D.Mehmet Doğan

D.Mehmet Doğan

Esed Rusya’nın mı, ABD’nin mi Kahramanı?

Esed Rusya’nın mı, ABD’nin mi Kahramanı?

Obama... Tarihin kara sayfalara yazacağından asla şüphe etmediğim ABD başkanı... Onun hep Müslümanlıktan döndüğü söyleniyor! Esasen zencilikten dönme. Yüzü önemli değil, içinin karası kopkoyu Amerikan siyahı!

Ve ABD’nin dünya siyasetine açtığı meş’um kara sayfanın esas mes’ulü o!

Dünya siyaseti onun döneminde İslam dünyasını hercümerce sürükleyecek bir şekil aldı. Müslümanların kendi kendini yönetme ihtimalini berhava eden hangi güç? Mısır’da darbenin arkasındaki güç ne ise o!

ABD Irak’ta olduğu gibi, Suriye’de de İsrail için savaşıyor. Kendisinin fiilen savaşması gerekmez, mahalli terör gruplarını savaştırıyor, İran’ı savaştırıyor ve nihayet Rusya’yı devreye soktu..

Rusya esasen Suriye’deki kirli savaşın dışında mı idi? 

Değildi elbette... Fakat Rusya’yı bütün gövdesiyle savaşa itekleyen ABD’den başka bir güç değildir. 

Kendi savaşını başka güçler eliyle yürütmek, kolay iş değil. Şimdi Rusya’nın Suriye’de yaptığını yapmak ABD’nin kötü şöhretini kat kat artırırdı. Rusya’yı sahaya sürdü. Türkiye ile Rusya üzerinden hesaplaştı. Türkiye’ye yakın unsurları Rusya eliyle etkisiz hale getirdi. 

Putin’e göre Türkmenler Türkmenistan’da olur, Suriye’de ne işleri var? 

Rusya ABD’nin taşeronluğunu iyice benimsedi. ABD böylece rahat nefes aldı ve Başkan Obama baklayı ağzından çıkardı: “Esed’i devirmek hata olurdu!”

Şu sıralarda Rusya’nın Suriye’ye yığınak yaptığı herkesin malûmu. Kuzeyimizdeki güç ABD sayesinde güneyimizde, en çok bizim söz sahibi olmamız gereken bir coğrafyada at oynatıyor. 

Bu Amerika’ya rağmen olabilir mi? 

“İmkânsız” kelimesi bile kifayetsiz bu soruyu cevaplamak için!

Rusya, ABD’nin çizdiği Suriye siyasetini hayata geçirmek için hareket halinde. Suriye’ye kuvvet ve silah yığıyor. Bu kadar askeri güç ve silah ne olacak? Geçit resmi için mi orada Rus askerleri?

Bugüne kadar olup bitenlere bakarsak, sorunun cevabını kolaylıkla verebiliriz. 

Rusya, Suriye’nin geleceğini Türkiye’nin aleyhinde şekillendirmek için devrede olmaya devam ediyor. Hedefte Halep var!

Halep Suriye’nin ikinci büyük şehri idi. Nüfusunun şimdi ne kadar olduğunu bilmiyoruz. Fakat Türkiye için bilhassa stratejik bir şehir. Nüfus terkibi ile de öyle idi. Çok sayıda Türkmen barındıran bir vilayetti Halep. Şimdi Rusya eliyle zapt edilip Esed’e hediye edilecek. ABD başkanı Obama’nın son Esed açıklaması bu bağlamda okunmalı. Yoksa bayram değil, seyran değil Obama neden Esed’i deviremezdik açıklaması yapıyor?

Esed’le yola devam etmek düne kadar Rusya’nın görüşü değil miydi? ABD yetkililerinin “Esed gitmeden olmaz” açıklamaları gerçek görüşleri olsa idi, Rusya’nın Suriye operasyonlarını durdurmak için ABD parmağını oynatırdı. Şimdi değil parmak oynatmak, zil takıp oynuyorlar!

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
D.Mehmet Doğan Arşivi