıyla imkân dışı değildir!

Olmaz deme olmaz olmaz!

Nasıl İsrail Türkiye’ye mecburiyetten yaklaşıyorsa, Türkiye de İsrail’le mecburiyetten ilişkisini normalleştirmek zorunda kalıyor. Tabiî bu arada temel tezleri terk etmemek gerekiyor, bu da güvenilirliğin en esaslı şartı.  

Peki Türkiye’ye sürekli reel politik tavsiye edenler şu sıralar ne yapıyorlar? 

“Gördünüz mü, İsrail’le barışıyorlar” korosu kurmuşlar, saldırı üstüne saldırı tazeliyorlar. 

Türkiye-Rusya ilişkilerinin bugünkü vaziyetini sadece Rusya’nın iradesi olarak görmekten yana değilim. ABD, Rusya’nın denkleme bu şekilde dahil olmasına bilhassa zemin hazırladı. Türkiye’nin İsrail’e yaklaştırılması için Rusya’yı kullandı. Bunun sağlamasını İsrail’le gerçekten anlaşmaya varırsa göreceğiz. Suriye meselesinin çözümüne doğru bir gidiş görebiliriz ve Rusya’nın tahdit edilmesi de gündeme gelebilir. 

Ya gelmezse, yani Rusya, Suriye’de kalıcılaşırsa…

En kötü ihtimal bu…

Türkiye’yi hem İsrail’e, hem Rusya’ya mecbur ederek kıskaca almak…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
D.Mehmet Doğan Arşivi